Στις 2 Απριλίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ένα εκτεταμένο σύνολο δασμών, προκαλώντας αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές και πυροδοτώντας έντονες συζητήσεις στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους.
Σε ειδική εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα, επικαλούμενος έκτακτες εξουσίες για την επιβολή αμοιβαίων δασμών σε όλες τις χώρες που φορολογούν αμερικανικά προϊόντα, με ελάχιστο συντελεστή 10%.
Ο ευρύτερος οικονομικός αντίκτυπος αυτών των δασμών παραμένει αβέβαιος, περιπλεκόμενος περαιτέρω από την ασαφή μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για τον υπολογισμό των ποσοστών.
Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι τα κρυπτονομίσματα θα επωφεληθούν καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στις παραδοσιακές αγορές. Άλλοι προειδοποιούν ότι οι δασμοί θα αυξήσουν το κόστος εξοπλισμού εξόρυξης, επηρεάζοντας την κερδοφορία. Παράλληλα, οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση εντείνονται.
Κατάρρευση αγορών: Το Bitcoin, το Ether και οι μετοχές υποχωρούν
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας υπέστη άμεσο πλήγμα μετά την ανακοίνωση των δασμών, με τις αγορές κρυπτονομισμάτων να μην αποτελούν εξαίρεση.
Το Bitcoin (BTC), το οποίο πλησίαζε τις 88.500 δολάρια, υποχώρησε 2,6% στα 83.000 δολάρια. Το Ether (ETH) έπεσε από τα 1.934 στα 1.797 δολάρια, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων μειώθηκε κατά 5,3% στα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά την αστάθεια, ορισμένοι traders δεν ανησυχούν. Ο αναλυτής Michaël van de Poppe υποστήριξε ότι η κατάσταση μπορεί να μην είναι τόσο δραματική όσο φαίνεται, επισημαίνοντας ότι η αβεβαιότητα μειώνεται και οι αγορές θα μπορούσαν να ανακάμψουν.
Ο Arthur Hayes, ιδρυτής της BitMEX, προειδοποίησε ότι οι δασμοί ενδέχεται να περιορίσουν το εμπορικό έλλειμμα, αλλά παράλληλα θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση για αμερικανικά κρατικά ομόλογα, αναγκάζοντας τη Fed να παρέμβει για να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Η Fed και το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να διασφαλίσουν τη λειτουργία της αγοράς ομολόγων, κάτι που σημαίνει περισσότερη εκτύπωση χρήματος», δήλωσε.
Οι δασμοί πλήττουν τους crypto miners
Για τους Αμερικανούς εξορύκτες κρυπτονομισμάτων, οι νέοι δασμοί συνιστούν σοβαρό πρόβλημα, καθώς αυξάνουν το κόστος των mining rigs και άλλου εισαγόμενου εξοπλισμού, ο οποίος προέρχεται κυρίως από την Ασία.
Ο Mitchell Askew, αναλυτής της Blockware Solutions, τόνισε τις επιπτώσεις: «Οι δασμοί έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ συνέπειες για τους Bitcoin miners. Η προσφορά από το εξωτερικό θα περιοριστεί, αυξάνοντας τη ζήτηση για εξόρυξη εντός των ΗΠΑ. Αν αυτό συνδυαστεί με ανοδική πορεία του BTC, οι τιμές των ASIC rigs θα μπορούσαν να εκτοξευθούν 5-10 φορές, όπως το 2021».
Ο Mason Jappa, CEO της Blockware, συμφώνησε, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των εξορυκτικών servers που εισάγονται στις ΗΠΑ προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Ανέφερε ότι τα rigs που έχουν ήδη εισαχθεί στη χώρα θα γίνουν πιο πολύτιμα.
Εν τω μεταξύ, ορισμένες mining εταιρείες προσπαθούν απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν εξοπλισμό πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί. Η Lauren Lin, επικεφαλής hardware της Luxor Technology, αποκάλυψε στο Bloomberg ότι η ομάδα της εξετάζει κάθε πιθανή λύση για να επισπεύσει τις παραδόσεις. «Αν χρειαστεί, θα ναυλώσουμε πτήσεις για να φέρουμε τις μηχανές εγκαίρως», δήλωσε.
Αμφιλεγόμενοι υπολογισμοί, ακατανόητες επιλογές και αυξανόμενος κίνδυνος ύφεσης
Οι πίνακες με τα ποσοστά δασμών που παρουσιάστηκαν στον Λευκό Οίκο έχουν προκαλέσει αμφιβολίες, καθώς πολλοί αναρωτιούνται πώς υπολογίστηκαν τα ποσοστά.
Ο James Surowiecki, εκδότης του Yale Review, ισχυρίστηκε ότι αντί να λαμβάνουν υπόψη τις υπάρχουσες φορολογικές δομές, η κυβέρνηση φαίνεται να υπολόγισε απλώς το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με κάθε χώρα και το διαίρεσε με τις εξαγωγές της προς την Αμερική.
«Αυτό είναι απόλυτη ανοησία», σχολίασε.
Προσθέτοντας στην αμφιβολία, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η λίστα των χωρών που επηρεάζονται από τους δασμούς δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη. Ο επενδυτής NFT DCinvestor δήλωσε ότι κατάφερε να αναπαράγει τη λίστα χρησιμοποιώντας το ChatGPT, ενισχύοντας τις εικασίες ότι η κυβέρνηση στηρίχθηκε στην AI για τη χάραξη εμπορικής πολιτικής.
Ακόμη πιο παράδοξο ήταν το γεγονός ότι η λίστα περιελάμβανε τα νησιά Heard και McDonald, μια από τις πιο απομονωμένες και ακατοίκητες περιοχές της Γης, που βρίσκονται κοντά στην Ανταρκτική και δεν έχουν καμία εμπορική δραστηριότητα με τις ΗΠΑ.
Αυτές οι ασυνέπειες έχουν κάνει πολλούς να αμφισβητούν τη λογική πίσω από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο Nigel Green, CEO της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής εταιρείας deVere Group, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι προωθεί μια επικίνδυνη οικονομική ατζέντα.
«Ανατρέπει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που έκανε τις ΗΠΑ και τον κόσμο πλουσιότερο—και το κάνει με αλόγιστη αυτοπεποίθηση», ανέφερε.
Ο επενδυτής Adam Cochrane σημείωσε ότι οι δασμοί λειτουργούν καλύτερα σε χώρες που διαθέτουν εγχώριες βιομηχανίες ικανές να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές, κάτι που δεν ισχύει για τις ΗΠΑ.
Πριν από την ανακοίνωση των δασμών, η Goldman Sachs εκτιμούσε την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ στο 35%. Μετά την υπογραφή του διατάγματος, οι προβλέψεις των στοιχηματικών αγορών στο Kalshi εκτοξεύθηκαν πάνω από 50%.
Ο ίδιος ο Τραμπ παραμένει πεπεισμένος ότι οι δασμοί θα ενισχύσουν την αμερικανική οικονομία. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν διατηρηθεί υψηλοί δασμοί.
Ωστόσο, ιστορικά στοιχεία δείχνουν το αντίθετο—ο νόμος Smoot-Hawley, που αύξησε τους δασμούς κατά τη διάρκεια της Ύφεσης, θεωρείται από τους περισσότερους οικονομολόγους ότι επιδείνωσε την κρίση αντί να τη μετριάσει.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis