Ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ, Προέδρου της ΕΚΤ, στο επίσημο δείπνο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα

Πριν ξεκινήσω, θα πρέπει να αναφέρω ότι – καθώς βρισκόμαστε στη λεγόμενη “ήσυχη περίοδο” – δεν θα κάνω καμία παρατήρηση σχετικά με την τρέχουσα ή τη μελλοντική νομισματική πολιτική.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Τράπεζα της Ελλάδος για τη φιλοξενία του αποψινού μας δείπνου. Και σας ευχαριστώ για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλατε για τη διοργάνωση αυτής της εξωτερικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στην εντυπωσιακή έδρα σας εδώ στην Αθήνα.

Στεκoύμενη σε αυτή την αίθουσα, εντυπωσιάζομαι από τη συντριπτική αίσθηση της συνέχειας με το παρελθόν. Τόσο πολύ από αυτό που θεωρούμε ευρωπαϊκό πολιτισμό έχει προκύψει από αυτό το περιβάλλον.

Εδώ είναι η πατρίδα του Περικλή και το λίκνο της δημοκρατίας. Μας έδωσε τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τα θεμέλια της φιλοσοφίας μας. Οι αρχαίοι Έλληνες μας δίδαξαν τα μαθηματικά μέσω του Ευκλείδη, την επιστήμη μέσω του Αρχιμήδη και την ποίηση μέσω του Ομήρου.

Και αυτό για να μην αναφέρουμε τις διαχρονικές συνεισφορές στο θέατρο, την τέχνη και την αρχιτεκτονική που μας κληροδότησε ο ελληνικός πολιτισμός.

Κατά τη διάρκεια χιλιετιών, αυτά τα διαφορετικά νήματα υπήρξαν κεντρικά στη διαμόρφωση μιας ιδέας για το τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος: μια ιδέα που βασίζεται στη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τη λογική. Και χωρίς αυτή την ιδέα, δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι οι Ευρωπαίοι θα ήταν σε θέση να μοιραστούν ένα κοινό νόμισμα.

Έτσι, το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ σήμερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιστορία αυτού του τόπου.

Αλλά αυτό που μας έχουν διδάξει επίσης τα λαμπρότερα μυαλά αυτής της χώρας είναι ότι δεν είναι μόνο ο προορισμός που έχει σημασία, αλλά το πώς μας αλλάζει το ταξίδι για να φτάσουμε εκεί. Όπως έγραψε ο διασημότερος ποιητής της σύγχρονης Ελλάδας, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, στο ποίημά του Ιθάκη:

“Έχε την Ιθάκη πάντα στο μυαλό σου.
Το να φτάσεις εκεί είναι αυτό για το οποίο είσαι προορισμένος”.

Όταν όμως φτάσεις στο νησί, θα είσαι “πλούσιος με όλα όσα κέρδισες στο δρόμο”.

Και αυτό το συναίσθημα, νομίζω, μιλάει για την ιστορία της Ελλάδας τον τελευταίο καιρό. Ο λαός της Ελλάδας έχει διανύσει ένα μακρύ ταξίδι. Ήταν ένα δύσκολο ταξίδι. Αλλά ποτέ δεν έχασαν από τα μάτια τους τον προορισμό. Και έχουν κερδηθεί πολλά στην πορεία.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η κρίση που ξέσπασε το 2009 – και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που επέφερε – είχε εξαιρετικά βαρύ τίμημα.

Από το 2008 έως το 2016, το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο. Το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες στην κορύφωσή του. Και ακριβώς τη στιγμή που η οικονομία ανέκαμπτε και οι μεταρρυθμίσεις απέδιδαν καρπούς, η καταστροφή χτύπησε ξανά. Η πανδημία οδήγησε σε αδιέξοδο τα ταξίδια και τον τουρισμό και η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 9% περαιτέρω το 2020.

Καθ’ όλη αυτή την περίοδο, η Ελλάδα βρισκόταν επίσης στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η κλιματική κρίση ήταν πάντα παρούσα, όπως αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο αυτό το καλοκαίρι. Και η Ελλάδα σήκωσε επίσης το κύριο βάρος των διαφόρων μεταναστευτικών κρίσεων που έπληξαν την Ευρώπη.

Ωστόσο, παρά τη διαδοχή αυτών των αποτυχιών, η ανθεκτικότητα της χώρας υπήρξε αξιοσημείωτη.

Χάρη στη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για να γίνει η οικονομία πιο ευέλικτη, η Ελλάδα έχει κάνει μια εντυπωσιακή επιστροφή από την πανδημία.

Το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι τώρα σχεδόν 10% πάνω από το προ της πανδημίας επίπεδό του – μια πολύ ισχυρότερη επίδοση από ό,τι στη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της. Το ποσοστό ανεργίας έχει επίσης μειωθεί απότομα και ήταν 10,9% τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009.

Και με μια ισχυρότερη οικονομία, η χώρα μπόρεσε να επεξεργαστεί περαιτέρω την πρόκληση του χρέους της. Ο λόγος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το ανώτατο επίπεδο του 206% το 2020, μια από τις ταχύτερες μειώσεις στον κόσμο. Δύο οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν πρόσφατα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα.

Αλλά δεν είναι μόνο η οικονομία που ήταν ανθεκτική – είναι και ο ελληνικός λαός. Υπήρχαν στιγμές που θα μπορούσαν να είχαν επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο. Ωστόσο, παρέμειναν προσηλωμένοι στο να βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Στην πραγματικότητα, η υποστήριξη των Ελλήνων για το κοινό νόμισμα έχει αυξηθεί κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία δεκαετία, με περισσότερα από τα τρία τέταρτα του κοινού να τάσσονται πλέον υπέρ. Και η Ελλάδα είδε μια αύξηση 19 ποσοστιαίων μονάδων στις ευνοϊκές απόψεις για την ΕΕ κατά την ίδια περίοδο.

Το παράδειγμα αυτό μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για όλους μας, καθώς αντιμετωπίζουμε έναν πιο ασταθή κόσμο και τις πολλές προκλήσεις που αυτός επιφέρει. Είναι ένα παράδειγμα ανθεκτικότητας απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις. Και είναι ένα παράδειγμα της σημασίας του να είμαστε μέρος κάτι μεγαλύτερου – του κοινού μας ευρωπαϊκού πεπρωμένου.

Καθώς βρισκόμαστε εδώ, στην καρδιά της Αθήνας, βλέπουμε το καλύτερο από αυτό που μπορεί να είναι η Ευρώπη – ένας τόπος βουτηγμένος στο παρελθόν, ζωντανός με την ιστορία του, αλλά και εμποτισμένος με πολιτιστικό και οικονομικό σθένος, και με το βλέμμα στραμμένο σταθερά στο μέλλον.

Νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να βρει κανείς μια πόλη, και μάλιστα μια χώρα, πιο κατάλληλη για να γίνει η de facto πρωτεύουσα της ευρωζώνης για αυτή την εβδομάδα.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: