Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) έδωσε νέες διευκρινίσεις σχετικά με το καθεστώς των stablecoins που δεν συμμορφώνονται με τον Κανονισμό για τις Αγορές Κρυπτονομισμάτων (MiCA), εντείνοντας τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την ταξινόμηση και τη χρήση τους.
Στις 3 Μαρτίου, η Binance ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει εννέα stablecoins που δεν συμμορφώνονται με το MiCA, συμπεριλαμβανομένου του USDT της Tether, για χρήστες στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Ωστόσο, αν και αυτά τα tokens δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα για διαπραγμάτευση, η Binance επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει καταθέσεις και αναλήψεις stablecoins που δεν συμμορφώνονται με το MiCA και μετά την προθεσμία διαγραφής στις 31 Μαρτίου.
Η ESMA, η βασική ρυθμιστική αρχή που επιβλέπει τη συμμόρφωση με το MiCA, δήλωσε ότι η παροχή υπηρεσιών θεματοφυλακής και μεταφοράς για αυτά τα stablecoins δεν παραβιάζει τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρυπτονομισμάτων.
Η Θεματοφυλακή και η Μεταφορά Stablecoins Εκτός MiCA Δεν Απαγορεύονται Ρητά
“Σύμφωνα με το MiCA, οι υπηρεσίες θεματοφυλακής και μεταφοράς από μόνες τους δεν συνιστούν ‘προσφορά στο κοινό’ ή ‘αίτημα εισαγωγής προς διαπραγμάτευση’ μη συμμορφούμενων tokens αναφοράς περιουσιακών στοιχείων ή tokens ηλεκτρονικού χρήματος,” δήλωσε εκπρόσωπος της ESMA στις 4 Μαρτίου.
“Ως εκ τούτου, αυτές οι υπηρεσίες δεν απαγορεύονται ρητά βάσει των Τίτλων III και IV του MiCA,” πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Παρά τα παραπάνω, η ESMA τόνισε ότι οι πάροχοι υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (CASPs) στην Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθούν στον περιορισμό υπηρεσιών που διευκολύνουν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που δεν συμμορφώνονται με το MiCA, αναφερόμενη στις οδηγίες που εξέδωσε στις 17 Ιανουαρίου 2025.
Συνεχιζόμενη Αβεβαιότητα γύρω από το MiCA
Η ESMA επανέλαβε ότι οι CASPs μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες “sell-only” — επιτρέποντας αναλήψεις — έως τις 31 Μαρτίου, δίνοντας στους επενδυτές χρόνο να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους.
“Είναι σημαντικό όλοι οι CASPs να αξιολογήσουν προσεκτικά εάν οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες τους συνιστά προσφορά στο κοινό βάσει του MiCA,” ανέφερε η ESMA.
Η επιβεβαίωση της ρυθμιστικής αρχής ότι το MiCA δεν απαγορεύει ρητά τη θεματοφυλακή και τη μεταφορά μη συμμορφούμενων stablecoins — ενώ παράλληλα συνιστά στους CASPs να σταματήσουν τις αναλήψεις μετά τις 31 Μαρτίου — εντείνει την αβεβαιότητα σχετικά με τη συμμόρφωση στο πλαίσιο του MiCA.
Ο Juan Ignacio Ibañez, μέλος της Τεχνικής Επιτροπής της MiCA Crypto Alliance, έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι οι διαγραφές του USDT και άλλων stablecoins λόγω MiCA έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων.
Η ασάφεια γύρω από το πώς το MiCA χειρίζεται τα stablecoins είναι μόνο ένα από τα πολλά ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Πολλοί ειδικοί του κλάδου έχουν τονίσει ότι το MiCA δεν καλύπτει πλήρως βασικούς τομείς, όπως τα tokenized real-world assets, το staking κρυπτονομισμάτων και άλλες κρίσιμες πτυχές του οικοσυστήματος των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
“Η ESMA και οι Εθνικές Αρμόδιες Αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις της αγοράς, διασφαλίζοντας μια ομαλή μετάβαση στο καθεστώς του MiCA,” δήλωσε εκπρόσωπος της ESMA.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis