Ανώτατος αξιωματούχος του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών πρότεινε ότι η χώρα θα πρέπει να εξετάσει τη δημιουργία του δικού της stablecoin, ως απάντηση στις πρόσφατες κυρώσεις που επηρέασαν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία συνδεδεμένα με ρωσικές οντότητες.
Σύμφωνα με αναφορές της 16ης Απριλίου από το Reuters και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Οσμάν Καμπαλαέφ, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Χρηματοοικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι το πρόσφατο πάγωμα πορτοφολιών που συνδέονται με το κυρώμενο ανταλλακτήριο Garantex δείχνει την ανάγκη για την ανάπτυξη εγχώριων οικονομικών εργαλείων.
Ο Καμπαλαέφ ανέφερε: «Δεν επιβάλλουμε περιορισμούς στη χρήση stablecoins εντός του πειραματικού νομικού καθεστώτος μας. Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα αποκάλυψαν πιθανούς κινδύνους για εμάς. Αυτό μας οδηγεί στο να εξετάσουμε σοβαρά την έκδοση δικών μας stablecoins — πιθανώς συνδεδεμένων με άλλα νομίσματα — παρόμοιων με το USDT της Tether.»
Στις 6 Μαρτίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τις αρχές της Φινλανδίας και της Γερμανίας, προχώρησε σε παύση λειτουργίας domain που σχετίζονταν με την Garantex, κατηγορώντας την για επεξεργασία εγκληματικών συναλλαγών άνω των 96 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2019.
Την ίδια μέρα, η Tether πάγωσε stablecoins αξίας 27 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που οδήγησε σε πλήρη αναστολή λειτουργιών της Garantex, περιλαμβανομένων και των αναλήψεων.
Η Garantex είχε ήδη μπει στη «μαύρη λίστα» του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ από τον Απρίλιο του 2022, λόγω υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος. Σύμφωνα με ελβετική εταιρεία blockchain analytics, φέρεται να επανεμφανίστηκε με νέο όνομα, συνεχίζοντας τη διακίνηση stablecoins υποστηριζόμενων από ρούβλια μέσω νέου ανταλλακτηρίου.
Η Ρωσία εντείνει τις κινήσεις της στον χώρο των crypto
Στις 20 Μαρτίου, ο Ευγένι Μασάροφ, μέλος του Ρωσικού Κοινωνικού Επιμελητηρίου, πρότεινε τη δημιουργία κρατικού crypto fund, το οποίο θα περιλαμβάνει ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από ποινικές υποθέσεις. Παράλληλα, προχωρούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναγνώριση των κρυπτονομισμάτων ως περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του ποινικού δικαίου.
Αυτές οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα ενώ η αγορά των stablecoins γνωρίζει τεράστια άνθηση, ξεπερνώντας τα $200 δισ. σε κεφαλαιοποίηση στις αρχές του 2025. Σύμφωνα με κοινή έκθεση των Artemis και Dune Analytics, τα ενεργά πορτοφόλια stablecoin αυξήθηκαν κατά πάνω από 50% μέσα σε έναν χρόνο.
Η ευρεία υιοθέτηση αυτοματοποιημένων εργαλείων συναλλαγών συνέβαλε επίσης στην εκτόξευση του όγκου συναλλαγών των stablecoins στα 27,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024 — ξεπερνώντας κατά 7,7% τους συνολικούς ετήσιους όγκους των Visa και Mastercard.
Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .
Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!
Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis