Το Crypto retail trading  θα πρέπει να ρυθμιστεί ως τζόγος: Νομοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου

Η διαπραγμάτευση των λεγόμενων “unbacked cryptoassets”, όπως το Bitcoin και Ether θα πρέπει να ρυθμίζονται ως τυχερά παιχνίδια και όχι ως χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αναφέρει σε νέα έκθεσή της ομάδα βρετανών νομοθέτων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επεξεργάζεται επί του παρόντος ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρύπτο, το οποίο θα συνδυάζει τους υφιστάμενους νόμους για τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία με νέους ειδικούς για τα κρύπτο κανόνες.

Ωστόσο, σε έκθεση της επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων στις 17 Μαΐου, η επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου “συνέστησε ανεπιφύλακτα” τη ρύθμιση retail crypto trading και επενδυτικής δραστηριότητας κρύπτο ως τυχερού παιχνιδιού, σύμφωνα με την αρχή “ίδιος κίνδυνος, ίδιο ρυθμιστικό αποτέλεσμα”.

Υποστήριξε ότι η αστάθεια των τιμών και η έλλειψη εγγενούς αξίας σημαίνουν ότι τα “unbacked crypto assets” αναπόφευκτα ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για τους καταναλωτές”.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Harriett Baldwin περιέγραψε το Bitcoin και το Ether ως αντιπροσωπευτικά των δύο τρίτων της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς των κρύπτο περιουσιακών στοιχείων, τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, είναι “χωρίς αντίκρισμα”.

“Ανησυχούμε ότι η ρύθμιση retail trading και επενδυτικής δραστηριότητας σε κρύπτο περιουσιακά στοιχεία χωρίς αντίκρισμα ως χρηματοπιστωτική υπηρεσία θα δημιουργήσει ένα φαινόμενο “φωτοστέφανου” που θα οδηγήσει τους καταναλωτές να πιστέψουν ότι η δραστηριότητα αυτή είναι ασφαλέστερη από ό,τι είναι ή ότι προστατεύεται, ενώ δεν είναι.”

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλα τα τυχερά παιχνίδια – είτε πρόκειται για διαδικτυακά είτε για επίγεια – ρυθμίζονται από την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών σύμφωνα με τον νόμο περί τυχερών παιχνιδιών του 2005. Η εποπτεία της περιλαμβάνει επιχειρήσεις όπως αίθουσες μπίνγκο, λοταρίες, καταστήματα στοιχημάτων, διαδικτυακές εταιρείες στοιχημάτων και καζίνο, με στόχο την πρόληψη του προβληματικού τζόγου και την εφαρμογή διασφαλίσεων κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Στα επιχειρήματά τους, οι νομοθέτες αναφέρθηκαν σε γραπτές δηλώσεις της Dr. Larisa Yarovaya, αναπληρώτριας καθηγήτριας από το Πανεπιστήμιο του Southhampton, η οποία δήλωσε ότι τα ανταλλακτήρια κρύπτο, οι διαδικτυακές πλατφόρμες συναλλαγών και άλλες επιχειρήσεις κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να ρυθμίζονται με την ίδια αυστηρότητα, καθώς η κερδοσκοπία κρύπτο “μπορεί να προκαλέσει εθισμό”.

Σε μια μικρή νίκη για τα κρύπτο, η επιτροπή δήλωσε ότι αναγνώρισε επίσης τη δυνατότητα ορισμένων κρύπτο περιουσιακών στοιχείων και της υποκείμενης τεχνολογίας τους να επιφέρουν οφέλη στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και αγορές – όπως η μείωση του κόστους των διασυνοριακών πληρωμών και η βελτίωση της χρηματοπιστωτικής ένταξης.

Είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την υποστήριξη αυτών των εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να μετριαστούν ορισμένοι από τους κινδύνους που σχετίζονται με τα κρύπτο περιουσιακά στοιχεία.

“Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τη δημοσίευση προτάσεων από την κυβέρνηση για το πώς σκοπεύει να ρυθμίσει τα κρύπτο περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες”, έγραψε η επιτροπή.

Συμπεριλαμβανομένου του Baldwin, ο οποίος κάποτε διετέλεσε οικονομικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, η επιτροπή αποτελείται από συνολικά 11 μέλη του Κοινοβουλίου από το Εργατικό και το Συντηρητικό Κόμμα, καθώς και από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας.

Η επιτροπή δήλωσε ότι ξεκίνησε την έρευνά της για τη βιομηχανία κρύπτο τον Ιούλιο του 2022 για να διερευνήσει τον ρόλο των κρυπτοαποθεμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έρευνα που διεξήχθη από την His Majesty’s Revenue and Customs (HMRC) – τη φορολογική αρχή της χώρας – αποκάλυψε πέρυσι ότι το 10% των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου κατέχουν ή έχουν κατέχει κρυπτονόμισμα, ενώ πάνω από το 55% δεν έχει πουλήσει ποτέ κανένα.

Η Chainalysis κατέταξε το Ηνωμένο Βασίλειο στην 17η θέση στο δείκτη υιοθέτησης κρύπτο του 2022.

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Προτεινόμενα άρθρα:

Μοιράσου τη Δημοσίευση: