Η κοινότητα Bitcoin του Ηνωμένου Βασιλείου αντιδρά στην εισερχόμενη κυκλοφορία CBDC και ψηφιακή λίρα
bitcoin CBDC governments

Η κοινότητα Bitcoin του Ηνωμένου Βασιλείου αντιδρά στην εισερχόμενη κυκλοφορία CBDC και ψηφιακή λίρα

Ένας νέος ρόλος, «επικεφαλής του CBDC», θα βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να «διερευνήσει την υπόθεση για μια ψηφιακή λίρα», αν και οι Βρετανοί Bitcoiners θα υποστήριζαν ότι αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητο.

Το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, το Υπουργείο Οικονομικών της Αυτού Μεγαλειότητας, προσλαμβάνει έναν επικεφαλής του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (CBDC) για να ηγηθεί της ανάπτυξης μιας ψηφιακής λίρας. Το έργο περιγράφεται ως «σημαντικό, περίπλοκο και εγκάρσιο» και «θα απαιτήσει εκτεταμένη δέσμευση σε όλο και πέρα ​​από το Υπουργείο Οικονομικών της HM».

Σύμφωνα με την ανάρτηση του LinkedIn , το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Αγγλίας συνεργάζονται μέσω της Taskforce CBDC για να διερευνήσουν την υπόθεση για μια ψηφιακή λίρα. Ο ρόλος του επικεφαλής του CBDC μπορεί να φέρει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πιο κοντά στον στόχο της να δημιουργήσει ένα CBDC.

Ανάρτηση εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών της HM για επικεφαλής της CBDC. Πηγή: LinkedIn

Η εταιρεία CoinCorner, είπε στην Cointelegraph ότι από ένα CBDC μπορεί να λείπει η «πραγματική χρήση και ο σκοπός του πραγματικού κόσμου, που είναι αυτό που βλέπουμε συχνά».

«Για όσους ήταν στον κλάδο για έναν ή δύο κύκλους, έχουμε δει τις διαφημιστικές εκστρατείες να έρχονται και να φεύγουν — altcoins, blockchain, distributed ledger, ICO, DeFi, NFT. Βλέπετε μεγάλες εταιρείες να έρχονται και να πηδούν στην πιο πρόσφατη διαφημιστική εκστρατεία για να αποφύγουν να δείχνουν ότι υστερούν. Εμπίπτει στην Ε&Α και διερευνητική για τους περισσότερους, κάτι που είναι απολύτως κατανοητό».

Ο Scott, ο οποίος εργάζεται και χτίζει στον χώρο του Bitcoin για πάνω από μια δεκαετία, εξήγησε ότι μερικές φορές, το κοινό θα μπορούσε να παρερμηνεύσει τα έργα έρευνας και ανάπτυξης στον χώρο κρυπτογράφησης και ίσως να τα μπερδέψει με χρήσιμες λύσεις του πραγματικού κόσμου.

«Μια ψηφιακή λίρα [CBDC] δεν απέχει πολύ από αυτό. Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο το διερευνούν αυτό και προσπαθούν να κατανοήσουν τα οφέλη αυτού σε σχέση με το τρέχον σύστημα – αρκετά δίκαιο, αυτό θα συμβεί».

Πράγματι, η κίνηση προς την ψηφιακή λίρα ταιριάζει με την τάση των κεντρικών τραπεζών  παγκοσμίως να διερευνήσουν τις δυνατότητες των CBDC . Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μελετά ενεργά το μέλλον ενός ψηφιακού ευρώ και πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της  Σουηδίας  και της Δανίας, εξερευνούν επίσης τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα.

Τα CBDC ισχυρίζονται ότι προσφέρουν μια σειρά από οφέλη , συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης χρηματοοικονομικής ένταξης, του μειωμένου κόστους για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και την αυξημένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στο σύστημα πληρωμών.

Ωστόσο, το Ελ Σαλβαδόρ  διέθετε μέχρι και το 70% του μη τραπεζικού πληθυσμού του με την εισαγωγή του Bitcoin ως νόμιμο χρήμα , ενώ χώρες όπως η Νιγηρία, η Γκάνα και η Κένυα  μπορούν πλέον να λαμβάνουν χρήματα από όλο τον κόσμο σε λογαριασμό κινητού τηλεφώνου ή ανταλλαγής Bitcoin. 

Πληρωμή για καφέ στο Ελ Σαλβαδόρ χρησιμοποιώντας Bitcoin. Πηγή: Cointelegraph

Επιπλέον, υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι για την εισαγωγή ενός νέου ψηφιακού νομίσματος. Ο James Dewar, συνεργάτης της βρετανικής εμπορικής λύσης Bitcoin Bridge2Bitcoin και διευθυντής της Laser Eyes Cards, είπε στην Cointelegraph ότι «η εισαγωγή ενός CBDC θα παρουσίαζε διαφορετικές προκλήσεις και κινδύνους από το Bitcoin», καθώς το CBDC απαιτεί «εμπιστοσύνη σε τρίτα μέρη, κεντρικές τράπεζες και των κυβερνήσεων, για να μην γίνει κατάχρηση της προσφοράς του νομίσματος».

«Αυτός ο κίνδυνος ισχύει σε μακροοικονομικό επίπεδο όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά πιο ανησυχητικό είναι το CBDC σχετικά με την ικανότητα μιας κυβέρνησης ή των υπηρεσιών της να παρακολουθούν και να λογοκρίνουν τις μεμονωμένες δαπάνες. Αυτός είναι ένας τεράστιος κίνδυνος για τα δικαιώματα της ελευθερίας και της ιδιοκτησίας μέσα στις κοινωνίες μας».

Εγείρει το ερώτημα: «Ενώ μπορούμε να εμπιστευόμαστε τη μία ή την άλλη κυβέρνηση, εμπιστευόμαστε ως πολίτες όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις, οποιουδήποτε χρώματος, με αυτήν την εξουσία;» Ο Tony Yates, πρώην ανώτερος σύμβουλος της Τράπεζας της Αγγλίας, έχει  μιλήσει εναντίον των CBDC . Αντηχώντας τις σκέψεις του Dewar, αμφισβήτησε τα κίνητρα πίσω από την παγκόσμια κυκλοφορία των CBDC, αποκαλώντας τα «ύποπτα».

Ο Dewar συνέχισε, «Είναι λογικό η κυβέρνηση να διερευνήσει σωστά την ιδέα. Συνολικά, ανησυχούμε ότι ενδέχεται να ασκηθεί πολιτική πίεση στη διαδικασία που αγνοεί ή υποβαθμίζει σημαντικά τους κινδύνους για την κοινωνία ενός CBDC».

Η «ψηφιακή» πτυχή του χρήματος τίθεται επίσης υπό αμφισβήτηση. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ολοένα και περισσότερο μια ψηφιακή κοινωνία που βασίζεται σε μετρητά: Λιγότερο από το 15% των πληρωμών γίνονται με φυσικά μετρητά  σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας και έως  και 23 εκατομμύρια άνθρωποι – περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου – δεν χρησιμοποίησαν μετρητά καθόλου το 2021.

Ο δημοσιογράφος της Cointelegraph, Joe Hall, αγωνίζεται για ανέπαφες πληρωμές, Bitcoin έναντι λιρών στερλίνας στο Γιβραλτάρ. Πηγή: Cointelegraph

Ο Scott ρωτά το ταμείο, “Δεν έχουμε ήδη μια ψηφιακή λίρα;”

«Από την σκοπιά του τελικού καταναλωτή, η λίρα είναι κυρίως ψηφιακή αυτές τις μέρες, ανεξάρτητα από τον μηχανισμό που χρησιμοποιείται. Έτσι, μόλις ολοκληρώσουν τα εξερευνητικά τους στάδια, θα ήθελα πολύ να δω μια λίστα με τα οφέλη και τις νέες δυνατότητες που θα φέρει στο κοινό ένα CBDC.»

Εν τω μεταξύ, ο Scott «θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στο Bitcoin και στη δημιουργία ενός παγκόσμιου, διαλειτουργικού συστήματος στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι».

Ο Dewar μοιράστηκε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ελπίδα για το Bitcoin και την κυβέρνηση του ΗΒ: «Η περιγραφή του ρόλου σημειώνει ότι η εμφάνιση χρημάτων από τον ιδιωτικό τομέα – όπως το Bitcoin – προσφέρει συναρπαστικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου και θα συμφωνούσαμε πολύ με αυτό στο Bridge2Bitcoin .» Η Τράπεζα της Αγγλίας στο CBDC, από το σχεδιασμό, θα είναι διαθέσιμη στους Βρετανούς, αν και δεν έχει οριστεί επίσημο χρονοδιάγραμμα.

Εσάς ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω γιατί πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://cointelegraph.com/news/uk-bitcoin-community-reacts-to-incoming-cbdc-and-digital-pound-rollout

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X