Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις συμμετοχές κρύπτο με κεφάλαιο, λέει το σχέδιο κειμένου
Banks

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις συμμετοχές κρύπτο με κεφάλαιο, λέει το σχέδιο κειμένου

Μια πρόταση που διέρρευσε και η οποία τίθεται προς ψήφιση την Τρίτη θεωρεί τα κρύπτο περιουσιακά στοιχεία ως το πιο επικίνδυνο είδος, σύμφωνα με τις αναδυόμενες διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές

Οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα κρύπτο μεταξύ των πιο επικίνδυνων κατηγοριών χαρτοφυλακίων, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε και περιλαμβάνει την τελική δέσμη προτεινόμενων τροποποιήσεων σε μια δέσμη μέτρων για το 2021 που αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση των κεφαλαιακών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα διεθνή πρότυπα.

Οι τροποποιήσεις στο πακέτο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι τα παραδοσιακά ιδρύματα εκδίδουν αρκετά κεφάλαια για να διατηρήσουν τα επίπεδα δανεισμού, πρόκειται να ψηφιστούν από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη. Το κείμενο που είδε το CoinDesk ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ένα νομοσχέδιο έως τον Ιούνιο του 2023 και λέει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόσουν στάθμιση κινδύνου 1.250% στα ανοίγματα κρύπτο μέχρι το τέλος του 2024.

Σύμφωνα με τους παγκόσμιους τραπεζικούς κανόνες της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, αυτό είναι το μέγιστο δυνατό θεωρούμενο επίπεδο κινδύνου.Αυτό θα σήμαινε, στην πράξη, ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αποκτήσουν μόχλευση και θα πρέπει να εκδίδουν ένα ευρώ κεφάλαιο για κάθε ευρώ κρύπτο που κατέχουν.

«Οι υπάρχοντες κανόνες προληπτικής εποπτείας δεν έχουν σχεδιαστεί για να συλλαμβάνουν επαρκώς τους κινδύνους που ενυπάρχουν στα κρυπτο-στοιχεία», αναφέρει ένα επεξηγηματικό κείμενο που συνοδεύει τον προτεινόμενο νόμο. «Αυτό είναι ακόμη πιο επείγον υπό το φως των πρόσφατων δυσμενών εξελίξεων στις αγορές κρυπτονομισμάτων».

Η πιο λεπτομερής νομική πρόταση της επιτροπής, που ζητείται μέχρι το τέλος του 2024, θα πρέπει να προσφέρει μια λεπτομερή ανάλυση των κινδύνων των διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων κρύπτο, καθώς και των απαιτήσεων ρευστότητας. Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να αποκαλύπτουν τις πολιτικές τους για την έκθεση σε κρύπτο και τη διαχείριση κινδύνου, ανέφεραν οι προτάσεις.

Τον Δεκέμβριο, η Επιτροπή της Βασιλείας, μια ομάδα ρυθμιστικών αρχών και κεντρικών τραπεζών από όλο τον κόσμο, είπε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα κρυπτονομίσματα με προσοχή , με περιουσιακά στοιχεία χωρίς υποστήριξη όπως το bitcoin να περιορίζονται στο 1% του κεφαλαίου τους Tier 1, μια βασική κατηγορία χρηματοπιστωτικών μέσων ως μέτρο της ανθεκτικότητας ενός ιδρύματος.

Η συμβιβαστική πρόταση βασίζεται σε μια πρόταση που υπέβαλε ο βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Βιλ Νιινίστο , πέρυσι. Εάν συμφωνηθεί στην ψηφοφορία της Τρίτης, θα πρέπει να εγκριθεί από τους 751 νομοθέτες του κοινοβουλίου και από τις εθνικές κυβερνήσεις που συνεδριάζουν στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Εσάς ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω γιατί πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.coindesk.com/policy/2023/01/23/european-banks-must-fully-cover-crypto-holdings-with-capital-draft-text-says/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X