Ποια είναι η σχέση μεταξύ Crypto και AI; Υπάρχει κάτι τέτοιο;
AI Blockchain cryptocurrency SingularityNET

Ποια είναι η σχέση μεταξύ Crypto και AI; Υπάρχει κάτι τέτοιο;

Τα κατανεμημένα έργα τεχνητής νοημοσύνης όπως το SingularityNET θέλουν συνθέσιμη τεχνητή νοημοσύνη να διαχειρίζεται μέσω δημόσιων blockchains. Αυτό είναι πολύ προτιμότερο από τον εταιρικό αυταρχισμό της Silicon Valley.

Οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν ένα πανό για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Οι επεξεργαστές εικόνας όπως το Midjourney και οι γεννήτριες κειμένου, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT, έχουν προκαλέσει τεράστια γοητεία και συζήτηση στο κοινό. Σε αντίθεση με την υπόσχεση για αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα, αυτές οι εφαρμογές φαίνονται έτοιμες για πραγματική εμπορική ανάπτυξη.

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα για τους καινοτόμους τεχνολογίας που επικεντρώνονται σε δημόσια blockchain και κατανεμημένους υπολογιστές. Τουλάχιστον, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ένας τεράστιος ανταγωνιστής για τη χρηματοδότηση επενδύσεων για το άμεσο μέλλον, ιδιαίτερα δεδομένης της ζημιάς στη φήμη που προκάλεσαν διάφοροι απατεώνες και απάτες στα κρυπτονομίσματα τον περασμένο χρόνο.

Υπάρχουν επίσης βαθύτερες διαφορές μεταξύ της δομής και του υποκείμενου ήθους των blockchain και της τεχνητής νοημοσύνης. Μέχρι τώρα, η τεχνητή νοημοσύνη απαιτούσε ουσιαστικά μεγάλες, κεντρικές κρυφές μνήμες δεδομένων για εκπαίδευση, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία του είδους των κινδύνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας στους οποίους οι κοινότητες κρύπτο και blockchain αντιτίθενται βαθιά.

Επιπλέον, αυτή η εξάρτηση από τις κρυφές μνήμες δεδομένων καθιστά την τεχνητή νοημοσύνη ώριμη για σύλληψη από μεγάλες, κεντρικές εταιρείες. Το βλέπουμε να ξεδιπλώνεται αυτή τη στιγμή: το τεράστιο στοίχημα της Microsoft 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Open AI και στο ChatGPT βασίζεται ξεκάθαρα στην περιοριστική ανάπτυξη της τεχνολογίας σε εταιρικά προϊόντα.

Σύνθετη τεχνητή νοημοσύνη

Υπάρχει όμως μια πολύ διαφορετική προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της εγγενούς αντιδημοκρατικής προκατάληψης.


Βλέπετε, εκτός από τα ψηφιακά μετρητά, μία από τις πιο ξεκάθαρες βιώσιμες εφαρμογές των Blockchains είναι η διαχείριση κατανεμημένων υπολογιστικών πόρων. Τα Blockchains μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον συντονισμό και την επαλήθευση των υπηρεσιών σε ένα δίκτυο, με τα token να παρέχουν κίνητρα στους συνεισφέροντες. Μέχρι στιγμής, τα blockchains έχουν αναπτυχθεί για την παροχή κινήτρων και τη διαχείριση πραγμάτων όπως η κατανεμημένη αποθήκευση στο Cloud (Filecoin) και ο κατανεμημένος υπολογισμός γραφικών υψηλών προδιαγραφών (Render Network).

Ένα άλλο ενδιαφέρον παράδειγμα είναι το BitTorrent, το οποίο ξεκίνησε τη ζωή του ως ένα μη-tokenized, peer-to-peer δίκτυο κοινής χρήσης αρχείων. Ωστόσο, οι ερευνητές περίπου το 2017 άρχισαν να διατυπώνουν τη θεωρία ότι το tokenizing του δικτύου θα μπορούσε να το κάνει καλύτερο για όλους τους χρήστες, ανταμείβοντας τους χρήστες με τις πιο γρήγορες συνδέσεις. Το 2018, ο ιδρυτής του Tron, Justin Sun, αγόρασε την υπηρεσία, προτείνοντας να κάνει ακριβώς αυτό (αν και δεν θα εγγυηθώ για τις τεχνικές προδιαγραφές της εφαρμογής BTT).

Ορισμένα έργα blockchain έχουν επεκτείνει τη λογική του tokenized κατανεμημένου υπολογισμού στην τεχνητή νοημοσύνη. Το πιο σημαντικό είναι πιθανώς το SingularityNET, το οποίο ξεκίνησε το 2017 από τον βετεράνο ερευνητή AI Ben Goertzel. Ο Goertzel εργάζεται για την τεχνητή νοημοσύνη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, είναι συγγραφέας περισσότερων από δώδεκα ακαδημαϊκών βιβλίων για το θέμα και πιστώνεται με τη διάδοση του όρου «τεχνητή γενική νοημοσύνη».

(Το SingularityNET είναι ένα από τα σχετικά σπάνια αξιόπιστα έργα που συγκέντρωσε κεφάλαια κατά τη διάρκεια της τρέλας του 2017 για ICO ή αρχικές προσφορές νομισμάτων. Το διακριτικό του, το AGIX, γνώρισε ένα μεγάλο ράλι στον απόηχο της συμφωνίας Microsoft/Open AI.)

Ο Goertzel συχνά συνοψίζει την προσέγγιση του SingularityNET για την τεχνητή νοημοσύνη με τα λόγια του πρωτοπόρου ερευνητή της επιστήμης των υπολογιστών Marvin Minsky, ο οποίος οραματίστηκε την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ως «μια κοινωνία των μυαλών». Ο Goertzel περιγράφει το SingularityNET ως μια ανοιχτή αρχιτεκτονική για το πλέξιμο διαφόρων αποκαλούμενων «στενών» τεχνητών νοημοσύνης, όπως επεξεργαστές γλώσσας ή πλοηγούς ή γεννήτριες εικόνας, που είναι καλοί σε συγκεκριμένα πράγματα.

Ένας χρήστης του SingularityNET μπορεί να ζητήσει έναν συγκεκριμένο συνδυασμό υπηρεσιών στο δίκτυο, ο οποίος θα μπορούσε να δημιουργηθεί και να φιλοξενηθεί οπουδήποτε στον κόσμο και να συνδεθεί ελεύθερα με το δίκτυο. Αυτό είναι θεμελιωδώς παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε μια πλατφόρμα έξυπνων συμβάσεων όπως το Ethereum μπορούν να συνδυαστούν σε μεγαλύτερα πακέτα, αυτό που αναφέρεται ως “συνθεσιμότητα”.

Ο Goertzel υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να εκδημοκρατίσει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με τον ίδιο τρόπο που τα κρυπτονομίσματα και τα έξυπνα συμβόλαια εκδημοκρατίζουν τη χρηματοδότηση (αν και όπως είδαμε, αυτό είναι ένα δίκοπο μαχαίρι). Ο Goertzel προχωρά παραπέρα, ωστόσο, υποστηρίζοντας ότι ένα ανασυνδυαστικό περιβάλλον για την ανάπτυξη AI, με κάθε ενότητα να αναπτύσσεται ανεξάρτητα, θα μπορούσε να είναι ένας καλύτερος δρόμος προς την τεχνητή γενική νοημοσύνη – δηλαδή, ψηφιακά μυαλά που μοιάζουν με ανθρώπους.

Μια τεχνική λεπτομέρεια εδώ αξίζει να τονιστεί: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να λειτουργήσει «σε» ένα blockchain. Τουλάχιστον δεδομένης της τρέχουσας τεχνολογίας, αυτό θα ήταν αφάνταστα αργό και ακριβό. Το SingularityNET και παρόμοια έργα είναι αφιερωμένα στη χρήση blockchains για τη διαχείριση πόρων εκτός αλυσίδας, πράγμα που συνεπάγεται κάποιο τεχνικό κίνδυνο επειδή απαιτεί επίπεδα επαλήθευσης για να διασφαλιστούν καλές εισροές και εκροές προς και από το δίκτυο.

Κρυπτοφιλοσοφία εναντίον AI

Η προσέγγιση του Goertzel για την τεχνητή νοημοσύνη είναι μια χρήσιμη αντίθεση με τις υπονοούμενες πεποιθήσεις του τρέχοντος κυρίαρχου αγοριού της τεχνητής νοημοσύνης, του Sam Altman. Ο Altman είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής του OpenAI, αλλά βρίσκεται επίσης πίσω από το Worldcoin, ένα έργο που θέλει να δημιουργήσει μοναδικές ψηφιακές ταυτότητες για τους παγκόσμιους πολίτες σαρώνοντας τις ίριδες τους.

Εκ πρώτης όψεως, το έργο Worldcoin του Altman είναι περιφρονητικό για την προθυμία του να συλλέξει απίστευτα ευαίσθητα βιομετρικά δεδομένα από ευάλωτους πληθυσμούς. Αλλά η υπονοούμενη σχέση του με την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ακόμη πιο σκοτεινή.

Πολλοί κοινωνικοί και οικονομικοί θεωρητικοί, βλέπετε, προβλέπουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει έναν κόσμο ακραίας ανισότητας. Θα καταστήσει ξεπερασμένους εργάτες όπως οι οδηγοί φορτηγών και οι ταμίες. Και επειδή η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο πιθανό να ελέγχεται κεντρικά, αυτοί οι μισθοί θα μετατραπούν σε κέρδη για τεράστιες εταιρείες.

Το Worldcoin του Sam Altman είναι ειδικά προσανατολισμένο προς την εφαρμογή της κύριας λύσης που έχει προσφέρει η Silicon Valley σε αυτό το αίνιγμα: το καθολικό βασικό εισόδημα (UBI). Η ιδέα είναι ότι μόλις η τεχνητή νοημοσύνη εξαλείψει τις δουλειές όλων, μια κυβέρνηση ή παρόμοια οντότητα θα πρέπει να φορολογήσει τους λίγους κεντρικούς διαχειριστές τεχνητής νοημοσύνης με αρκετά υψηλό ποσοστό για να αναδιανείμει τον πλούτο στις πληβειακές μάζες. Η σφαίρα σάρωσης του βολβού του ματιού του Worldcoin προορίζεται, πάνω απ ‘όλα, να διασφαλίσει ότι κανείς δεν μπορεί να εξαπατήσει αυτό το φανταστικό μελλοντικό σύστημα συλλέγοντας πολλαπλές πληρωμές.

Είμαι αριστερός και πιστεύω ότι κάποιος βαθμός αναδιανομής του πλούτου κάνει την κοινωνία πιο σταθερή και παραγωγική. Αλλά ακόμα και για μένα αυτό το όραμα της UBI της Silicon Valley είναι ένας αυταρχικός εφιάλτης που συνδυάζει τα χειρότερα χαρακτηριστικά του φουσκωμένου κομμουνισμού του πολιτικού γραφείου και του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Θα ήταν ένα μέλλον στο οποίο οι πολλοί εξαρτώνται πλήρως από τη γενναιοδωρία των λίγων. Μια τεχνοελίτ θα διατηρούσε ένα είδος τεχνητά ευφυούς Company Store της εκμεταλλευτικής ποικιλίας που θρηνεί στις παραδοσιακές coal miner’s ballads. .

Αυτά είναι τα μελλοντικά άτομα όπως ο Sam Altman και ο Peter Thiel που μας καθοδηγούν με προφανή απόλαυση. Αν και δεν είναι ακόμη ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό όραμα, τα κατανεμημένα έργα τεχνητής νοημοσύνης όπως το SingluarityNET προσφέρουν τουλάχιστον τον υπαινιγμό ενός πιο δημοκρατικού τεχνολογικού μέλλοντος.

Εσάς ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω γιατί πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.coindesk.com/consensus-magazine/2023/01/11/whats-the-relationship-between-crypto-and-ai-is-there-any/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X