Όλα τα μάτια στην επόμενη συνεδρίαση της Fed: Από την απόφαση εξαρτώνται οι τροχιές της αγοράς
FED

Όλα τα μάτια στην επόμενη συνεδρίαση της Fed: Από την απόφαση εξαρτώνται οι τροχιές της αγοράς

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), η οποία απέχει 11 ημέρες. Την Παρασκευή, ο διοικητής της Federal Reserve, Christopher Waller, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας αύξησης του επιτοκίου αναφοράς κατά τέταρτο της μονάδας στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τρέχουσες τροχιές της αγοράς θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της επόμενης συνεδρίασης της Fed.

Οι αγορές εξακολουθούν να βρίσκονται σε άνοδο εν όψει της συνεδρίασης της Fed παρά το ράλι των μετοχών, των κρυπτονομισμάτων και των πολύτιμων μετάλλων το 2023

Το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023, στις 2:45 μ.μ. ανατολική ώρα, η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων αυξήθηκε κατά 5,87% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και κυμαινόταν περίπου στα 1,06 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία. Το κορυφαίο περιουσιακό στοιχείο κρύπτο, το bitcoin (BTC) , είχε ανέβει 11,63% υψηλότερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τις τελευταίες επτά ημέρες. Το δεύτερο κορυφαίο ψηφιακό νόμισμα όσον αφορά την αποτίμηση της αγοράς, το ethereum (ETH) , είχε σημειώσει άνοδο 8,33% εκείνη την εβδομάδα έναντι του δολαρίου. Η αύξηση της αξίας αυτών των δύο περιουσιακών στοιχείων κρύπτο αύξησε επίσης την αξία σε δολάρια ΗΠΑ των χιλιάδων ψηφιακών νομισμάτων κάτω από το BTC και το ETH .

Όλα τα μάτια στην επόμενη συνεδρίαση της Fed: Οι τροχιές της αγοράς εξαρτώνται από την απόφαση
BTC /USD στις 21 Ιανουαρίου 2023, στις 4:24 μ.μ. ET. Μέχρι τις 4:24 μ.μ. του Σαββάτου, η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρύπτο μειώθηκε στα 1,05 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, με το BTC να διαπραγματεύεται στα 23.133 δολάρια.

Την προηγούμενη μέρα, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, οι αγορές μετοχών έκλεισαν την ημέρα στο πράσινο. Οι τέσσερις κορυφαίες μετοχές αναφοράς (S&P 500, Dow Jones, Nasdaq και Russell 2000) έκλεισαν την ημέρα μεταξύ 1% και 2,66% υψηλότερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Ο Nasdaq Composite ήταν ο υψηλότερος, σημειώνοντας άνοδο 2,66%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,89%, ο δείκτης Russell 2000 (RUT) εκτινάχθηκε 1,69% υψηλότερα και ο Dow σημείωσε άνοδο 1% την Παρασκευή. Οι αμερικανικές μετοχές έχουν σημειώσει τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών τους μέχρι στιγμής φέτος. Ο χρηματιστηριακός δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης RUT έχει σημειώσει άνοδο 7,1% φέτος, με τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης να πρωτοστατούν στην κούρσα των μετοχών το 2023.

Όλα τα μάτια στην επόμενη συνεδρίαση της Fed: Οι τροχιές της αγοράς εξαρτώνται από την απόφαση
Ποσοστό κλεισίματος των τεσσάρων κορυφαίων δεικτών αναφοράς την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023.

Τα πολύτιμα μέταλλα τα πήγαν καλά με μια ουγγιά χρυσού που διαπραγματεύεται για 1.927,30 $ ανά μονάδα και το ασήμι για 24,01 $ ανά ουγγιά. Όπως τα κρυπτονομίσματα και οι μετοχές, τα πολύτιμα μέταλλα σημείωσαν ράλι το 2023, διαγράφοντας τις απώλειες που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022. Ο λάτρης του χρυσού Peter Schiff πιστεύει ότι η τιμή του πολύτιμου κίτρινου μετάλλου θα αυξηθεί φέτος. «Ο χρυσός διαπραγματεύεται τώρα πάνω από τα 1.934 δολάρια, την υψηλότερη τιμή του από τον Απρίλιο του 2022», έγραψε ο Σιφ στο Twitter στις 19 Ιανουαρίου. «Οι μετοχές του χρυσού, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν φθάσει καν στο υψηλό της περασμένης εβδομάδας. Στην πραγματικότητα, τα αποθέματα χρυσού πρέπει να αυξηθούν κατά 30% από εδώ μόνο και μόνο για να επιστρέψουν εκεί όπου διαπραγματεύονταν τον Απρίλιο του 2022. Αυτή η πώληση μπορεί να μην διαρκέσει πολύ», πρόσθεσε.

Όλα τα μάτια στην επόμενη συνεδρίαση της Fed: Οι τροχιές της αγοράς εξαρτώνται από την απόφαση
Νέα Υόρκη Spot Price για χρυσό, ασήμι, πλατίνα, παλλάδιο και ρόδιο από την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023.

Μιλώντας στο Kitco News, ο ανώτερος αναλυτής αγοράς της OANDA, Edward Moya, ανέφερε λεπτομερώς ότι οι τιμές του χρυσού θα παραμείνουν αδιάφορες μέχρι τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2023. “Θα είναι ασταθές”, δήλωσε ο Moya. “Είμαι ουδέτερος για τον χρυσό μέχρι τη συνεδρίαση της Fed την 1η Φεβρουαρίου. Η κύρια αντίσταση βρίσκεται στα 2.000 δολάρια. Αλλά θα με εξέπληττε αν κινηθούμε πάνω από τα 1.950 δολάρια. Είναι πιθανό να παγιωθούμε εδώ μέχρι τη συνεδρίαση της Fed”, πρόσθεσε ο αναλυτής της αγοράς. Οι αναλυτές της αγοράς και οι μακροοικονομικοί εμπειρογνώμονες δεν έχουν ιδέα για το τι θα κάνει η Fed στη συνεδρίαση της FOMC. Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί το επιθετικό πρόγραμμα σύσφιξης, ενώ άλλοι αναμένουν ότι η Fed θα χαλαρώσει και θα κάνει στροφή με μια “ήπια προσγείωση”.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η οικονομολόγος του Λευκού Οίκου Heather Boushey είπε στο Reuters ότι οι σημερινοί ηγέτες δεν αναμένουν ύφεση. «Τα βήματα έχουν γίνει και φαίνεται ότι είμαστε σε πολύ καλή θέση για να έχουμε αυτή την ήπια προσγείωση για την οποία μιλούν όλοι», επέμεινε ο Boushey. Την Παρασκευή, ο κυβερνήτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Γουόλερ , δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέδριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη ότι τάσσεται υπέρ μιας μικρότερης αύξησης των επιτοκίων από τις προηγούμενες επτά. Μέχρι στιγμής, η Fed έχει εφαρμόσει επτά αυξήσεις επιτοκίων το 2022, δύο από τις οποίες ήταν αυξήσεις κατά μισή μονάδα και πέντε ήταν αυξήσεις κατά τρία τέταρτα. Ο Waller μπορεί να οραματιστεί αύξηση κατά τέταρτο της μονάδας στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC τον επόμενο μήνα.

«Προς το παρόν, τάσσομαι υπέρ μιας αύξησης 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC στο τέλος αυτού του μήνα», δήλωσε ο Waller στον Τύπο. «Πέρα από αυτό, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να πετύχουμε τον στόχο μας για πληθωρισμό 2% και αναμένω να στηρίξουμε τη συνεχιζόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε ο διοικητής της Fed.

Είναι πολύ πιθανό και οι τρεις μεγάλες αγορές (πολύτιμα μέταλλα, κρυπτονομίσματα και μετοχές) να αντιδράσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μετά την επόμενη απόφαση της Fed. Πολλοί πιστεύουν ότι η επόμενη απόφαση της συνεδρίασης της FOMC θα εξαρτηθεί πλήρως από τους μετρητές πληθωρισμού. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε tweet για την οικονομία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης. «Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε για έξι συνεχείς μήνες και το φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 1,70 δολ. από την κορύφωσή του», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter το πρωί του Σαββάτου στις 10:25 π.μ. ανατολική ώρα. «Προχωράμε με επιτυχία από την οικονομική ανάκαμψη στη σταθερή ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Εσάς ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω γιατί πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://news.bitcoin.com/all-eyes-on-the-next-fed-meeting-market-trajectories-hinge-on-decision/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X