Davos 2023: Crypto is Down but Not Out
Uncategorized

Davos 2023: Crypto is Down but Not Out

Η βιομηχανία κρύπτο επέστρεψε στο Νταβός για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αποθαρρυμένη αλλά απτόητη.

ΝΤΑΒΟΣ, Ελβετία — Η βιομηχανία κρύπτο εμφανίστηκε σε ισχύ στην ετήσια διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τον Μάιο του 2022.

Οκτώ μήνες, πολλές χρεοκοπίες και μια μεγάλη κατάρρευση αργότερα, ο κλάδος εξακολουθεί να είναι παρών στο Νταβός της Ελβετίας, αλλά με μια πιο υποτονική παρουσία. Το Promenade – ο δρόμος έξω από το κεντρικό Συνεδριακό Κέντρο – έχει ακόμα αρκετές εταιρείες κρύπτο που διαφημίζουν ή λειτουργούν «σπίτια», τα σαλόνια, τις αίθουσες συσκέψεων ή τα στάδια εκδηλώσεων που προορίζονται να μυήσουν τους συμμετέχοντες στο Νταβός στα έργα τους.

CoinDesk - Άγνωστο
Όπως έκανε το 2022, η Circle δημοσίευσε τεράστιες διαφημίσεις banner κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Νταβός Dorf για τη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2023. (Nikhilesh De/CoinDesk)

Αλλά υπάρχουν πολύ λιγότερες εταιρείες παρούσες. Αυτά που παραμένουν περιλαμβάνουν το Circle, το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Blockchain, το Casper Labs και το Ίδρυμα Filecoin. Εκεί που το 2022 τα πάνελ κρύπτο ήταν παντού, το 2023 η βιομηχανία κρύπτο συνδυάζεται άψογα με τους μεγάλους οικονομικούς και τεχνολογικούς γίγαντες γύρω τους. Πέρασαν οι δωρεάν πάγκοι πίτσας με θέμα το bitcoin και οι διαφημίσεις μεγάλου όγκου στον περιστασιακό περαστικό.

«Τι διαφορά κάνουν οι οκτώ μήνες», είπε ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Ripple, Μπρουκς Έντουιστλ. «Δεν θα μπορούσατε να περπατήσετε περισσότερο από πέντε ή 10 πόδια χωρίς να δείτε ένα cryptohouse [το 2022]».

CoinDesk - Άγνωστο
Λιγότερες εταιρείες κρύπτο δημιούργησαν καταστήματα εντός του Techlodge στο Νταβός το 2023 από ό,τι το 2022. (Nikhilesh De/CoinDesk)

Η αγορά μπορεί να έχει κάποιο ρόλο εδώ. Ο Entwistle είπε ότι πολλά από τα έργα κρύπτο που διαφήμιζαν ή λειτουργούσαν οίκοι το 2022 πιθανότατα τα έκαναν κράτηση πολύ νωρίτερα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ετήσια συνάντηση του φόρουμ είχε οριστεί αρχικά για τον Ιανουάριο του 2022 αλλά καθυστέρησε λόγω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως. Με άλλα λόγια, αυτές οι εταιρείες πιθανότατα έκαναν κράτηση για τα σπίτια και τις διαφημίσεις τους ενώ η βιομηχανία κρύπτο βρισκόταν ακόμα στην τελευταία ανοδική της αγορά.

Αντίθετα, οι κρατήσεις για το 2023 πιθανότατα έγιναν αφότου οι τιμές άρχισαν να πέφτουν, οδηγώντας σε αυστηρότερους προϋπολογισμούς που μπορεί να ευθύνονται για την πολύ μικρότερη παρουσία φέτος.

CoinDesk - Άγνωστο
Η LCX έβαλε μια πινακίδα στο Νταβός. (Nikhilesh De/CoinDesk)

«Από τότε που ήμασταν εδώ τον Μάιο, έχουμε δει πολλές αναταραχές», είπε ο Entwistle. “Δεν υπάρχουν γκαλερί [non-fungible token]… είμαστε εδώ για να δουλέψουμε και να κάνουμε συζητήσεις.”

CoinDesk - Άγνωστο
Το Ίδρυμα Filecoin ανέλαβε μια τοπική εκκλησία στο Νταβός για να φιλοξενήσει προγράμματα σε συνεργασία με το CNBC, όπως και το 2022. (Nikhilesh De/CoinDesk)

Όσοι μένουν δεν πτοούνται. Η Marta Belcher, επικεφαλής της πολιτικής του Ιδρύματος Filecoin, είπε στο CoinDesk ότι πίστευε ότι υπήρχε λιγότερος θόρυβος στην εκδήλωση φέτος, επιτρέποντας περισσότερες συνομιλίες εστιασμένες στην πραγματική τεχνολογία.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς είναι η υποδοχή, αλλά οι απαντήσεις [μέχρι στιγμής] ήταν ενθαρρυντικές», είπε.

Κυριο γεγονος

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα crypto έχουν παρουσία στο συνέδριο του κύριου φόρουμ, με μια σειρά από πάνελ που εξετάζουν διαφορετικές πτυχές του κλάδου – αλλά επικεντρώνονται συγκεκριμένα σε ένα στενό σύνολο θεμάτων: ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας, ψηφιακές ταυτότητες, οικονομίες με διακριτικά και αρέσει.

Το επίσημο συνέδριο ξεκινά την Τρίτη το πρωί στην Ελβετία. Ανεπίσημα, η βιομηχανία κρύπτο άρχισε να διοργανώνει τις δικές της εκδηλώσεις τη Δευτέρα, με την Circle, το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Blockchain, την Casper Labs και το Filecoin Foundation όλα τα πάνελ φιλοξενίας που αφορούν τα πάντα από το FTX (ο Sam Bankman-Fried είναι “απάτη”, φερόμενος ως ιδρυτής της Skybridge Capital Anthony Scaramucci) για το αν τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας έχουν νόημα. («Πραγματικά δεν νομίζω ότι τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας είναι η λύση», είπε ο ιστορικός Niall Ferguson.)

CoinDesk - Άγνωστο
Ο ιστορικός Niall Ferguson μίλησε για την κρύπτο σε μια εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τους Financial Times και τον Circle. (Nikhilesh De/CoinDesk)

Αυτό που μπορεί να είναι πιο απροσδόκητο είναι το γεγονός ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι φορείς χάραξης πολιτικής συμμετέχουν ενεργά σε αυτά τα πάνελ. Πολλοί εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών μίλησαν για το έργο τους σε ένα πάνελ σχετικά με τη χρήση το Blockchaine από δημόσιους οργανισμούς που φιλοξενεί η GBBC, μαζί με την Επίτροπο της Επιτροπής Συναλλαγών Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων Christy Goldsmith Romero και τον Johannes Duong, της Oesterreichischen Nationalbank (κεντρική τράπεζα της Αυστρίας).

Ο Advit Nath, του Διεθνούς Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD), μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι η ομάδα του χρησιμοποιεί ενεργά εργαλεία blockchain για να παρακολουθεί τη ροή των δωρεών σε ορισμένες περιοχές. Η Goldsmith Romero επαίνεσε το γεγονός ότι τα blockchain εγγενώς καταγράφουν κάθε συναλλαγή, καθιστώντας σχετικά εύκολο για την αντιπροσωπεία της να διαπιστώσει εάν έχει δικαιοδοσία σε ορισμένες συναλλαγές και εγκλήματα και αν χρησιμοποιεί απλώς εργαλεία επιτήρησης της αγοράς γενικά.

Οι εκδηλώσεις που φιλοξενούνται από εταιρείες κρύπτο έχουν επίσης μεγάλη προσέλευση. Η Casper Labs είχε ένα γεμάτο σπίτι το απόγευμα της Δευτέρας και μια δεξίωση που διοργάνωσε η Filecoin ήταν μόνο όρθια.

CoinDesk - Άγνωστο
Η Casper Labs είχε μια πλήρη παρουσία κατά την πρώτη ημέρα του Νταβός 2023. (Nikhilesh De/CoinDesk)

Και παρ’ όλα αυτά, δεν είναι σαφές τι μπορεί να αφαιρέσει ο κλάδος μετά από αυτήν την εβδομάδα. Ο Entwistle είπε στο CoinDesk ότι αυτός και οι συνάδελφοί του ήταν κυρίως στο συνέδριο για να συναντηθούν με πιθανούς πελάτες.

«Η προσέγγισή μας εδώ ήταν να είμαστε τακτικοί σχετικά με τις συναντήσεις», είπε, εν μέρει για τον λόγο που η Ripple δεν φιλοξενεί ένα δικό της σπίτι.

Ο Jonathan Dotan των Starling Labs απηχούσε τα σχόλια του Entwistle, λέγοντας ότι τουλάχιστον από τη δική του οπτική γωνία «πολύ λίγα έχουν αλλάξει».

Η Starling Labs δεν προσφέρει τίποτα που να μοιάζει με χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, είπε ο Dotan, και έτσι δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τη συντριβή κρύπτο με τον τρόπο που μπορεί να έχουν άλλες εταιρείες.

Και το Νταβός είναι, τελικά, σε μεγάλο βαθμό ένα φόρουμ για τη δημιουργία συνδέσεων και την εύρεση πιθανών επενδυτών ή πελατών.

Η σκιά της FTX

Φυσικά, ο ελέφαντας σε σχήμα FTX στο δωμάτιο πιθανότατα είχε επίσης αντίκτυπο στη σχετικά ήπια παρουσία των κρύπτο στο Νταβός φέτος.

Οι συζητήσεις παρασύρονται από τις συζητήσεις για την κατάρρευση του FTX και τα πάνελ αγγίζουν τουλάχιστον την πτώση του ανταλλακτηρίου, είπε ο Entwistle.

Ο κλάδος συγκλονίστηκε μετά την κατάρρευση του FTX και το μέγεθος της αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών πλέον χρεοκοπημένων δανειστών κρύπτο πυροδότησε φόβους για εκτεταμένη μετάδοση. Μέχρι στιγμής, αυτή η μετάδοση περιορίστηκε στον ίδιο τον κλάδο, αν και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η μετάδοση μεταξύ της κρυπτογράφησης και της ευρύτερης χρηματοπιστωτικής αγοράς είναι ένας τομέας ανησυχίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Circle, Jeremy Allaire, ο οποίος μίλησε με τον Ferguson σε ένα πάνελ που φιλοξενήθηκε από τους Financial Times, είπε ότι η πορεία του κλάδου προς την ανάκαμψη περιελάμβανε τη διαφοροποίηση μεταξύ καλών και κακών.

«Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τα κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν καμία πραγματική χρησιμότητα ή αξία από τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που έχουν σχεδιαστεί για να έχουν χρησιμότητα. Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ του ρυθμιζόμενου και του μη ρυθμιζόμενου», είπε.

Η έλλειψη προστατευτικών κιγκλιδωμάτων θα συνεχίσει να εμποδίζει τα πιο παραδοσιακά ιδρύματα να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενασχόλησης με κρυπτονομίσματα, δήλωσε η πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, Λιν Μάρτιν.

CoinDesk - Άγνωστο
Η Circle επέκτεινε την παρουσία της στο Νταβός για τη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2023, φιλοξενώντας δύο σαλόνια σε σύγκριση με το ενιαίο σαλόνι που δημιούργησε το 2022. (Nikhilesh De/CoinDesk)

«Κοιτάξτε τα ζητήματα των τελευταίων μηνών ιδιαίτερα, με τη χρεοκοπία της FTX… Πιο παραδοσιακά χρηματοοικονομικά μοντέλα… έχουν αποδειχθεί ότι είναι οι φάροι της διαφάνειας», είπε. «Χρειαζόμαστε τις ρυθμιστικές αρχές να μας πουν ποιοι είναι οι οδηγοί. Ποιο είναι το ρυθμιζόμενο πλαίσιο για να τα φέρει σε πιο παραδοσιακές δομές και τρόπους εκτέλεσης».

Η Goldsmith Romero, μιλώντας στο πάνελ της, είπε ότι εξαρτάται επίσης από το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοθεσία που θα διευκρινίζει τους ρόλους που μπορεί να έχουν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Η ομάδα του Νταβός της βιομηχανίας κρύπτο μπορεί να προσφέρει μια στιγμιαία ματιά στο αν θα συμβεί αυτή η διαφοροποίηση.

Ο Scaramucci, μιλώντας στο πάνελ του, είπε ότι «μάλλον θα έκανε αυτό το λάθος» να εμπιστευτεί ξανά κάποιον όπως ο ιδρυτής της FTX, Sam Bankman-Fried.

«Δεν πρόκειται να σταματήσω την ανάληψη κινδύνων», είπε.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.coindesk.com/policy/2023/01/17/davos-2023-crypto-is-down-but-not-out/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X