Εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας, Siika Mileva: Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό στην έρευνα Nexo
NEXO

Εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας, Siika Mileva: Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό στην έρευνα Nexo

Η εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας, Siika Mileva, σχολίασε ότι δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό στην έρευνα για την εταιρεία συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Nexo. Δεν αποτελεί αντικείμενο της προδικαστικής διαδικασίας το αν η εταιρεία έχει κάνει πολιτικές δωρεές και με ποιον συνδέονται, σημείωσε η Mileva αναφερόμενη στις πρόσφατες κατηγορίες ότι η Nexo χρηματοδότησε τις εκστρατείες της Continue the Change και της Δημοκρατικής Βουλγαρίας.

Η Mileva υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες η εισαγγελία ξεκινά έρευνα που αφορά τα οικονομικά συμφέροντα κάποιου, αυτό οδηγεί σε επιθέσεις και κατηγορίες. “Έχει γίνει εθνικό σπορ η επίθεση στους θεσμούς”, υποστήριξε η Mileva.

Στις 12 Ιανουαρίου, η εισαγγελία δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα για την εταιρεία εμπορίας κρυπτονομισμάτων Nexo. Λεπτομέρειες της επιχείρησης, η οποία έχει διεθνή εμπλοκή, αποκαλύφθηκαν αργότερα. Τέσσερα άτομα κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, φορολογικά εγκλήματα, απάτη με υπολογιστή και τραπεζικές συναλλαγές χωρίς άδεια. Για δύο από αυτούς ορίστηκε εγγύηση ύψους ενός εκατομμυρίου λέβα. Δύο άλλοι δεν έχουν βρεθεί στο έδαφος της Βουλγαρίας και έχουν κηρυχθεί διεθνώς καταζητούμενοι, εξήγησε η Mileva.

Η υπόθεση αφορά τα λεγόμενα “σύγχρονα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο”, εξαιρετικά σοβαρά εγκλήματα, δήλωσε η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα. Πρόσθεσε ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες και διεξάγεται από κοινού με διεθνείς συνεργαζόμενες υπηρεσίες.

Όσον αφορά την κλίμακα, η Mileva συνέκρινε την έρευνα με εκείνη στην υπόθεση κατά της Εταιρικής Εμπορικής Τράπεζας (KTB) πριν από χρόνια. Πρόκειται για μια παγκόσμια διεθνή εγκληματική δραστηριότητα που έχει επηρεάσει τα συμφέροντα των πολιτών διαφόρων χωρών. Σε πέντε χρόνια, οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσω της εταιρείας εμπορίας κρυπτονομισμάτων NEXO ανήλθαν σε 94 δισεκατομμύρια δολάρια, εξήγησε η Mileva. Διερευνάται μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιείται από τις αρχές του 2018 στο έδαφος διαφόρων χωρών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ομάδα δημιουργήθηκε με σκοπό το κέρδος και τη διάπραξη φορολογικών εγκλημάτων, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, απάτης με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μη αδειοδοτημένων τραπεζικών συναλλαγών.

Ένας ανεξάρτητος διεθνής ελεγκτής θα ελέγξει τις δραστηριότητες της NEXO, δήλωσε επίσης η Mileva.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.bta.bg/en/news/bulgaria/390387-prosecutor-general-spokesperson-mileva-there-is-nothing-political-in-the-nexo-i

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X