Ο όγκος μεταφοράς USDC έφτασε να είναι 5 φορές μεγαλύτερος από το USDT από την κατάρρευση της FTX
Stablecoin

Ο όγκος μεταφοράς USDC έφτασε να είναι 5 φορές μεγαλύτερος από το USDT από την κατάρρευση της FTX

Αν και έχει πολύ μικρότερο όριο αγοράς, τα δεδομένα on-chain δείχνουν ότι το USDC έχει πολύ μεγαλύτερο όγκο μεταφοράς από τον κύριο ανταγωνιστή του USDT. Το USDC έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα μετά την κατάρρευση του FTX. Πλέον, φτάνει συχνά σε ημερήσιους όγκους μεταφοράς τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερους από εκείνους που καταγράφονται από τον μεγάλο ανταγωνιστή TetherUSDTσύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης blockchain Glassnode.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το ανώτατο όριο αγοράς του USDT είναι 23 δισεκατομμύρια δολάρια μεγαλύτερο από το USDC. Από τις 10 Ιανουαρίου, η διαφορά ήταν υπέρ του USDC με διαφορά τεσσεράμισι φορές.

Και τα δύο stablecoin κατέγραψαν αυξήσεις στους όγκους μεταφορών μετά από ένα περιβόητο tweet από τον CEO της Binance, Changpeng Zhao, στις 6 Νοεμβρίου, ανακοινώνοντας ότι η Binance θα ρευστοποιήσει ολόκληρο το FTX Token (FTT). Η FTX κήρυξε πτώχευση αμέσως μετά.

Από τότε, το USDC ήταν η προτιμώμενη επιλογή για τους χρήστες κρύπτο , με κατά μέσο όρο πάνω από 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο σε όγκο μεταφοράς ανά ημέρα από το USDT, σύμφωνα με τα δεδομένα της Glassnode.

Συνολικοί όγκοι μεταφοράς για USDC (Μπλε) και USDT (με πράσινο) από τις 8 Οκτωβρίου 2022 έως τις 10 Ιανουαρίου 2023. Πηγή: Glassnode.

Ενώ κάθε stablecoin έχει σχεδιαστεί για να διαπραγματεύεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ένα δολάριο ΗΠΑ και υποστηρίζεται από αποθέματα που διατηρούν οι εκδότες του, το USDC θεωρείται από ορισμένους στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων ως μια δυνητικά ασφαλέστερη επιλογή.

Οι υποστηρικτές επισημαίνουν τα περιουσιακά στοιχεία του USDC, τα οποία υποστηρίζονται από μετρητά ή βραχυπρόθεσμα ταμεία των Ηνωμένων Πολιτειών και τους μηνιαίους ελέγχους του από την παγκόσμια λογιστική εταιρεία Grant Thornton.

Η Tether έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις εδώ και πολλά χρόνια επειδή δεν παρέχει κατάλληλο έλεγχο και ότι είναι λιγότερο διαφανής σχετικά με τα αποθεματικά της.

Η εταιρεία πίσω από το USDT επιβλήθηκε πρόστιμο 41 εκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο του 2021 από την Commodity Futures Trading Commission, η οποία την κατηγόρησε ότι διατηρούσε επαρκή αποθεματικά μόνο κατά 27,6% μεταξύ 2016 και 2018, παρά τον ισχυρισμό ότι τα τοκενς της υποστηρίζονταν πλήρως από νομίσματα fiat.

Η Tether μειώνει τα εμπορικά χαρτιά που υποστηρίζουν τα εκδοθέντα token της υπέρ ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων, με την τελευταία ανάλυση περιουσιακών στοιχείων στις 10 Νοεμβρίου δείχνει ότι σχεδόν 46 δισεκατομμύρια δολάρια των αποθεματικών της αποτελούνται από μετρητά, τραπεζικές καταθέσεις και ομόλογα των ΗΠΑ.

Το USDT έχασε για λίγο το δεσμό του με το δολάριο ΗΠΑ μετά την κατάρρευση του FTX εν μέσω φόβων έκθεσης στην Alameda Research και την FTX, κάτι που η Tether αρνήθηκε .

Τα στοιχεία στην αλυσίδα δείχνουν ότι οι δύο εταιρείες προσπαθούσαν να βραχυκυκλώσουν το stablecoin .

Το USDT κατέγραφε όγκους μεταφοράς πολύ υψηλότερους από τους USDC μέχρι τον Μάιο του 2021, αφού η Tether αύξησε την προσφορά του token από 8,79 δισεκατομμύρια δολάρια σε 61,82 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, που αντιπροσωπεύει αύξηση 603%.

Αγορά κεφαλαίου USDT από τον Μάιο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2022. Πηγή: TradingView

Παρά την επακόλουθη αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών, η Tether είχε αναφερθεί στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς ως ένδειξη «της συνεχιζόμενης εμπιστοσύνης και εμπιστοσύνης της αγοράς στην Tether». Σημείωσε ότι κάθε τοκεν μπορούσε να εξαργυρωθεί για δολάρια ΗΠΑ σε βάση 1:1.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://cointelegraph.com/news/usdc-transfer-volume-hit-5x-usdt-s-in-fallout-from-ftx-collapse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X