Η αμερικανική τράπεζα Silvergate χτυπήθηκε με αναλήψεις κρύπτο ύψους 8 δισ. δολαρίων
Banks

Η αμερικανική τράπεζα Silvergate χτυπήθηκε με αναλήψεις κρύπτο ύψους 8 δισ. δολαρίων

Περίπου τα δύο τρίτα των πελατών της τράπεζας τράβηξαν τις καταθέσεις τους τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022.

Η τράπεζα πούλησε 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία για να καλύψει το κόστος και να παραμείνει ρευστή.

Έγινε καθώς τρεις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ προειδοποίησαν τις τράπεζες ότι η έκδοση ή η κατοχή κρύπτο ήταν «πολύ πιθανό να είναι ασυνεπής με ασφαλείς και υγιείς τραπεζικές πρακτικές».

Η Silvergate είναι μια τράπεζα εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ως εκ τούτου ελέγχεται εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα. Είναι μια από τις μικρές επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα που παρέχει υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων.

Οι αναλήψεις ακολούθησαν την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX, το οποίο κάποτε αποτιμήθηκε σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από την κατάθεση πτώχευσης τον Νοέμβριο.

Ο πρώην επικεφαλής της FTX, Sam Bankman-Fried, δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες ότι εξαπάτησε πελάτες και επενδυτές. Οι εισαγγελείς λένε ότι έως και ένα εκατομμύριο πιστωτές μπορεί να έχουν χάσει τα χρήματά τους.

Η υπόθεση έχει κλονίσει ολόκληρη τη βιομηχανία κρύπτο, πυροδοτώντας αιτήσεις πτώχευσης σε άλλες εταιρείες και μειώσεις στις αξίες των κρυπτονομισμάτων.

Ο Άλαν Λέιν, διευθύνων σύμβουλος της Silvergate, είπε ότι η τράπεζα πουλά περιουσιακά στοιχεία για να καλύψει τις αναλήψεις από πελάτες «σε απάντηση στις ταχείες αλλαγές στον κλάδο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων».

Η Silvergate είναι το πιο πρόσφατο θύμα του ανατριχιαστικού «χειμώνα κρύπτο» που κυριαρχεί στη βιομηχανία από την περασμένη άνοιξη.

Η αποκαλούμενη τράπεζα κρυπτονομισμάτων κατείχε μια αρκετά μοναδική θέση στην αγορά, λειτουργώντας ως τράπεζα για εταιρείες κρυπτονομισμάτων που αγωνίστηκαν να λάβουν τραπεζικές υπηρεσίες από παραδοσιακές πηγές.

Ένας από τους πελάτες της ήταν η πλέον χρεοκοπημένη Alameda Research – ιδιοκτησίας του Sam Bankman-Fried που περιμένει τη δίκη στις ΗΠΑ κατηγορούμενη για απάτη.

Αυτό από μόνο του είναι ένα πλήγμα για τη Silvergate, αλλά η πτώση του Bankman-Fried έφερε μεγαλύτερο πλήγμα στην εταιρεία – την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Από τότε που κατέρρευσε η αυτοκρατορία του Bankman-Fried, μικροί και μεγάλοι επενδυτές αντλούν τα χρήματά τους από εταιρείες κρύπτο με δισεκατομμύρια που μεταφέρονται από εταιρείες που αποθηκεύουν κεφάλαια κρύπτο.

Μέχρι στιγμής, οι μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο όπως η Binance και η Coinbase έχουν επιβιώσει από τις άνευ προηγουμένου αναλήψεις και φαίνεται ότι η Silvergate ξεπερνά την καταιγίδα προς το παρόν, αλλά με τεράστιο κόστος στον ισολογισμό της.

Η Silvergate ήταν μια μικρή αμερικανική τράπεζα πριν εισέλθει στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και εισήλθε στο χρηματιστήριο τον Νοέμβριο του 2019.

Στο αποκορύφωμα της αγοράς το 2021, οι μετοχές της είχαν αυξηθεί περισσότερο από 1.500%, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μαζικής ανάπτυξης της κρύπτο σε αυτήν την περίοδο .

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προσπάθησε να λανσάρει το δικό της stablecoin – μια μορφή κρυπτονομίσματος που συνδέεται άμεσα με ένα περιουσιακό στοιχείο όπως ο χρυσός, το δολάριο ΗΠΑ ή άλλα κρυπτονομίσματα.

Και τον Ιανουάριο του 2022, η Silvergate ξόδεψε 182 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει την τεχνολογία πίσω από το προτεινόμενο σταθερό νόμισμα Diem (πρώην Libra) της Meta που δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Σε μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ , η τράπεζα είπε ότι είχε πουλήσει χρέος για να καλύψει τις αναλήψεις και είχε διαγράψει την αγορά Diem, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπολογίζεται πλέον ως περιουσιακό στοιχείο.

Έχει επίσης μειώσει το προσωπικό της κατά 40% -περίπου 200 άτομα- και συνολικά οι αναλήψεις έχουν προκαλέσει απώλεια 718 εκατομμυρίων δολαρίων στην τράπεζα, συνολικά υψηλότερα από τα κέρδη της από το 2013.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.bbc.co.uk/news/technology-64176446

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X