Ο πληθωρισμός στη Γερμανία το 2022 είναι ο χειρότερος εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια
governments / banks

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία το 2022 είναι ο χειρότερος εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια

Σε ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο μέσος πληθωρισμός της Γερμανίας το 2022 αυξήθηκε στο 7,9% από 3,1% το 2021. Λέγεται ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό που προκλήθηκαν από τον πόλεμο να είναι μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών.

Επιπτώσεις του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας

Το 2022, ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού της Γερμανίας ξεπέρασε το 7,9%, το υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση του 1990, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση του γερμανικού πρακτορείου Τύπου στις 3 Ιανουαρίου, το ποσοστό του 2022 είναι υπερδιπλάσιο από το 3,1% που παρατηρήθηκε το 2021.

Σύμφωνα με την έκθεση , η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων ήταν μεταξύ των βασικών παραγόντων του πληθωρισμού για αρκετούς μήνες. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (FSO) φέρεται να εντόπισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τα επακόλουθα εμπόδια στον εφοδιασμό, ως δύο βασικούς παράγοντες που οδήγησαν σε πληθωρισμό ρεκόρ.

«Οι καταναλωτές στη Γερμανία έπρεπε να πληρώσουν 24,4% περισσότερο για ενέργεια τον Δεκέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 20,7% μέσα σε ένα χρόνο», εξηγεί η έκθεση του οργανισμού.

Επιβράδυνση του μηνιαίου πληθωρισμού στη Γερμανία

Παρά την καταγραφή αυτού που έχει περιγραφεί ως το χειρότερο συνολικό ποσοστό πληθωρισμού της χώρας από το 7,6% που παρατηρήθηκε το 1951, τα στοιχεία του FSO υποδηλώνουν ότι ο μηνιαίος ρυθμός είχε πέσει στο 8,6% τον Δεκέμβριο του 2022. Πριν από αυτό, το ποσοστό ήταν κατά μέσο όρο 10,4% και 10% , τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αντίστοιχα.

Για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών στον πληθυσμό, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει να διαθέσει «δισεκατομμύρια σε βοήθεια». Στοχεύει επίσης να το πετύχει χρησιμοποιώντας «φρένα τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο». Σύμφωνα με την έκθεση, ορισμένοι οικονομολόγοι είναι αισιόδοξοι ότι τέτοια βήματα θα βοηθήσουν στη μείωση του πληθωρισμού το 2023.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://news.bitcoin.com/germanys-2022-inflation-rate-the-worst-in-more-than-30-years/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X