Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ προτρέπει την ανάπτυξη CBDC για το καλό των κρυπτονομισμάτων και των καταναλωτών
CBDC cryptocurrency governments / banks

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ προτρέπει την ανάπτυξη CBDC για το καλό των κρυπτονομισμάτων και των καταναλωτών

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Fabio Panetta, συνέπλεξε τον ενθουσιασμό του για την τεχνολογία blockchain και τον σκεπτικισμό για τα κρυπτονομίσματα σε ένα επιχείρημα που υποστηρίζει και τα δύο, αν και διστακτικά.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Fabio Panetta ήταν ένθερμος υποστηρικτής του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (CBDC) και σκεπτικιστής για τα κρυπτονομίσματα και παρουσίασε το τελευταίο του επιχείρημα υπέρ του CBDC στις 5 Ιανουαρίου. Γράφοντας στο επίσημο blog της ΕΚΤ, είπε ότι, αναπτύσσοντας CBDC, οι κεντρικές τράπεζες «θα διαφυλάξουν την εμπιστοσύνη από την οποία εξαρτώνται τελικά οι ιδιωτικές μορφές χρήματος».

Ο Panetta ξεκίνησε το επιχείρημά του με μια σκληρή εκτίμηση για τα κρυπτονομίσματα το 2022. «Το περασμένο έτος σηματοδότησε την αποσύνθεση της αγοράς κρυπτονομισμάτων καθώς οι επενδυτές μετακινήθηκαν από τον φόβο της απώλειας στον φόβο να μην βγουν έξω», είπε.

Αυτή η παρατήρηση χρησίμευσε ως συνέχεια μιας εξέτασης της θέσης ότι τα κρυπτονομίσματα πρέπει να αφεθούν μόνα τους για να «καίγονται αντί να ρυθμίζονται με κίνδυνο νομιμοποίησης των κρυπτονομισμάτων». Αλλά αυτό είναι ένα αχυράκι που αφαιρείται αμέσως:

«Πρώτον, παρά τα θεμελιώδη ελαττώματα τους, δεν είναι βέβαιο ότι τα περιουσιακά στοιχεία κρύπτο θα αυτοκαυσταθούν τελικά».

Δεύτερον, «το κόστος για την κοινωνία μιας ανεξέλεγκτης βιομηχανίας κρύπτο είναι πολύ υψηλό για να αγνοηθεί», ειδικά για τους «μη ενημερωμένους επενδυτές». Ο Panetta συνέχισε αναφέροντας το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τις περιβαλλοντικές βλάβες, και ειρωνεύτηκε, με το ύφος που χαρακτήριζε το blogpost:

«Δεν είναι μονο τα κρύπτο που καίγονται».

Έχοντας διαπιστώσει την αναγκαιότητα ρύθμισης, ο Panetta πρότεινε ότι η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αγορές κρύπτο περιουσιακών στοιχείων (MiCA) ήταν ένα σημαντικό βήμα , αλλά ανεπαρκές όσον αφορά τον δανεισμό περιουσιακών στοιχείων κρύπτο ή τις υπηρεσίες πορτοφολιών μη θεματοφυλακής. Επιπλέον, «τα κρύπτο χωρίς υποστήριξη […] θα πρέπει να φορολογούνται σύμφωνα με το κόστος που επιβάλλουν στην κοινωνία», είπε ο Πανέτα. Η λύση του:

«Η διαπραγμάτευση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία χωρίς αντίκρισμα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις ρυθμιστικές αρχές όπως τα τυχερά παιχνίδια.».

Αυτή η μεταχείριση θα περιλαμβάνει τόσο φορολογία όσο και μέτρα για την προστασία των «ευάλωτων καταναλωτών».

Ακόμη και με τη φορολογία και τη ρύθμιση, τα κρύπτο θα έχουν ελλείψεις, υποστήριξε ο Πανέτα. Μόνο το CBDC «ένα ακίνδυνο και αξιόπιστο περιουσιακό στοιχείο ψηφιακού διακανονισμού» και με τη διατήρηση του ρόλου της κεντρικής τράπεζας, θα διαφυλαχθεί η εμπιστοσύνη στα κρυπτονομίσματα, κατέληξε.

Το ιστολόγιο της ΕΚΤ τράβηξε τα βλέμματα της κοινότητας κρύπτο στις 30 Νοεμβρίου με μια καταχώριση με τίτλο «Η τελευταία στάση του Bitcoin». Ο Panetta έχει προτείνει στο παρελθόν την απαγόρευση περιουσιακών στοιχείων κρύπτο που έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://cointelegraph.com/news/ecb-official-urges-cbdc-development-for-the-good-of-cryptocurrency-and-consumers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X