Οι κρύπτο επιθέσεις του 2022 ήταν οι λιγότερες τον Δεκέμβριο, με 62 εκατομμύρια δολάρια αλλά σαν χρονιά ήταν η χειρότερη
cryptocurrency Hack

Οι κρύπτο επιθέσεις του 2022 ήταν οι λιγότερες τον Δεκέμβριο, με 62 εκατομμύρια δολάρια αλλά σαν χρονιά ήταν η χειρότερη

Η εταιρεία ελέγχου του blockchain CertiK σημείωσε ότι χάθηκαν περίπου 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια από απάτες και hacks το 2022, καθιστώντας το τη χειρότερη χρονιά μέχρι σήμερα για κακόβουλες δραστηριότητες στην ιστορία της αγοράς.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά κρύπτο είχαν λίγους λόγους να ζητωκραυγάζουν τον τελευταίο μήνα του 2022 – με χαμηλό αριθμό επιθέσεων και κλοπών μεταξύ τους.

Ο Δεκέμβριος είδε τόκενς αξίας 62 εκατομμυρίων δολαρίων που κλάπηκαν, εξαπατήθηκαν ή δέχθηκαν επίθεση, καθιστώντας τον τον λιγότερο επιβλαβή μήνα το 2022 όσον αφορά τα χρήματα που χάθηκαν από κακόβουλες δραστηριότητες. Αντίθετα, το CertiK κατέγραψε επιθέσεις με κρύπτο αξίας άνω των 595 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο.

Το έτος, συνολικά, χάθηκαν πάνω από 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια από διάφορες επιθέσεις, hacks και απάτες – καθιστώντας το 2022 τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της αγοράς μέχρι στιγμής. Οι επιτιθέμενοι κέρδισαν πάνω από 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Αλλά το 2022 ξεκίνησε με ένα ακόμη πιο δύσκολο ξεκίνημα με εκμετάλλευση 325 εκατομμυρίων δολαρίων της δημοφιλούς υπηρεσίας cross-chain Wormhole, η οποία ακολούθησε επίθεση 625 εκατομμυρίων δολαρίων στη γέφυρα Ronin του Axie Infinity και στη συνέχεια εκμετάλλευση 200 εκατομμυρίων δολαρίων της γέφυρας Nomad.

Η επίθεση 15 εκατομμυρίων δολαρίων του Helio Protocol και η υποτιθέμενη έλξη 12 εκατομμυρίων δολαρίων της Defrost Finance ήταν οι κορυφαίες επιθέσεις τον Δεκέμβριο. Το rug pull αναφέρεται σε έναν προγραμματιστή ή δημιουργό που προωθεί ένα έργο, όπως ένα νέο διακριτικό ή κυκλοφορία NFT, και στη συνέχεια εξαφανίζεται με τα χρήματα των επενδυτών.

Επιθέσεις δανείων Flash επηρέασαν πάνω από 7,6 εκατομμύρια δολάρια, με μία μόνο επίθεση στο κρυπτογραφικό έργο Lodestar να αντιπροσωπεύει τα 6,5 εκατομμύρια δολάρια από αυτό το ποσό. Τέσσερα άλλα έργα είδαν παρόμοιες επιθέσεις με ποσά που κυμαίνονταν από 50.000 $ έως 300.000 $.

Τα δάνεια Flash είναι ένας δημοφιλής τρόπος για τους επιτιθέμενους να κερδίζουν κεφάλαια για να κάνουν εκμεταλλεύσεις σε συστήματα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi).

Τα δάνεια επιτρέπουν στους traders να δανείζονται ακάλυπτα κεφάλαια από δανειστές χρησιμοποιώντας έξυπνα συμβόλαια αντί για τρίτους. Δεν απαιτούν εξασφαλίσεις επειδή η σύμβαση θεωρεί τη συναλλαγή ολοκληρωμένη μόνο όταν ο δανειολήπτης εξοφλήσει τον δανειστή. Αυτό σημαίνει ότι ένας οφειλέτης που αθετούσε ένα στιγμιαίο δάνειο θα αναγκάσει το έξυπνο συμβόλαιο να ακυρώσει τη συναλλαγή και τα χρήματα θα επιστραφούν στον δανειστή.

Οι φορείς επιθέσεων στον τομέα των κρύπτο ποικίλλουν από την εκμετάλλευση γεφυρών, ένα εργαλείο που βασίζεται σε blockchain που επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν συναλλαγές μεταξύ διαφορετικών δικτύων, έως τη χειραγώγηση της αγοράς, όπου οι απατεώνες χρησιμοποιούν εκατομμύρια δολάρια για να μετακινήσουν τις αγορές με λεπτό εμπόριο προς όφελός τους για να συμπληρώσουν πολλά πολλαπλάσια αρχικό κεφάλαιο.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.coindesk.com/business/2023/01/03/2022-crypto-attacks-were-least-in-december-with-62m-lost-in-heists-certik-says/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X