Το ΔΝΤ προειδοποιεί για δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία επικαλούμενο επιβράδυνση σε ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα
ΔΝΤ

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία επικαλούμενο επιβράδυνση σε ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει προειδοποιήσει ότι το 2023 θα είναι μια πιο δύσκολη χρονιά για το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, επειδή οι οικονομίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Κίνας επιβραδύνουν ταυτόχρονα. «Περιμένουμε ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση… Ακόμη και χώρες που δεν βρίσκονται σε ύφεση, θα αισθανόμαστε ύφεση για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Οι οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2023

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μοιράστηκε τις προβλέψεις του ΔΝΤ για τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Κίνα και την παγκόσμια οικονομία σε συνέντευξή του στο CBS, που μεταδόθηκε την Κυριακή. Αναλυτικά η ίδια:

Αυτό βλέπουμε το 2023. Για το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, αυτή θα είναι μια δύσκολη χρονιά, πιο σκληρή από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας. Γιατί; Επειδή οι τρεις μεγάλες οικονομίες, ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, επιβραδύνουν όλες ταυτόχρονα.

«Οι ΗΠΑ είναι πιο ανθεκτικές. Οι ΗΠΑ μπορεί να αποφύγουν την ύφεση. Βλέπουμε την αγορά εργασίας να παραμένει αρκετά ισχυρή. Αυτό είναι, ωστόσο, μια ανάμεικτη ευλογία γιατί εάν η αγορά εργασίας είναι πολύ ισχυρή, η Fed μπορεί να χρειαστεί να κρατήσει τα επιτόκια πιο αυστηρά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μειώσει τον πληθωρισμό», συνέχισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Η ΕΕ επλήγη πολύ σοβαρά από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η μισή Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρίσκεται σε ύφεση το επόμενο έτος. Η Κίνα θα επιβραδύνει περαιτέρω φέτος», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε:

Το επόμενο έτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την Κίνα. Και αυτό μεταφράζεται σε αρνητικές τάσεις παγκοσμίως.

«Όταν εξετάζουμε τις αναδυόμενες αγορές στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, εκεί, η εικόνα είναι ακόμη πιο άσχημη. Γιατί; Γιατί πάνω από όλα τα άλλα, χτυπιούνται από τα υψηλά επιτόκια και από την ανατίμηση του δολαρίου. Για εκείνες τις οικονομίες που έχουν υψηλό επίπεδο αυτού, αυτό είναι μια καταστροφή», προειδοποίησε.

Αναφορικά με την Κίνα συγκεκριμένα, η Georgieva περιέγραψε: «Βραχυπρόθεσμα, άσχημα νέα. Η Κίνα έχει επιβραδυνθεί δραματικά το 2022 λόγω αυτής της αυστηρής πολιτικής μηδενικής Covid. Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, η ανάπτυξη της Κίνας το 2022 είναι πιθανό να είναι κοντά ή κάτω από την παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει».

Υπογραμμίζοντας ότι ελπίζει ότι η αμερικανική οικονομία «δεν πρόκειται να διολισθήσει σε ύφεση παρά όλους αυτούς τους κινδύνους», η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ μοιράστηκε:

Αναμένουμε ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση… Ακόμα και χώρες που δεν βρίσκονται σε ύφεση, θα αισθανόταν ύφεση για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Γκεοργκίεβα πρόσθεσε ότι «ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά», σημειώνοντας ότι «είναι ένας κόσμος πιο επιρρεπής σε σοκ». Εξήγησε ότι αυτά τα σοκ περιλαμβάνουν τον Covid, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και την κρίση κόστους ζωής.

«Το μήνυμά μου [είναι] μη νομίζετε ότι θα επιστρέψουμε στην προβλεψιμότητα πριν από τον Covid. Περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερες επικαλύψεις κρίσεων μας περιμένουν… Πρέπει να λυγίσουμε και να δράσουμε με αυτόν τον πιο ευέλικτο, προληπτικό τρόπο», κατέληξε.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://news.bitcoin.com/imf-warns-tough-year-ahead-for-world-economy-slowdown-in-us-eu-china/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X