Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε φόρο 26% στα κέρδη από κρύπτο στον προϋπολογισμό του 2023
governments / banks

Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε φόρο 26% στα κέρδη από κρύπτο στον προϋπολογισμό του 2023

Το νέο νομοσχέδιο της πρωθυπουργού Giorgia Meloni περιλαμβάνει επίσης κίνητρο για όσους δηλώνουν κρύπτο για φορολογικούς σκοπούς.

Οι traders κρυπτονομισμάτων στην Ιταλία θα υπόκεινται σε φόρο κεφαλαιακών κερδών 26% από το 2023, σύμφωνα με νέο προϋπολογισμό που κέρδισε την έγκριση του κοινοβουλίου την Πέμπτη.

Ο επεκτατικός προϋπολογισμός του 2023 της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni – ο οποίος ολοκληρώθηκε βιαστικά πριν από το τέλος του έτους – περιλαμβάνει 21 δισεκατομμύρια ευρώ (22,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε φορολογικές ελαφρύνσεις για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση, ανέφερε το Reuters .

Στην Ιταλία, όπου τα κρύπτο παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα , ο προϋπολογισμός των 387 σελίδων νομιμοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία κρύπτο ορίζοντας τα ως “ψηφιακή αναπαράσταση αξίας ή δικαιωμάτων, η οποία μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί ηλεκτρονικά, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του κατανεμημένου καθολικού ή παρόμοιας τεχνολογίας”.

Η κίνηση της Ιταλίας (και πιο πρόσφατα της Πορτογαλίας ) να εισαγάγει φόρο κεφαλαιακών κερδών στα κρυπτονομίσματα έρχεται εν όψει της εφαρμογής του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Markets in Crypto Assets (MiCA) που υπόσχεται πλαίσια αδειοδότησης και αυστηρές απαιτήσεις λειτουργίας για τους παρόχους υπηρεσιών κρύπτο στο 27μελές μπλοκ.

Ο συντελεστής 26% ισχύει για κέρδη από συναλλαγές κρύπτο εάν υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ ανά φορολογική περίοδο. Ως κίνητρο για τη δήλωση κερδών από κρύπτο, το νέο νομοσχέδιο ορίζει επίσης έναν «αναπληρωματικό φόρο εισοδήματος» για τους επενδυτές στο 14% της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που κατέχονταν από την 1η Ιανουαρίου 2023, αντί του κόστους κατά τη στιγμή της αγοράς.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι ζημίες από επενδύσεις κρύπτο μπορούν να αφαιρεθούν από τα κέρδη και να μεταφερθούν.

Οι επενδυτές, ωστόσο, μπορεί να απαιτήσουν κάποια πρόσθετη καθοδήγηση σχετικά με το τι χαρακτηρίζεται ως φορολογητέο γεγονός, όπως λέει επίσης το έγγραφο, «η ανταλλαγή μεταξύ περιουσιακών στοιχείων κρύπτο που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και λειτουργίες», δεν αποτελεί «δημοσιονομική υπόθεση».

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.coindesk.com/policy/2022/12/30/italian-parliament-approves-26-crypto-gains-tax-under-2023-budget/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X