Ο βραβευμένος με Νόμπελ Paul Krugman συγκρίνει την Tesla με το Bitcoin – «Έχουν περισσότερα κοινά από όσα νομίζετε»
bitcoin

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Paul Krugman συγκρίνει την Tesla με το Bitcoin – «Έχουν περισσότερα κοινά από όσα νομίζετε»

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Paul Krugman λέει ότι ο Tesla μπορεί να έχει περισσότερα κοινά με το bitcoin από ό, τι νομίζετε. Εξήγησε ότι οι πωλήσεις της Tesla εξαρτήθηκαν εν μέρει από την αντίληψη ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος Έλον Μασκ «είναι καλός τύπος» ενώ η τιμή του bitcoin «συντηρείται από μια σκληροπυρηνική ομάδα αληθινών πιστών».

Ο Paul Krugman συγκρίνει το Tesla με το Bitcoin

Ο Paul Krugman, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Sveriges Riksbank στις Οικονομικές Επιστήμες στη μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ το 2008 για την ανάλυσή του των εμπορικών προτύπων και της θέσης της οικονομικής δραστηριότητας, δημοσίευσε μια γνώμη στους New York Times την Τρίτη για την Tesla, το bitcoin και τις τεράστιες αποτιμήσεις τους. . Εγραψε:

H Tesla και το bitcoin μπορεί να έχουν περισσότερα κοινά από ό,τι νομίζετε.

Ο οικονομολόγος εξήγησε ότι μεγάλες εταιρείες όπως η Apple, η Microsoft και η Amazon έχουν διατηρήσει την κυριαρχία τους επειδή αυτές οι εταιρείες «επωφελούνται από ισχυρές εξωτερικές επιδράσεις του δικτύου – χαλαρά μιλώντας, όλοι χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους επειδή όλοι οι άλλοι χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους».

Ωστόσο, «είναι δύσκολο να δούμε τι θα έδινε στην Tesla ένα μακροπρόθεσμο κλείδωμα στην επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων», περιέγραψε ο Krugman. «Πού είναι οι ισχυρές εξωτερικές επιδράσεις του δικτύου στην επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων;» αναρωτήθηκε, τονίζοντας: «Η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων δεν μοιάζει με μια επιχείρηση εξωτερικότητας δικτύου».

Ο Κρούγκμαν συνέχισε:

Είναι δύσκολο να εξηγηθεί η τεράστια αποτίμηση που έκανε η αγορά στην Tesla πριν από την πτώση [τιμής] ή ακόμα και την τρέχουσα αξία της.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ εξήγησε «γιατί η Tesla άξιζε τόσο πολύ». Πιστεύει ότι είναι επειδή «οι επενδυτές ερωτεύτηκαν μια ιστορία για έναν λαμπρό, κουλ καινοτόμο, παρά την απουσία ενός καλού επιχειρήματος για το πώς αυτός ο τύπος, ακόμα κι αν ήταν πραγματικά αυτός που φαινόταν, θα μπορούσε να βρει μακροχρόνια χρηματομηχανή.” Ο Κρούγκμαν πρόσθεσε: «Οι πωλήσεις της Tesla σίγουρα εξαρτήθηκαν τουλάχιστον εν μέρει από την αντίληψη ότι ο ίδιος ο Μασκ είναι ένας κουλ τύπος».

Περιγράφοντας έναν παραλληλισμό μεταξύ της Tesla και του bitcoin, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος διευκρίνισε:

Παρά την προσπάθεια πολλών ετών, κανείς δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει κάποια σοβαρή χρήση για κρυπτονομίσματα εκτός από το ξέπλυμα χρήματος. Ωστόσο, οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη λόγω της διαφημιστικής εκστρατείας και εξακολουθούν να συντηρούνται από μια σκληροπυρηνική ομάδα αληθινών πιστών.

«Κάτι παρόμοιο συνέβη σίγουρα με την Tesla, παρόλο που η εταιρεία κάνει πραγματικά χρήσιμα πράγματα», κατέληξε ο Krugman.

Τη στιγμή της γραφής, η μετοχή της Tesla έχει υποχωρήσει 70% από έτος μέχρι σήμερα, ενώ η τιμή του bitcoin έχει πέσει 65% κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://news.bitcoin.com/nobel-prize-laureate-paul-krugman-compares-tesla-to-bitcoin-they-have-more-in-common-than-you-think/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X