Η χειρότερη χρονιά για τις αμερικανικές μετοχές και ομόλογα από το 1932
Markets

Η χειρότερη χρονιά για τις αμερικανικές μετοχές και ομόλογα από το 1932

Ενώ οι αγορές κρυπτονομισμάτων έχουν υποστεί άνοδο το 2022, δεν ήταν ακριβώς ρόδινα ούτε για τις αμερικανικές μετοχές, τα ομόλογα και τα ακίνητα.

Ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους επενδυτές, και όχι μόνο για εκείνους στα κρύπτο, με τα ομόλογα των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) να βιώνουν τη χειρότερη χρονιά τους εδώ και αιώνες και τις αμερικανικές μετοχές να υποχωρούν σχεδόν κατά 20% από την αρχή του 2022.

Από τις 30 Νοεμβρίου, μια έκθεση των Financial Times σημείωσε ότι ένα παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από 60% μετοχές και 40% ομόλογα θα έχει τη χειρότερη επίδοσή του από το 1932, όταν οι ΗΠΑ βρίσκονταν στη μέση της Μεγάλης Ύφεσης.

Ονομαστική απόδοση για αμερικανικές μετοχές και ομόλογα από 1871-2022. Πηγή: Financial Times.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές τεχνολογίας, για τις οποίες ορισμένοι θεωρούν ότι  συσχετίζονται με  τις τιμές των κρυπτονομισμάτων , δεν είχαν καλή χρονιά.

Ένας δείκτης που παρακολουθεί τις επιδόσεις των αμερικανικών εταιρειών στον κλάδο κατέγραψε απώλεια 35,76% για το έτος.

Οι οικιακούς τεχνολογικοί γίγαντες όπως το Netflix, το Meta, το Zoom, το Spotify και η Tesla πέρασαν όλοι ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια με τις τιμές των μετοχών τους να πέφτουν μεταξύ 51% και 70%, σύμφωνα με το Yahoo Finance.

Ακόμη και ο τομέας ακινήτων «safe as houses» έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια πόνου, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Federal Housing Finance Agency να δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ παρέμειναν στάσιμες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Επιστροφή για έναν δείκτη που παρακολουθεί την απόδοση των μετοχών των αμερικανικών εταιρειών στον κλάδο της τεχνολογίας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Πηγή: S&P Dow Jones Indices.

Αυτές οι μειώσεις των μετοχών και του κλάδου μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη προοπτική του τρέχοντος χειμώνα κρυπτονομισμάτων, σημειώνοντας ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων μειώθηκε από 2,25 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 798 δισεκατομμύρια δολάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, που αντιπροσωπεύει πτώση 64,5% και οι δισεκατομμυριούχοι κρύπτο κατέγραψαν τεράστιες απώλειες .

Ορισμένες από τις κρίσεις κρύπτο που έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια του 2022 περιλαμβάνουν τις χρεοκοπίες των FTX, Celsius και Three Arrows Capital, καθώς και την κατάρρευση του δικτύου Terra, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με ένα tweet στις 30 Δεκεμβρίου από τον επενδυτικό αναλυτή Andreas Steno, «κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων» μειώνεται σημαντικά το 2022 και σύντομα θα ακολουθήσουν τα ακίνητα.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://cointelegraph.com/news/everything-bubble-bursts-worst-year-for-us-stocks-and-bonds-since-1932

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X