Ύφεση, υψηλότερα επιτόκια, διαφοροποίηση: Τι περιμένει τις τράπεζες το 2023
governments / banks

Ύφεση, υψηλότερα επιτόκια, διαφοροποίηση: Τι περιμένει τις τράπεζες το 2023

Το τέλος του 2022 δεν μπορεί να έρθει αρκετά σύντομα για πολλούς στον τραπεζικό κλάδο. Οι καταιγιστικές κεφαλαιαγορές, οι απώλειες θέσεων εργασίας, ο μαινόμενος πληθωρισμός, η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων και η άνοδος των επιτοκίων σημείωσαν μια χρονιά αναταραχής. Το αν το 2023 θα φέρει μια αναζωπύρωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Federal Reserve, γράφει το Bloomberg.

“Οι πιθανότητες είναι υψηλές για ύφεση το επόμενο έτος, καθώς η κεντρική τράπεζα συνεχίζει —αν και με πιο αργό ρυθμό— να ενισχύει το κόστος δανεισμού σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο τις πιέσεις των τιμών. Αν και αυτό συνήθως σημαίνει ότι η πιστωτική ποιότητα θα υποφέρει, οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας βρίσκονται σε μια ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσει μια ύφεση, συμπεριλαμβανομένης μιας που πιέζει περαιτέρω τον κλάδο των στεγαστικών δανείων.

Στην πραγματικότητα, οι παραδοσιακές τράπεζες μπορεί ακόμη και να πάρουν μια ανάπαυλα σε ορισμένα μέτωπα, καθώς οι αναμενόμενοι οικονομικοί άνεμοι αναγκάζουν ορισμένους από τους πρωτοεμφανιζόμενους ανταγωνιστές τους στη βιομηχανία fintech να υποχωρήσουν.

Αυτό που δεν θα υποχωρήσει είναι η πίεση να τηρηθούν οι υποσχέσεις για τη διαφορετικότητα και οι τράπεζες να δείξουν ότι σημειώνουν πρόοδο παρέχοντας μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τη σύνθεση των τάξεων τους.

«Η κεφαλαιακή τους θέση είναι ισχυρή, η θέση ρευστότητάς τους είναι ισχυρή», δήλωσε ο Todd Baker, ανώτερος συνεργάτης στο Columbia Business School που ειδικεύεται μεταξύ άλλων στην τραπεζική και χρηματοοικονομική τεχνολογία.

Ενώ τα επίπεδα κεφαλαίου είναι υψηλά, μια ύφεση θα ανάγκαζε τους δανειστές να βάλουν πολύ περισσότερα αποθεματικά για να καλύψουν επισφαλή δάνεια, βλάπτοντας το καθαρό εισόδημα και δυνητικά αυξάνοντας τις λίστες απολύσεων. Ταυτόχρονα, τα υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών – τη διαφορά μεταξύ του τι παίρνουν οι δανειστές για δάνεια και το τι πληρώνουν στους καταθέτες.

Το 2022, τα επιτόκια κατέρρευσαν στην αγορά κατοικίας και ο αριθμός των νέων στεγαστικών δανείων μειώθηκε απότομα. Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, καθώς η TransUnion προβλέπει ότι ο αριθμός των αγορών φέτος θα είναι λίγο πάνω από 4 εκατομμύρια – περίπου το μισό από ό,τι ήταν το 2021.

«Νομίζω ότι το 2023 μοιάζει πολύ με το δεύτερο εξάμηνο του 2022», Rocket Cos είπε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος Τζέι Φάρνερ.

Καθώς οι δανειστές αγωνίζονται με την πτώση της αγοράς στεγαστικών δανείων, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αλληλεπίδραση με τους καταναλωτές με άλλους τρόπους, προσφέροντας μια σειρά από τραπεζικές υπηρεσίες πολύ πριν αρχίσουν οι πελάτες να αναζητούν σπίτια, είπε ο Farner.

Οι εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας έχουν επεκταθεί ταχέως τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια των επενδύσεων επιχειρηματικού κεφαλαίου και του χαμηλότερου κόστους δανεισμού. Αυτό αλλάζει και γρήγορα, όπως ορισμένοι από τους «τουρίστες fintech», όπως τους αποκαλεί ο Anuj Nayar του LendingClub, εγκαταλείπουν τον χώρο.

Οι μετοχές της Fintech υποχώρησαν περίπου 65% φέτος. Καθώς η χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων τελειώνει, προετοιμαστείτε για εξαγορές ή κλείσιμο καταστημάτων, λέει ο Nayar.

Με την κατάρρευση του FTX και τις υψηλού προφίλ έρευνες για τις λειτουργίες του Sam Bankman-Fried, τα κρυπτονομίσματα είναι μια περιοχή ώριμη για ρύθμιση. Οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές στοχεύουν ήδη την κατάρρευση και τα επακόλουθά της, και γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατικής από τη Μασαχουσέτη Ελίζαμπεθ Γουόρεν και του Ρεπουμπλικανού του Κάνσας, Ρότζερ Μάρσαλ, εισήγαγαν πρόσφατα νομοθεσία για να χαλιναγωγήσουν τον κλάδο.

Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) Gary Gensler δήλωσε ότι ο οργανισμός εξαντλείται από την υπομονή του με τα χρηματιστήρια ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και άλλες εταιρείες που αποφεύγουν τους κανόνες του.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ο επικεφαλής της SEC υποστήριξε ότι τα περισσότερα tokens είναι στην πραγματικότητα απλώς μη εγγεγραμμένοι τίτλοι που διαπραγματεύονται σε blockchain. Λέει ότι πρέπει να ακολουθήσουν τους αυστηρούς κανόνες συναλλαγών και επενδύσεων του οργανισμού.

Ορισμένοι μεσάζοντες προβλέπουν ανάκαμψη από τη φετινή ύφεση το 2023, καθώς αναμένουν ότι το βασικό επιτόκιο της Fed θα κορυφωθεί.

Ο Saba Nazar, συνεπικεφαλής των οικονομικών χορηγών στην Bank of America, είπε ότι μόλις επιτευχθεί αυτό το όριο, ο κίνδυνος κεφαλαίου και χρέους μπορεί να αποτιμηθεί ανάλογα και η ρευστότητα της πιστωτικής αγοράς θα επιστρέψει.

Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα κάνει η Fed το επόμενο έτος ή πού θα εξελιχθούν τα επίπεδα πληθωρισμού και ανεργίας, ο Jim Langston, ένα από τα στελέχη συγχωνεύσεων και εξαγορών των ΗΠΑ στην Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, είπε ότι οι προοπτικές γίνονται κάπως πιο σαφείς. «Πιστεύουμε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι πιο δραστήρια από φέτος. Ο αγωγός είναι γεμάτος».

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://news.am/eng/news/737319.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X