Η Caroline Ellison της Alameda και ο Gary Wang της FTX παραδέχονται την ενοχή τους για τις κατηγορίες «απάτης» του DOJ, συμβιβάζονται επίσης με SEC και CFTC
FTX

Η Caroline Ellison της Alameda και ο Gary Wang της FTX παραδέχονται την ενοχή τους για τις κατηγορίες «απάτης» του DOJ, συμβιβάζονται επίσης με SEC και CFTC

Η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda Research Caroline Ellison και ο συνιδρυτής της FTX, Gary Wang, ομολόγησαν την ενοχή τους για κατηγορίες που συνδέονται με την κατάρρευση της FTX, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Damian Williams το βράδυ της Τετάρτης.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) και η Επιτροπή Συναλλαγών Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC) ανακοίνωσαν επίσης κατηγορίες εναντίον των δύο, λέγοντας ότι ο Έλισον χειραγώγησε την τιμή του FTT, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιδρυτή του χρηματιστηρίου Sam Bankman-Fried.

Το δίδυμο συνεργάζεται με τους ερευνητές, ανακοίνωσε ο Ουίλιαμς. Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης (SDNY) δεν διευκρίνισε για τι κατηγορούνται. Τα δικαστικά αρχεία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα.

Ο ιδρυτής της FTX, Sam Bankman-Fried , κατηγορήθηκε για οκτώ εγκλήματα από το SDNY νωρίτερα αυτό το μήνα μετά τη σύλληψή του στο Nassau. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τραπεζική απάτη, απάτη σε τίτλους και παραβιάσεις χρηματοδότησης εκστρατειών. Εκδίδεται στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ο Williams στην κατάθεσή του, λέγοντας ότι ο ιδρυτής του FTX βρίσκεται υπό κράτηση στο FBI και θα εμφανιστεί στο δικαστήριο «το συντομότερο δυνατό».

Σε μια δήλωση, ο αναπληρωτής διευθυντής επιβολής της SEC Sanjay Wadhwa είπε ότι οι τρεις «ήταν ενεργοί συμμετέχοντες σε ένα σχέδιο απόκρυψης ουσιωδών πληροφοριών από επενδυτές FTX, μεταξύ άλλων μέσω των προσπαθειών του κ. Bankman-Fried και της κας Ellison να στηρίξουν τεχνητά την αξία του FTT , το οποίο χρησίμευσε ως εγγύηση για ακάλυπτα δάνεια που η Alameda έλαβε από την FTX σύμφωνα με την άγνωστη και ουσιαστικά απεριόριστη πιστωτική της γραμμή.”

Στην καταγγελία επισημαίνονται πολλές φορές όταν η Bankman-Fried έκανε δημόσιες δηλώσεις και παρείχε στους επενδυτές τεκμηρίωση μέσω ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων, ότι η Alameda δεν έλαβε προνομιακή μεταχείριση από την FTX.

«Δεδομένης της εμπλοκής τους στο σύστημα απάτης που περιγράφεται, οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ή ήταν απερίσκεπτοι μη γνωρίζοντας ότι αυτές οι δηλώσεις προς τους επενδυτές ήταν ψευδείς και παραπλανητικές και ότι ήταν σημαντικές για τους επενδυτές της FTX», αναφέρει η καταγγελία.

«Με την κρυφή απόρριψη των κεφαλαίων πελατών της FTX στα βιβλία της Alameda, οι κατηγορούμενοι απέκρυψαν τους πολύ πραγματικούς κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι επενδυτές και οι πελάτες της FTX», πρόσθεσε ο Wadha σε ένα δελτίο τύπου.

Η Ellison ήταν στενή έμπιστη του Bankman-Fried’s και έχει στοχοποιηθεί από τους εισαγγελείς για το ρόλο της στη χειραγώγηση του συμβολαίου ανταλλαγής FTT της FTX, το οποίο η Alameda είχε χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για επενδύσεις. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ellison, η οποία πιστεύεται ότι κατοικεί στο Χονγκ Κονγκ ή στο Nassau, εντοπίστηκε στο Μανχάταν σε μια καφετέρια που έκανε πολλούς να υποψιαστούν ότι συνεργαζόταν με τις αρχές.

Λίγο αργότερα, η Έλισον διατήρησε τη δικηγορική εταιρεία WilmerHale για να εκπροσωπήσει τον εαυτό της. Ο WilmerHale υπολογίζει τη Stephanie Avakian, πρώην διευθύντρια του Τμήματος Επιβολής της SEC, ως έναν από τους κορυφαίους δικηγόρους του.

Η FTX δέχθηκε πίεση όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρύπτο Binance στις 6 Νοεμβρίου είπε ότι σχεδίαζε να πουλήσει τα FTT της FTX.

Η υπόθεση SEC σημείωσε ότι ο Ellison δημοσίευσε στο Twitter μια προσφορά για την αγορά ολόκληρου του μεριδίου FTT της Binance για 22 $, υπό την οδηγία του Bankman-Fried. Άλλα tweets από τον Ellison σχετικά με την ακεραιότητα του ισολογισμού της Alameda, σε απάντηση σε άρθρο του CoinDesk , ήταν επίσης κατόπιν εντολής του Bankman-Fried, ανέφερε η καταγγελία.

“Εάν συμμετείχατε σε ανάρμοστη συμπεριφορά στο FTX ή στην Alameda, τώρα είναι η ώρα να το προλάβετε. Προχωράμε γρήγορα και η υπομονή μας δεν είναι αιώνια”, είπε ο Williams.

Από την πλευρά της, η CFTC έκανε παρόμοιους ισχυρισμούς εναντίον του Wang και του Ellison, λέγοντας ότι η Ellison διέπραξε απάτη και έκανε «ουσιώδεις παραποιήσεις» που συνδέονται με τις πωλήσεις FTT, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο Wang «επέτρεψε στην Alameda να διατηρήσει ένα ουσιαστικά απεριόριστο πιστωτικό όριο στο FTX».

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.coindesk.com/policy/2022/12/22/alameda-chief-caroline-ellison-ftxs-gary-wang-plead-guilty-to-fraud-charges/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X