Η Τράπεζα του Καναδά τονίζει την ανάγκη για ρύθμιση των stablecoins καθώς κατατίθεται νομοθεσία
governments / banks Stablecoin

Η Τράπεζα του Καναδά τονίζει την ανάγκη για ρύθμιση των stablecoins καθώς κατατίθεται νομοθεσία

Ένα σημείωμα από ερευνητές της κεντρικής τράπεζας λέει ότι η ρύθμιση είναι το κλειδί για να αποκομιστούν τα οφέλη των περιουσιακών στοιχείων κρύπτο που αναφέρονται σε fiat αφού το καναδικό κοινοβούλιο δεν εξετάσει τη νομοθεσία.

Οι υπάλληλοι της Τράπεζας του Καναδά κυκλοφόρησαν ένα αναλυτικό σημείωμα σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία κρύπτο που αναφέρονται σε fiat, αλλιώς γνωστά ως stablecoins, στις 19 Δεκεμβρίου. το σημείωμα εξέφραζε την υποστήριξη των δημιουργών για περαιτέρω ρύθμιση των περιουσιακών στοιχείων κρύπτο.

Η παγκόσμια αγορά για περιουσιακά στοιχεία κρύπτο που αναφέρονται σε fiat αυξήθηκε 30 φορές από τις αρχές του 2020 έως τα μέσα του 2022, φτάνοντας τα 161 δισεκατομμύρια δολάρια σε δολάρια ΗΠΑ. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, αναφέρεται στη σημείωση, αλλά έχουν τη δυνατότητα για μια μεγάλη ποικιλία άλλων χρήσεων, ειδικά σε συνδυασμό με έξυπνα συμβόλαια.

«Αυτά τα κρυπτο-στοιχεία θα μπορούσαν να φέρουν αποτελεσματικότητα και μεγαλύτερο ανταγωνισμό στις υπηρεσίες πληρωμών, ειδικά σε μια πιο ψηφιοποιημένη οικονομία. Ωστόσο, χωρίς διασφαλίσεις, θα μπορούσαν να θέτουν σημαντικούς κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», έγραψαν οι συγγραφείς .

Η σημείωση εστιάζει στη συγκέντρωση μεταξύ των κινδύνων που εντοπίστηκαν. Ο κίνδυνος συγκέντρωσης ισχύει για τα ίδια τα stablecoins καθώς και για τους κατόχους του stablecoin:

«Αυτή τη στιγμή, τα τρία κορυφαία κρυπτο-στοιχεία που αναφέρονται σε fiat έχουν το 90% της συνολικής αγοράς κρυπτοσυστημάτων με αναφορά σε fiat. […] Ομοίως, το κορυφαίο 1% των επενδυτών κατέχει περίπου το 90% ή περισσότερο της συνολικής προσφοράς των μεγάλων κρυπτο-στοιχείων που αναφέρονται σε fiat».

Αυτή η συγκέντρωση σημαίνει ότι οι επιπτώσεις σε αυτά τα νομίσματα και τους κατόχους θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία στο σύνολό της.

Παρά την καθοδήγηση από τους διεθνείς φορείς καθορισμού προτύπων σχετικά με τη ρύθμιση των κρυπτο-στοιχείων που αναφέρονται σε fiat, «τα περισσότερα υπάρχοντα ρυθμιστικά καθεστώτα, στον Καναδά και στο εξωτερικό, δεν είναι προς το παρόν κατάλληλα για το σκοπό τους», ανέφερε το σημείωμα. Περιέγραψε εν συντομία τα πλαίσια και τα προσωρινά μέτρα που αναπτύσσονται επί του παρόντος και κατέληξε:

«Μια έγκαιρη και ολοκληρωμένη ρυθμιστική προσέγγιση στον Καναδά θα διασφαλίσει ότι τα κρύπτο περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται σε fiat μπορούν να αποφέρουν πιθανά οφέλη χωρίς να θέτουν περιττούς κινδύνους».

Το σημείωμα ήταν ίσως το πιο ενδιαφέρον υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης της ρύθμισης των κρυπτονομισμάτων στον Καναδά. Ο νομοσχέδιος C-249, «Ενθαρρύνοντας την Ανάπτυξη του Νόμου για τον Τομέα των Κρυπτοσυστημάτων» , εισήχθη στη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά τον Φεβρουάριο. Το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από την κοινότητα κρύπτο του Καναδά, αλλά αποδείχθηκε πολιτικά διχαστικό και ουσιαστικά θάφτηκε μετά τη δεύτερη ανάγνωσή του.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://cointelegraph.com/news/bank-of-canada-emphasizes-need-for-stablecoin-regulation-as-legislation-is-tabled

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X