Το Cardano (ADA) θα λανσάρει το Djed, Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για το Algorithmic Stablecoin
Cardano

Το Cardano (ADA) θα λανσάρει το Djed, Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για το Algorithmic Stablecoin

Μία από τις μεγαλύτερες προσδοκίες για τους επενδυτές Cardano (ADA) είναι η άφιξη των stablecoins στο δίκτυο altcoin. Αν και διαθέτει ήδη συνθετικό stablecoin iUSD, μεγάλες προσδοκίες περιβάλλουν το Djed, ένα αλγοριθμικό stablecoin που μπορεί να σηματοδοτήσει την ιστορία του ανταγωνιστή του Ethereum (ETH) στην ανάπτυξη έξυπνων συμβολαίων. Το Djed θα διατηρήσει την αξία του όσο το δυνατόν πιο κοντά στο $1, αξιοποιώντας τον σχεδιασμό έξυπνων συμβολαίων στο blockchain Cardano. Το stablecoin θα διατηρεί ένα αποθεματικό βασικών νομισμάτων ενώ θα εξορύσσει και θα καίει άλλα σταθερά περιουσιακά στοιχεία και αποθεματικά νομίσματα για να περιορίσει τις διακυμάνσεις.

Ο προγραμματισμός έξυπνων συμβολαίων θα χρησιμοποιηθεί για να διασφαλιστεί ότι το stablecoin λειτουργεί αποτελεσματικά για συναλλαγές στον κόσμο της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi). Επιπλέον, θα έχει δύο εκδόσεις. Το πρώτο θα σχεδιαστεί μόνο για να χρησιμεύσει ως μέσο ανταλλαγής. Το δεύτερο είναι ένα έξυπνο συμβόλαιο που χρησιμοποιεί ένα μοντέλο συνεχούς τιμολόγησης και δυναμικούς συντελεστές για να αντιδρά πιο γρήγορα σε εξωτερικά γεγονότα.

Σύμφωνα με το ιστολόγιο COTI, το Djed στοχεύει να είναι το κύριο νόμισμα που χρησιμοποιείται για την πληρωμή όλων των τελών συναλλαγών στο δίκτυο Cardano, κάτι που θα φέρει μεγαλύτερη χρηστικότητα στο οικοσύστημα του stablecoin και θα κάνει πιο προβλέψιμο το κόστος συναλλαγής.

Θα μπορούσε ο Djed να καταρρεύσει όπως το stablecoin της Terra;

Μια κατάρρευση μπορεί να είναι ο μεγάλος φόβος των επενδυτών κρυπτονομισμάτων, καθώς το αλγοριθμικό μοντέλο stablecoin που παρουσίασε η Terraform Labs γνώρισε μία από τις μεγαλύτερες καταρρεύσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων το 2022. Όπως το USTC υποστηρίχθηκε από το Terra Classic (LUNC), το Djed θα υποστηριχθεί από τον Cardano. Υπό αυτή την έννοια, στέλνοντας το ADA σε ένα έξυπνο συμβόλαιο, ο επενδυτής θα λάμβανε το ίδιο ποσό στο stablecoin και εάν ο χρήστης στείλει το Djed στο έξυπνο συμβόλαιο, θα λάβει το αντίστοιχο ποσό σε ADA.

Τι γίνεται όμως αν η τιμή του Cardano υποστεί απότομη διόρθωση στην αγορά;

Σίγουρα αυτό θα προκαλούσε την κατάρρευση του οικοσυστήματος, καθώς το Djed που κυκλοφορούσε δεν θα είχε πλέον αντίγραφο ασφαλείας.Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, το έξυπνο συμβόλαιο θα έχει ένα αποθεματικό νόμισμα, το SHEN. Θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των διακυμάνσεων των τιμών στο Cardano. Το ποσοστό εγγύησης θα είναι 400-800%. Η αξία της SHEN, από την άλλη πλευρά, θα είναι ασταθής και θα προσφέρει κίνητρα κάθε φορά που ένας επενδυτής ανταλλάσσει DJED ή SHEN για ADA. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της σταθερότητας του stablecoin. Ένα άλλο σημείο είναι η απλότητα της σύμβασης (τέσσερις συναλλαγές) και ορισμένα εμπορικά λουκέτα. Τουλάχιστον τρεις κλειδαριές θα πρέπει να προστατεύουν τη σύμβαση DJED από την αφερεγγυότητα στην ελάχιστη εφαρμογή της.

Κλείδωμα 1: Η αγορά σταθερών νομισμάτων (DJED) θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο εάν η αναλογία αποθεματικών είναι μεγαλύτερη από ένα συγκεκριμένο κλάσμα (r > r min).

Κλείδωμα 2: Η αγορά αποθεματικών νομισμάτων (SHEN) θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο εάν η αναλογία αποθεματικών είναι μικρότερη από ένα συγκεκριμένο κλάσμα (r < r max). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάτοχοι SHEN θα ανταμειφθούν με τιμές συμβολαίου. Ένα πολύ μεγάλο απόθεμα θα μπορούσε να τα αραιώσει.

Κλείδωμα 3: Η πώληση αποθεματικών κερμάτων θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο εάν η αναλογία αποθεματικών είναι μεγαλύτερη από ένα δεδομένο κλάσμα (r> r min).

Πώς μπορεί ο Djed να επηρεάσει την τιμή του Cardano;

Η άφιξη των stablecoin στο δίκτυο Cardano θα μπορούσε να βοηθήσει το κρυπτονόμισμα να συνεχίσει να εξελίσσεται ως «δολοφόνος του Ethereum». Άλλωστε, τα σταθερά περιουσιακά στοιχεία είναι αυτά που είχαν μια από τις καλύτερες επιδόσεις τα τελευταία χρόνια. Αναλύοντας το κύριο altcoin στην αγορά, για παράδειγμα, είναι δυνατό να διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο δίκτυο ETH είναι stablecoins. Επιπλέον, στα top 10, τρία από τα κρυπτονομίσματα με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση αγοράς είναι σταθερά περιουσιακά στοιχεία. Με την άφιξη του Vasil, το Cardano είναι έτοιμος να εισέλθει σε αυτόν τον τομέα και να αξιοποιήσει τη χρήση του blockchain του, κάτι που θα μπορούσε να είναι θετικό για την τιμολόγηση της ADA.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://u.today/cardano-ada-to-launch-djed-heres-what-you-should-know-about-algorithmic-stablecoin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X