Οι ΗΠΑ χτυπούν το προειδοποιητικό καμπανάκι στα κρύπτο που οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι μόνο το Κογκρέσο μπορεί να σιωπήσει
cryptocurrency governments / banks

Οι ΗΠΑ χτυπούν το προειδοποιητικό καμπανάκι στα κρύπτο που οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι μόνο το Κογκρέσο μπορεί να σιωπήσει

Η τελευταία έκθεση του Συμβουλίου Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρει ότι ο επικίνδυνος τομέας χρειάζεται το Κογκρέσο να παρέμβει, αν και τα κρύπτο δεν έχουν θέσει ακόμη κίνδυνο για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Υπάρχουν επικίνδυνα κενά στον τρόπο με τον οποίο εποπτεύεται τα κρύπτο, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC) – επαναλαμβάνοντας μια άποψη που έχει υιοθετηθεί εδώ και καιρό από τους νομοθέτες, τις ρυθμιστικές αρχές και τον ίδιο τον κλάδο.

Η FSOC – μια ομάδα επικεφαλής των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που περιλαμβάνει την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, τον πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell και τους επικεφαλής πολλών άλλων ρυθμιστικών οργανισμών – συναντήθηκε την Παρασκευή για να συζητήσει τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να εγκρίνει την ετήσια έκθεση του συμβουλίου . Αν και απηχεί τις ίδιες ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες σχετικά με την αδυναμία πρόσβασης σε αγορές spot για tokens που δεν είναι τίτλοι, η έκθεση μοιράστηκε μια άλλη κοινή θέση: Μόνο το Κογκρέσο μπορεί να δώσει στις υπηρεσίες τις εξουσίες που χρειάζονται για να θεσπίσουν ένα πλήρες σύνολο κανόνων που να καλύπτει ολόκληρη η βιομηχανία κρύπτο.

Η έκθεση συνιστούσε συγκεκριμένα «η νομοθεσία σχετικά με τις αρχές των ρυθμιστικών αρχών να έχουν ορατότητα και να εποπτεύουν τις δραστηριότητες όλων των θυγατρικών και θυγατρικών οντοτήτων κρυπτονομικών περιουσιακών στοιχείων».

Η Yellen είπε ότι οι κίνδυνοι από το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο αντιπροσωπεύουν μία από τις «βασικές προτεραιότητες» στη φετινή έκθεση.

«Έχουμε δει σημαντικούς κλυδωνισμούς και αστάθεια στο σύστημα κρύπτο στοιχείων ενεργητικού τον περασμένο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων μηνών», είπε.

«Έχουμε δει σημαντικούς κλυδωνισμούς και αστάθεια στο σύστημα κρύπτο στοιχείων ενεργητικού τον περασμένο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων μηνών», είπε.

Το FSOC κατασκευάστηκε ως η απόλυτη επιφυλακή για μελλοντικά οικονομικά τσουνάμι μετά το παγκόσμιο χάος το 2008. Οι αξιωματούχοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα τρέχοντα προβλήματα των κρύπτο δεν θέτουν κανέναν τρέχοντα κίνδυνο για το παραδοσιακό σύστημα κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών επεξηγεί αυτό το σημείο με το φρέσκο ​​παράδειγμα της αναταραχής του κλάδου που προκλήθηκε από την κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτογράφησης FTX, το οποίο άφησε αλώβητη την αμερικανική τραπεζική.

«Τα προβλήματα στο FTX προκάλεσαν μειώσεις των τιμών στο bitcoin και σε άλλα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά μέχρι στιγμής είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ», σημειώνεται στο έγγραφο.

Σε ένα ξεχωριστό τμήμα της συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, οι ρυθμιστικές αρχές – συμπεριλαμβανομένου του Gary Gensler, του επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) και του Rostin Behnam, που διευθύνει την Επιτροπή Συναλλαγών Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC) – συζήτησαν την πρόσφατη αγορά κρύπτο. Σύμφωνα με μια περίληψη αυτής της συνομιλίας που κυκλοφόρησε αργότερα από το Υπουργείο Οικονομικών, τα μέλη παρακολουθούν στενά αυτές τις εξελίξεις και «οι διαρροές στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν παραμείνει περιορισμένες» μέχρι στιγμής.

«Ενώ οι κίνδυνοι από τις αγορές κρυπτονομισμάτων γενικά δεν φαίνεται να έχουν εξαπλωθεί στον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό τομέα, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση για να προστατευτούμε από αυτήν την πιθανότητα», είπε ο Gensler στην ανοιχτή συνεδρίαση. Ήδη, υποστήριξε, η «σε μεγάλο βαθμό μη συμμορφούμενη αγορά» θέτει σε κίνδυνο μεμονωμένους επενδυτές.

Η ετήσια έκθεση επισήμανε επίσης ένα θέμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί κληρονομιά της FTX: Η εκστρατεία της για να αποκλείσει τους μεσάζοντες στην εκκαθάριση συναλλαγών παραγώγων κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης ότι οι θέσεις των πελατών θα μπορούσαν να κλείσουν με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα. Το συμβούλιο ζήτησε μια πιο προσεκτική ματιά στους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί αυτή η ιδέα, παρόλο που η πρόταση της FTX προς την CFTC απορρίφθηκε από την εταιρεία όταν κατέρρευσε.

Τα συναισθήματα που εκφράστηκαν στην τελευταία ετήσια έκθεση είναι παρόμοια με το πολύ πιο εκτεταμένο έγγραφο που δημοσίευσε το συμβούλιο τον Οκτώβριο κατόπιν εντολής του εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Αυτή η προηγούμενη αναφορά έδειξε ότι το Κογκρέσο πρέπει να επιλέξει σύντομα μια εταιρεία που θα έχει εξουσία στις αγορές spot για τις συναλλαγές bitcoin και σε οποιαδήποτε άλλα κρυπτονομίσματα που δεν θεωρούνται τίτλοι. Μέχρι στιγμής, η περισσότερη νομοθεσία ευνοεί την CFTC σε αυτόν τον ρόλο.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.coindesk.com/policy/2022/12/16/us-rings-crypto-warning-bell-that-regulators-say-only-congress-can-silence/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X