Ο Λευκός Οίκος αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις δωρεές του Sam Bankman Fried
governments / banks

Ο Λευκός Οίκος αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις δωρεές του Sam Bankman Fried

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ ισχυρίστηκε ότι δεσμευόταν να σχολιάσει το θέμα βάσει νόμου της εποχής της κατάθλιψης.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν θα επιστρέψει τυχόν πολιτικές δωρεές που έγιναν στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν από τον ατιμασμένο ιδρυτή και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φρίντ.

Επίσης, δεν θα σχολιάσει εάν άλλοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν παρόμοιες δωρεές, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση των εκατομμυρίων δολαρίων σε πολιτικές δωρεές που έγιναν από την Bankman-Fried (ενδεχομένως με κλεμμένα κεφάλαια πελατών ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, η Jean-Pierre είπε ότι της απαγορεύεται να συζητήσει δημόσια το θέμα ή το θέμα του προέδρου απόψεις σχετικά με αυτό, λόγω διατάξεων του νόμου Hatch του 1939. 

«Με καλύπτει ο νόμος Hatch», επανέλαβε ο Jean-Pierre τέσσερις φορές την Τρίτη απαντώντας σε ερωτήσεις του Zeke Miller, ανταποκριτή του Λευκού Οίκου για το Associated Press . «Είμαι στην ευχάριστη θέση να το λέω [αυτό] ξανά και ξανά, γιατί πιστεύουμε στο κράτος δικαίου εδώ», είπε ο Jean-Pierre, δίνοντας εντολή στον Miller να συζητήσει το θέμα με την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών.

Ο νόμος Hatch, που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Franklin D. Roosevelt, έχει κυρίως σκοπό να εμποδίσει τους μη εκλεγμένους υπαλλήλους της εκτελεστικής εξουσίας να κάνουν ανοιχτά πολιτικές δηλώσεις. Οι περισσότερες ξεκάθαρες παραβιάσεις του νόμου αφορούσαν επικεφαλής ομοσπονδιακών υπηρεσιών που υποστήριξαν πολιτικούς υποψηφίους ή προσπάθησαν να διεκδικήσουν πολιτικά αξιώματα οι ίδιοι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος εξαιρείται πλήρως από τον νόμο Hatch, όπως και ο αντιπρόεδρος, καθώς και οι δύο πολιτικοί είναι εκλεγμένοι αξιωματούχοι που υποστηρίζουν συνήθως υποψηφίους και συμμετέχουν σε κομματικές πολιτικές. 

Ως εκ τούτου, παραμένει ασαφές πώς η διευκρίνιση των απόψεων του Προέδρου Μπάιντεν σχετικά με τις δωρεές του Bankman-Fried – υπό το φως της σύλληψης του ιδρυτή τη Δευτέρα για οκτώ ποινικές κατηγορίες , όπως συνωμοσία, απάτη μέσω εμβάσματος και ξέπλυμα χρήματος – θα έθετε σε κίνδυνο τη συμμόρφωση του Jean-Pierre με τον νόμο Hatch. 

Όχι μόνο οι απόψεις του Προέδρου Μπάιντεν θα εξαιρούνταν από τον Νόμο, αλλά το θέμα της συζήτησης της λιτανείας του Bankman-Fried των αμφισβητούμενων χρηματοδοτούμενων, τώρα εγκληματικά ελεγχόμενων πολιτικών δωρεών δεν φαίνεται να αποτελεί την έγκριση κανενός πολιτικού υποψηφίου. Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη απήγγειλαν την Τρίτη τον Bankman-Fried για παραβιάσεις της χρηματοδότησης της εκστρατείας, μαζί με άλλα επτά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απάτης και της συνωμοσίας για ξέπλυμα χρήματος.

Τους μήνες που προηγήθηκαν της πτώσης του Bankman-Fried, ο ιδρυτής έκανε περίπου 46,5 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές δωρεές — η συντριπτική πλειονότητα των οποίων πήγε σε υποψηφίους των Δημοκρατικών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το μη κερδοσκοπικό OpenSecrets.org. Αυτές οι δωρεές έκαναν τον ιδρυτή του FTX τον δεύτερο μεγαλύτερο δωρητή του Δημοκρατικού Κόμματος, ακολουθώντας μόνο τον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Τζορτζ Σόρος. 

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://decrypt.co/117258/white-house-refuses-questions-sam-bankman-fried-donations

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X