Συνελήφθη ο ιδρυτής της FTX, Sam Bankman-Fried
FTX

Συνελήφθη ο ιδρυτής της FTX, Sam Bankman-Fried

Οι αμερικανικές αρχές κατέθεσαν ποινικές διώξεις κατά του Bankman-Fried και οι Μπαχάμες σκοπεύουν να τον εκδώσουν μόλις το ζητήσουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Βασιλική Αστυνομική Δύναμη στις Μπαχάμες συνέλαβε τον ιδρυτή της FTX, Sam Bankman-Fried, σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου.

Η σύλληψη έγινε αφότου οι ΗΠΑ υπέβαλαν ποινικές διώξεις κατά του Bankman-Fried, ανέφερε η δήλωση, και το έθνος αναμένει από τις ΗΠΑ να ζητήσουν από τις Μπαχάμες την έκδοση του Bankman-Fried σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Ως αποτέλεσμα της ειδοποίησης που ελήφθη και του υλικού που παρέχεται με αυτήν, κρίθηκε σκόπιμο για τον Γενικό Εισαγγελέα να ζητήσει τη σύλληψη του SBF και να τον κρατήσει υπό κράτηση σύμφωνα με τον νόμο περί έκδοσης του έθνους μας», ανέφερε η δήλωση, που αποδίδεται στον Γενικό Εισαγγελέα Ράιαν Πίντερ. . «Τη στιγμή που υποβάλλεται επίσημο αίτημα έκδοσης, οι Μπαχάμες σκοπεύουν να το επεξεργαστούν εγκαίρως, σύμφωνα με το δίκαιο στις Μπαχάμες και τις υποχρεώσεις τους από τη συνθήκη με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ένα tweet από το Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι οι εισαγγελείς στις ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες στον Bankman-Fried, αν και το κατηγορητήριο παραμένει σφραγισμένο.

Σύμφωνα με τους New York Times , οι κατηγορίες μπορεί να περιλαμβάνουν απάτη μέσω εμβάσματος, απάτη σε τίτλους, ξέπλυμα χρήματος και σχετικές κατηγορίες συνωμοσίας.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ σχεδιάζει επίσης να ασκήσει κατηγορίες, ανέφερε μια δήλωση του διευθυντή επιβολής του νόμου Gurbir Grewal.

«Επαινούμε τους εταίρους μας στις αρχές επιβολής του νόμου που εργάστηκαν για να εξασφαλίσουν τη σύλληψη του κ. Sam Bankman-Fried στις Μπαχάμες για ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες», είπε. “Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εγκρίνει χωριστά κατηγορίες σχετικά με τις παραβιάσεις του κ. Bankman-Fried των νόμων περί κινητών αξιών μας, οι οποίες θα κατατεθούν δημόσια αύριο στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.”

Στη δήλωση των Μπαχάμες, ο πρωθυπουργός στις Μπαχάμες Φίλιπ Ντέιβις είπε ότι η χώρα θα συνεχίσει τη δική της έρευνα για την κατάρρευση της FTX, παράλληλα με τις ποινικές κατηγορίες των ΗΠΑ.

Ο Bankman-Fried επρόκειτο να καταθέσει ουσιαστικά ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής για την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου την Τρίτη. Οι εκπρόσωποι τόσο του προέδρου όσο και του μέλους κατάταξης δεν απάντησαν αμέσως αιτήματα για σχολιασμό.

CoinDesk - Άγνωστο

Σε ξεχωριστό δελτίο τύπου, η Βασιλική Αστυνομική Δύναμη των Μπαχάμες είπε ότι οι αξιωματικοί της Μονάδας Διερεύνησης Οικονομικών Εγκλημάτων συνέλαβαν τον Bankman-Fried γύρω στις 6:00 μ.μ. τοπική ώρα.

«Συνελήφθη αναφορά σε διάφορα οικονομικά αδικήματα κατά των νόμων των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία είναι επίσης αδικήματα κατά των νόμων της Κοινοπολιτείας στις Μπαχάμες», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο Bankman-Fried θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου την Τρίτη στις Μπαχάμες. Ο Mark Cohen, δικηγόρος του Bankman-Fried, δεν απάντησε αμέσως αίτημα για σχόλιο.

Το FTX έπεσε τον περασμένο μήνα αφού μια έκθεση του CoinDesk αποκάλυψε ότι η Alameda Research, μια αδελφή εταιρεία που ιδρύθηκε επίσης από τον Bankman-Fried, κατείχε μεγάλο αριθμό μάρκες FTT, τα οποία εκδίδονται από την FTX.

Η FTX υπέβαλε αίτηση πτώχευσης πριν από λίγο περισσότερο από ένα μήνα. Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της, John J. Ray III, είπε στις δικαστικές καταθέσεις και ετοίμασε τη μαρτυρία του Κογκρέσου ότι δεν είχε δει ποτέ κάτι παρόμοιο με τις αποτυχίες εταιρικής διακυβέρνησης και τεκμηρίωσης που βρήκε στο FTX.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, διαπίστωσε ότι η FTX είχε συνδυάσει σε μεγάλο βαθμό τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών και των επιχειρήσεων, χάνοντας δισεκατομμύρια στην πορεία. Στις προετοιμασμένες παρατηρήσεις του, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα τη Δευτέρα, είπε ότι η νέα του ομάδα κατάφερε να εξασφαλίσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά του, ο Bankman-Fried πήγε σε μια περιοδεία Τύπου μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία του, μιλώντας στους New York Times, New York Magazine, Vox και πολλά άλλα ειδησεογραφικά μέσα. Μίλησε σε ένα Twitter Spaces και σε μια ζωντανή συνέντευξη στο Forbes νωρίτερα τη Δευτέρα.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.coindesk.com/policy/2022/12/12/ftx-founder-sam-bankman-fried-arrested-bahamas-says/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X