Goldman: Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να προστατεύουν τους επενδυτές κρύπτο στο σημείο εμπιστοσύνης και όχι στο blockchain
Blockchain cryptocurrency

Goldman: Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να προστατεύουν τους επενδυτές κρύπτο στο σημείο εμπιστοσύνης και όχι στο blockchain

Οι πρόσφατες κρίσεις στην αγορά κρύπτο επαναλαμβάνουν μια ιστορία τόσο παλιά όσο ο χρόνος, με ένα νέο περιουσιακό στοιχείο να προσελκύει απλούς επενδυτές που θέλουν να βγάλουν εκατομμύρια, αναφέρει η έκθεση.

Η κατάρρευση του FTX είναι μια ιστορία τόσο παλιά όσο οι χρηματοπιστωτικές αγορές και δεν αντικατοπτρίζει την αποτυχία της τεχνολογίας blockchain, αλλά την έλλειψη ρύθμισης γύρω από το «σημείο εμπιστοσύνης» – όπου ανταλλάσσονται χρήματα με την υπόσχεση μιας μελλοντικής απόδοσης, η Goldman Sachs ( GS) είπε σε μια έκθεση έρευνας την Παρασκευή.

Οι πρόσφατες κρίσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων ακολουθούν μια πολύ καλή πορεία, η έκθεση αναφέρει: «Ένα εξαιρετικά ασταθές και σχετικά νέο περιουσιακό στοιχείο δημιουργεί τη δυνατότητα για στιγμιαίο πλούτο, προσελκύοντας πολλούς μη εξελιγμένους επενδυτές που αναζητούν την ευκαιρία να κερδίσουν εκατομμύρια».

Τα νέα χρηματοπιστωτικά μέσα υπόκεινται σε ελαφρά ρύθμιση, επειδή δεν καλύπτονται από τους υφιστάμενους κανόνες και οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει την πιθανότητα πρόκλησης βλάβης, αναφέρεται στη σημείωση. Αυτός είναι ο λόγος που η φούσκα κρύπτο των τελευταίων ετών περιλάμβανε πιο εκτεταμένη απάτη από την έκρηξη των dot-com στις αρχές του αιώνα, που συνέβη στην καλά ρυθμισμένη αγορά μετοχών.

«Χρειάζεται ρύθμιση στο σημείο εμπιστοσύνης, όπου τα χρήματα ανταλλάσσονται με την υπόσχεση κάποιας μελλοντικής απόδοσης, επειδή είναι η χρονική συνιστώσα που δημιουργεί την ευκαιρία για απάτη», έγραψαν οι αναλυτές Jeff Currie και Daniel Sharp.

Για να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά, οι επενδυτές πρέπει να περάσουν από έναν φύλακα, όπως ένα ανταλλακτήριο κρύπτο όπως το FTX, και οι κερδοσκόποι επενδυτές είναι πρόθυμοι να δώσουν χρήματα σε αυτά τα ιδρύματα με την ελπίδα να πλουτίσουν γρήγορα.

Παρά τις κρίσεις του 2022 , η Goldman λέει ότι τα κρυπτονομίσματα είναι πιθανό να ανθίσουν και το κλειδί για την επιτυχία τους εξαρτάται από τον ορθό προσδιορισμό των κανόνων από τους διαμορφωτές κανόνων για το τι πρέπει να ρυθμίσουν.

Στα κρύπτο, είναι «το σημείο εμπιστοσύνης, όχι οι ίδιες οι μη αξιόπιστες μπλοκ», είπε η Goldman. Μόλις διευθετηθούν τα οικονομικά χαρακτηριστικά των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν στις ίδιες τις μπλοκ αλυσίδες, πρόσθεσε η τράπεζα.

Όταν ένα διακριτικό χρησιμοποιείται ως χρηματοοικονομικό μέσο, ​​όπως όταν το stablecoin της Terra’s UST δανείστηκε στο Anchor για απόδοση 20% , θα πρέπει να ρυθμίζεται όπως και άλλοι τίτλοι, αναφέρει η έκθεση, και έως ότου οι ρυθμιστικές αρχές μπορέσουν να ταξινομήσουν ποια μάρκα εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, η «ευκαιρία για απάτη στα κρυπτονομίσματα θα συνεχιστεί».

Η Goldman σημειώνει ότι τα αποκεντρωμένα χρηματοοικονομικά συστήματα δανεισμού (DeFi), στα οποία οι χρηματοοικονομικές εφαρμογές πραγματοποιούνται σε blockchain, δεν ενέχουν τον ίδιο κίνδυνο αντισυμβαλλομένου με τις παραδοσιακές τράπεζες. Στον δανεισμό DeFi, η εξασφάλιση είναι ορατή σε όλα τα μέλη του pool και ρευστοποιείται αυτόματα εάν η αξία πλησιάσει την αξία του δανείου. Η εξασφάλιση μπορεί να ανακτηθεί χωρίς την ανάγκη δικαστικής διαδικασίας ή με έκπτωση στο δάνειο, χρησιμοποιώντας έξυπνα συμβόλαια.

«Αυτό επιλύει το ζήτημα της εμπιστοσύνης, αυτό ακριβώς για το οποίο θα προοριζόταν η ρύθμιση για την προστασία των επενδυτών», ανέφερε η τράπεζα.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.coindesk.com/policy/2022/12/12/goldman-regulators-should-protect-crypto-investors-at-the-point-of-trust-not-the-blockchain/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X