Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν είπε ότι η ιδιοκτησία ιδιωτικών οχημάτων πρέπει να περιοριστεί στην «ελίτ»
Uncategorized

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν είπε ότι η ιδιοκτησία ιδιωτικών οχημάτων πρέπει να περιοριστεί στην «ελίτ»

Μια ανάρτηση στο Facebook ισχυρίζεται ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) δημοσίευσε ένα έγγραφο που ζητούσε να σταματήσει η ιδιοκτησία ιδιωτικών αυτοκινήτων και ότι σύμφωνα με τα σχέδιά του «μόνο η ελίτ θα έχει οχήματα και θα απολαμβάνει μεμονωμένα ταξίδια».

Η ανάρτηση μοιράζεται έναν σύνδεσμο προς μια ανάρτηση που δημοσιεύτηκε από το ειδησεογραφικό ιστολόγιο Neon Nettle στις 22 Ιουλίου 2022, με τίτλο: «Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καλεί να τερματιστεί η «σπάταλη» ιδιοκτησία ιδιωτικού αυτοκινήτου».

Το εν λόγω άρθρο παραθέτει ένα άρθρο που κοινοποιήθηκε στον ιστότοπο του WEF στις 18 Ιουλίου 2022, με τίτλο: «3 προσεγγίσεις κυκλικής οικονομίας για τη μείωση της ζήτησης για κρίσιμα ορυκτά».

Μεταξύ των προσεγγίσεων που διερευνώνται στο άρθρο είναι η μετάβαση από την «κατοχή στη χρήση», με τις πλατφόρμες κοινής χρήσης αυτοκινήτου να δίνονται ως παράδειγμα του τρόπου «μείωσης της ιδιοκτησίας του αδρανούς εξοπλισμού και συνεπώς της χρήσης υλικού». Μιλάει επίσης για «τη νοοτροπία που απαιτείται για τον επανασχεδιασμό των πόλεων για τη μείωση των ιδιωτικών οχημάτων και άλλων χρήσεων».

Ωστόσο, σε κανένα σημείο το άρθρο δεν ζητά να «τερματιστεί η ιδιοκτησία ιδιωτικού αυτοκινήτου» ή να περιοριστεί η ιδιοκτησία μεμονωμένων ταξιδιών και οχημάτων σε «ελίτ». Η λέξη «σπάταλος» επίσης δεν εμφανίζεται πουθενά στο άρθρο, παρόλο που τοποθετείται σε εισαγωγικά στον τίτλο της ανάρτησης Neon Nettle.

Το Full Fact προσέγγισε τη Neon Nettle για να σχολιάσει το άρθρο του, αλλά δεν είχε λάβει απάντηση τη στιγμή της δημοσίευσης.

Το WEF έγραψε προηγουμένως για εναλλακτικές λύσεις στα ιδιωτικά αυτοκίνητα σε ένα άρθρο του 2016 με τίτλο «Αντίο ιδιοκτησία αυτοκινήτου, γεια σου καθαρέ αέρα: καλώς ορίσατε στο μέλλον των μεταφορών», το οποίο οραματιζόταν ένα μέλλον στο οποίο «οικονομικά ανεξάρτητα» αυτόνομα οχήματα θα μπορούσαν να ενοικιαστούν σε οδηγούς. Αυτό το άρθρο φαίνεται να υποδηλώνει ότι η ιδιοκτησία ιδιωτικού αυτοκινήτου θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά, αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στα ιδιωτικά οχήματα που περιορίζονται στην «ελίτ».

Υπάρχει μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το WEF που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλές από τις οποίες υποδηλώνουν ότι η οργάνωση και ο ιδρυτής της Klaus Schwaub, μαζί με άλλους μυστικούς παράγοντες ή οργανώσεις είναι υπεύθυνοι για σημαντικά κοινωνικά ή πολιτικά γεγονότα και προσπαθούν να εφαρμόσουν τη δική τους μυστική ατζέντα.

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα πρόσφατα σχετικά με ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με το WEF.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://fullfact.org/online/WEF-private-vehicle-ownership/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X