Bieber, Madonna ανάμεσα σε δεκάδες διασημότητες που κατονομάστηκαν σε μήνυση για το «Σχέδιο» Yuga Labs NFT
NFT

Bieber, Madonna ανάμεσα σε δεκάδες διασημότητες που κατονομάστηκαν σε μήνυση για το «Σχέδιο» Yuga Labs NFT

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εγκρίσεις διασημοτήτων των Bored Ape Yacht Club NFTs και μάρκες ApeCoin είχαν ως αποτέλεσμα οικονομική ζημία για τους επενδυτές. Η Yuga Labs χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «καιροσκοπικούς και παρασιτικούς».

Ένας αριθμός διασημοτήτων, όπως ο Justin Beiber, η Paris Hilton, ο Jimmy Fallon και η Madonna, μεταξύ άλλων, κατονομάστηκαν ως ενάγοντες σε μια ομαδική αγωγή, με τον ισχυρισμό ότι οι συλλογές μη ανταλλάξιμων κουπονιών (NFT) της Yuga Labs « προωθήθηκαν παραπλανητικά» και είχαν ως αποτέλεσμα σε οικονομική ζημία των κατηγορουμένων.

Η αγωγή, που κατατέθηκε από τον John T. Jasnoch της Scott+Scott Attorneys at Law LLP στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Κεντρική Περιφέρεια της Καλιφόρνια την Πέμπτη, υποβλήθηκε εκ μέρους των “επενδυτών” που αγόρασαν NFT της Yuga Labs, συμπεριλαμβανομένου του Bored Ape Yacht Club ( BAYC) ή ApeCoin – τα διακριτικά διακυβέρνησης και χρησιμότητας που βασίζονται στο Ethereum που χρησιμοποιούνται στο οικοσύστημα APE – μεταξύ Απριλίου 2021 και σήμερα. Οι δύο ενάγοντες, ο Adam Titcher από την Καλιφόρνια και ο Adonis Real από τη Φλόριντα, αγόρασαν περιουσιακά στοιχεία της Yuga Labs εκείνη την περίοδο.

Ο Titcher αγόρασε το Mutant Ape Yacht Club #1984 τον Αύγουστο του 2021 για 5,3 ETH (περίπου 17.000 $ τότε) και έκοψε το Otherdeed για το Otherside #16235 στο OpenSea τον Απρίλιο, ενώ ο Άδωνις αγόρασε ένα άγνωστο ποσό ApeCoin στο Coinbase. Σύμφωνα με την κατάθεση, και οι δύο άντρες αγόρασαν τα περιουσιακά στοιχεία «βασιζόμενοι στις παραπλανητικές προωθητικές ενέργειες» από τη Yuga Labs και μια σειρά από διασημότητες, με αποτέλεσμα «απώλειες επενδύσεων».

Η κατάθεση 95 σελίδων αναφέρεται επανειλημμένα στους NFTs ως τίτλους, μια ερώτηση που φέρεται να διερευνά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ από τον Μάρτιο . Τον Οκτώβριο, το Bloomberg ανέφερε ότι η SEC διερευνούσε τα Yuga Labs για να διαπιστώσει εάν οι πωλήσεις των ψηφιακών της στοιχείων παραβιάζουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Η μήνυση ισχυρίζεται επίσης ότι η Yuga Labs και ο επενδυτής του Web3, Guy Oseary, συμμετείχαν σε ένα «τεράστιο σχέδιο» και χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα πληρωμών κρύπτο MoonPay ως «μπροστινή επιχείρηση» για την προώθηση και την πώληση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. «Τα στελέχη της Yuga και της Oseary επινόησαν μαζί ένα σχέδιο για να αξιοποιήσουν το τεράστιο δίκτυο μουσικών, αθλητών και διασημοτήτων πελατών και συνεργατών τους για να προωθήσουν και να πουλήσουν παραπλανητικά τα Χρηματοοικονομικά Προϊόντα Yuga», αναφέρει η αγωγή.

Συνολικά, η αγωγή κατονομάζει 37 κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένων των ιδρυτών και της ηγετικής ομάδας στα Yuga Labs. Η MoonPay και ο διευθύνων σύμβουλός της, Ivan Soto-Wright. Ο συνιδρυτής και επενδυτής του Reddit, Alexis Ohanian. Καλλιτέχνης NFT Beeple ; Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ape DAO, Amy Wu, Maaria Bajwa και Dean Steinbeck. Guy Oseary; Τζάστιν Μπίμπερ; Jimmy Fallon; Γκουίνεθ Πάλτροου; Μαντόνα; Πάρις Χίλτον; Serena Williams; Post Malone? Diplo; Snoop Dogg; Κέβιν Χαρτ; Στεφ Κάρι; Μελλοντικός; Το Σαββατοκύριακο; DJ Khaled; Adidas και αρκετοί άλλοι.

Η μήνυση ισχυρίζεται ότι η BAYC και οι συναφείς NFTs «στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αντίληψη ότι η «συμμετοχή στη λέσχη» … φέρνει το καθεστώς των επενδυτών και τους παρέχει πρόσβαση σε εκδηλώσεις, οφέλη και άλλες προσοδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες αποκλειστικά στους κατόχους της BAYC».

«Η αποκλειστικότητα της ιδιότητας μέλους της BAYC βασίστηκε εξ ολοκλήρου στη συμπερίληψη και τις εγκρίσεις διασημοτήτων με μεγάλη επιρροή», υποστηρίζει η αγωγή.

«Οι πωλήσεις ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων όπως NFT και μάρκες συνοδεύονται από καθήκοντα γνωστοποίησης όπως κάθε άλλο χρηματοοικονομικό προϊόν», δήλωσε ο Jasnoch στο CoinDesk. «Και είτε πρόκειται για εταιρεία, [αποκεντρωμένη αυτόνομη οργάνωση] ή επιρροή διασημοτήτων, τα άτομα που εμπλέκονται στην παραπλάνηση των επενδυτών θα πρέπει να λογοδοτήσουν».

Πρόσθεσε ότι οι εγκρίσεις διασημοτήτων δημιούργησαν έναν “φόβο ότι θα χάσουν το παιχνίδι με μια ατελείωτη παρέλαση με προσφορές Bored Ape και ApeCoin. Αν υπήρχε σωστή αποκάλυψη, η τιμή δεν θα είχε κουνηθεί τόσο ψηλά και τόσο άγρια”.

Ένας εκπρόσωπος της Yuga Labs χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς “καιροσκοπικούς και παρασιτικούς. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι αβάσιμοι και ανυπομονούμε να αποδείξουν το ίδιο”.

Οι εκπρόσωποι του MoonPay και του Guy Oseary δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα του CoinDesk για σχολιασμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δικηγόροι της Scott+Scott επιχειρούν να πολεμήσουν τις εγκρίσεις διασημοτήτων στον χώρο των κρύπτο. Το δικηγορικό γραφείο βρισκόταν επίσης πίσω από την προτεινόμενη ομαδική αγωγή που κατατέθηκε κατά διασημοτήτων, όπως η Kim Kardashian και ο Floyd Mayweather, σχετικά με την προώθηση του κρυπτονομίσματος ethereumMax στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στην Καλιφόρνια απέρριψε τη μήνυση την Πέμπτη , δηλώνοντας ότι οι επενδυτές αναμένεται «να ενεργήσουν εύλογα προτού βασίσουν τα στοιχήματά τους στο κέφι της στιγμής».

Στην απόφασή του, ο δικαστής είπε ότι οι δικηγόροι των εναγόντων θα μπορούσαν να επαναλάβουν την αγωγή τους με τροποποιημένες αξιώσεις.

«Ήμασταν απογοητευμένοι με την απόλυση», είπε ο Jasnoch στο CoinDesk. “Αλλά ο δικαστής μάς έδωσε άδεια να τροποποιήσουμε την καταγγελία και μας έδωσε έναν οδικό χάρτη για να επιβεβαιωθεί η αξίωση. Και είπε επίσης ότι η υπόθεση έθεσε σημαντικά ζητήματα σχετικά με την προώθηση των κρυπτονομισμάτων από διασημότητες.”

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.coindesk.com/web3/2022/12/09/bieber-madonna-among-dozens-of-celebs-named-in-lawsuit-alleging-yuga-labs-nft-scheme/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X