Ορισμένες κεντρικές τράπεζες φέρεται να θέλουν να εκδώσουν CBDC εντός 10 ετών
CBDC governments / banks

Ορισμένες κεντρικές τράπεζες φέρεται να θέλουν να εκδώσουν CBDC εντός 10 ετών

Γενικά, το 35% των κεντρικών τραπεζών ήταν πιο διατεθειμένο να εκδώσει ένα CBDC παρά τα πρόσφατα γεγονότα στον τομέα των κρύπτο, ανέφερε το Επίσημο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων σε μια έκθεση που ερευνά 18 οντότητες.

Τα Crypto βρίσκεται στα βάθη ενός χειμώνα που προκλήθηκε πρόσφατα από καταθέσεις πτώχευσης από ορισμένες από τις πιο εξέχουσες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του ανταλλακτηρίου FTX και του δανειστή κρυπτονομισμάτων Celsius Network , αλλά αυτές οι συνθήκες της αγοράς έχουν πείσει μόνο τις χώρες να αναπτύξουν ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας (CBDC) και όχι αργότερα από ό,τι εντός 10 ετών, σύμφωνα με έκθεση της Πέμπτης από το Επίσημο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (OMFIF).

Το CBDC είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που εκδίδεται από μια κεντρική τράπεζα. Τα δύο τρίτα των κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα του OMFIF δήλωσαν ότι θα εκδίδουν ένα CBDC εντός 10 ετών και καμία δεν είπε ότι θα εκδώσει ένα αργότερα από αυτό, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του OMFIF, “Future of Payments”.

Το OMFIF είναι μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης που εστιάζει σε παγκόσμια πολιτική και επενδυτικά ζητήματα που αφορούν τις κεντρικές τράπεζες, την οικονομική πολιτική και τις δημόσιες επενδύσεις, σύμφωνα με τον ιστότοπό της .

Σύμφωνα με την έκθεση, γενικά το 35% των κεντρικών τραπεζών ήταν περισσότερο διατεθειμένες να εκδώσουν CBDC παρά τα πρόσφατα γεγονότα στα κρύπτο, ενώ καμία δεν ήταν λιγότερο διατεθειμένη να εκδώσει ένα, σύμφωνα με την έρευνα 18 κεντρικών τραπεζών.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για να εξετάσουν τα CBDC. Το Ατλαντικό Συμβούλιο είπε ότι 105 χώρες διερευνούν ένα CBDC, που αντιπροσωπεύει το 95% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος , από 35 χώρες τον Μάιο του 2020. Οι Μπαχάμες, η Νιγηρία, η Ανατολική Καραϊβική και η Τζαμάικα έχουν ήδη εκδώσει CBDC, ανέφερε η έκθεση, ενώ Η Κίνα είναι πιο μακριά από τα περισσότερα άλλα έθνη στις δοκιμές CBDC .

«Συνολικά, εάν οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να εκδώσουν ένα CBDC, αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα γίνει νωρίτερα παρά αργότερα», ανέφερε η έκθεση.

Οι κύριοι λόγοι που έδωσαν οι κεντρικές τράπεζες στην έκθεση ότι ήθελαν να εκδώσουν CBDC ήταν ότι ήθελαν να διατηρήσουν τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών και να ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική ένταξη. Ωστόσο, πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν προτείνει ότι η κατάρρευση του FTX έδειξε μόνο την ανάγκη για ένα CBDC ως μια ασφαλή εναλλακτική λύση. Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Jon Cunliffe, επανέλαβε αυτά τα λόγια πρόσφατα και πρότεινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να χρειαστεί να εκδώσει CBDC .

Επίσης, ο Fabio Panetta, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να είναι ένα περιουσιακό στοιχείο ψηφιακού διακανονισμού πιο «ακίνδυνο και αξιόπιστο» από τα κρυπτονομίσματα.

Ωστόσο, τα CBDC δεν είναι χωρίς κινδύνους και προκλήσεις. Θα μπορούσαν να εκθέσουν τις οικονομίες σε «μεγαλύτερο συστηματικό χρηματοοικονομικό κίνδυνο που προκαλείται από την αστάθεια και τις ξαφνικές διακυμάνσεις συναλλάγματος», αναφέρει η έκθεση. Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να μάθουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα CBDC για να εξασφαλίσουν τη συμπερίληψη εάν δεν έχουν όλοι πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία, αναφέρει η έκθεση.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.coindesk.com/policy/2022/12/08/some-central-banks-are-looking-to-issue-a-cbdc-within-10-years-omfif/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X