Η ΕΕ θα κάνει τις εταιρείες κρύπτο να αναφέρουν φορολογικά στοιχεία στις αρχές
cryptocurrency governments / banks

Η ΕΕ θα κάνει τις εταιρείες κρύπτο να αναφέρουν φορολογικά στοιχεία στις αρχές

Τα νέα σχέδια φοροδιαφυγής εμπνευσμένα από τον ΟΟΣΑ προχωρούν ένα βήμα παραπέρα από το MiCA, αλλά δεν έχουν διευθετήσει πώς να χειρίζονται ξένους παρόχους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να αναγκάσει τις εταιρείες κρύπτο να αναφέρουν τις κατοχές χρηστών στις φορολογικές αρχές, ανέφερε την Πέμπτη. Ωστόσο, το όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) λέει ότι εξακολουθεί να εργάζεται για τον τρόπο επιβολής των μέτρων σε παρόχους πορτοφολιών ή ανταλλακτήρια που εδρεύουν εκτός του μπλοκ.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το CoinDesk , οι προτεινόμενοι νέοι φορολογικοί κανόνες, γνωστοί ως όγδοη Οδηγία για τη Διοικητική Συνεργασία, ή DAC8, επιδιώκουν να σταματήσουν τη φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων ευρώ από τους φορολογούμενους που αποθηκεύουν κρυπτονομίσματα στο εξωτερικό.

«Η ανωνυμία σημαίνει ότι πολλοί χρήστες κρύπτο στοιχείων που πραγματοποιούν σημαντικά κέρδη εμπίπτουν στο ραντάρ των εθνικών φορολογικών αρχών. Αυτό δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Φορολογίας της ΕΕ, σε δήλωση.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα επιβάλει η ΕΕ τα μέτρα σε εταιρείες εκτός του μπλοκ, ο Τζεντιλόνι είπε στους δημοσιογράφους: «Θα εργαστούμε σε αυτό. Αυτό που μετράει για εμάς είναι ότι οι κάτοικοι της ΕΕ στοχοποιούνται από αυτά τα μέτρα», ακόμη και αν χρησιμοποιούν παρόχους κρύπτο από αλλού, είπε.

Τα μέτρα του Gentiloni θα προωθήσουν τον κανονισμό της ΕΕ για τις αγορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων (MiCA), ο οποίος επιτρέπει στις ξένες εταιρείες να αποκτούν πελάτες στην ΕΕ χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται αντίστροφη πρόσκληση.

Το φορολογικό σχέδιο απαιτεί από κάθε εταιρεία με πελάτες της ΕΕ να εγγραφεί και να αναφέρει εντός του μπλοκ, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει υλικοτεχνικές προκλήσεις σε έναν τομέα όπου οι εταιρείες είναι σε μεγάλο βαθμό online και μερικές φορές ισχυρίζονται ότι δεν έχουν καθόλου κεντρικά γραφεία.

Τα ευρέως διαφημιζόμενα σχέδια, τα οποία θα ισχύουν επίσης για ορισμένους παρόχους μη ανταλλάξιμων μάρκων (NFT), έχουν προκαλέσει άμεσες αντιδράσεις από τους παρατηρητές του κλάδου.

Σε δήλωσή της, η European Crypto Initiative ανέφερε σχετικά με το σχέδιο ότι «ανησυχούσε ότι θα ίσχυε για ένα πολύ ευρύτερο φάσμα υπόχρεων οντοτήτων και ιδιωτών» από τη MiCA, κάτι που η ομάδα λόμπι είπε ότι σημαίνει «αδυνάτισμα της αρχικής ιδέας της MiCA και πιθανή αποδυνάμωση της αποτέλεσμα.”

Άλλοι ήταν πιο ήρεμοι σχετικά με τα σχέδια, σημειώνοντας ότι οι 38 ανεπτυγμένες χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχουν ήδη αναπτύξει κανόνες για να σταματήσουν τη φοροδιαφυγή σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, τους οποίους τώρα θέλουν να διαδώσουν σε κρύπτο .

«Η διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών συμβαίνει ήδη στον φορολογικό κόσμο και οι αρχές επιθυμούν να επεκτείνουν το εύρος αυτών των ρυθμίσεων κοινής χρήσης δεδομένων σε συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων κρύπτο», δήλωσε ο Danny Talwar, επικεφαλής φορολογίας στο Koinly, σε δήλωση του CoinDesk.

Η Dea Markova, διευθύνων σύμβουλος της Forefront Advisers, είπε στο CoinDesk ότι το σχέδιο «είναι να αγγίξει τους παγκόσμιους παίκτες που διαφορετικά θα είχαν αποφύγει την ανάγκη να λάβουν άδεια».

«Ο «φόρος κρύπτο της ΕΕ» δεν είναι στα χαρτιά», είπε η Μάρκοβα, με οποιονδήποτε φορολογικό νόμο χρειάζεται ομόφωνη συμφωνία 27 υπουργών Οικονομικών. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι, πολιτικά μιλώντας, «θα είναι δύσκολο να υποστηριχθεί ότι η πρόταση θα πρέπει να είναι λιγότερο επεκτατική σε εύρος ή ακρίβεια από ό,τι είναι».

Η Επιτροπή πιστεύει ότι τα νέα της σχέδια θα αποφέρουν έως και 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ (2,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για τα εθνικά ταμεία, καθιστώντας τη φοροδιαφυγή κρύπτο πιο δύσκολη. Οποιοδήποτε κενό για ξένους παρόχους μπορεί να σημαίνει ότι ο φόρος εξαφανίζεται, με τις εγγεγραμμένες εταιρείες της ΕΕ να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.coindesk.com/policy/2022/12/08/eu-to-make-crypto-companies-report-tax-details-to-authorities/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X