Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να εισαγάγει επείγοντες κανονισμούς στον τομέα των κρυπτονομισμάτων
governments / banks

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να εισαγάγει επείγοντες κανονισμούς στον τομέα των κρυπτονομισμάτων

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ, 7 Δεκεμβρίου (Reuters) – Τα περιουσιακά στοιχεία κρύπτο είναι εδώ για να μείνουν, επομένως απαιτείται επειγόντως η ρύθμισή τους για την προστασία των επενδυτών και τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού τοπίου, δήλωσε την Τετάρτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Fabio Panetta.

Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων υπέστησαν μια σειρά από χτυπήματα φέτος από την κατάρρευση του χρηματιστηρίου FTX, την κατάρρευση του stablecoin TerraUSD και την πτώση του Bitcoin.

“Δεν είναι απλώς μια φούσκα που σκάει. Είναι σαν αφρός: πολλές φυσαλίδες σκάνε η μία μετά την άλλη”, είπε ο Πανέτα σε ομιλία του στο Λονδίνο. «Ο φόβος των επενδυτών να χάσουν τα χρήματα φαίνεται να έχει μετατραπεί σε φόβο να μην φύγουν».

Τα μη υποστηριζόμενα περιουσιακά στοιχεία κρύπτο είναι μια μορφή χρηματοοικονομικού τζόγου χωρίς καμία κοινωνικά ή οικονομικά χρήσιμη λειτουργία, επομένως ο στόχος είναι να αποτραπεί η εγκληματική δραστηριότητα, να προστατευθούν οι ανεπιτήδευτοι επενδυτές και να σωθεί ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που μπορεί να διαπλέκεται όλο και περισσότερο με περιουσιακά στοιχεία κρύπτο, είπε ο Panetta.

Η συνδυασμένη αξία των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης έχει μειωθεί πάνω από το μισό από την κορύφωσή τους
Η συνδυασμένη αξία των περιουσιακών στοιχείων κρύπτο έχει μειωθεί πάνω από το μισό από την κορύφωσή τους

Ακόμη και τα stablecoins, τα οποία υποτίθεται ότι διατηρούν την αξία τους μέσω δεσμών με μια δεξαμενή περιουσιακών στοιχείων, είναι σταθερά μόνο ως προς το όνομα, είπε ο Panetta.

«Αλλά αυτά τα ελαττώματα από μόνα τους είναι απίθανο να σημαίνουν το τέλος των κρύπτο», είπε ο Πανέτα. «Ο τζόγος είναι ίσως το δεύτερο αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο».

Οι δεσμοί μεταξύ της αγοράς κρύπτο και του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορούσαν να ενισχυθούν, ειδικά εάν μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας εισέλθουν στον κλάδο, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται επειγόντως ρύθμιση, είπε ο Panetta.

Οι ρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να κατευθύνονται κυρίως στην αποτροπή της χρήσης κρύπτο περιουσιακών στοιχείων για την παράκαμψη των χρηματοπιστωτικών ρυθμίσεων και στην προστασία του κύριου χρηματοπιστωτικού συστήματος από κινδύνους κρύπτο, είπε ο Panetta.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.reuters.com/technology/ecb-seeks-urgent-regulation-after-multiple-crypto-bubbles-burst-2022-12-07/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X