Η RBI ξεκινά το πρώτο πιλότο λιανικής ψηφιακής ρουπίας σε 13 πόλεις της Ινδίας με 8 τράπεζες
CBDC governments / banks

Η RBI ξεκινά το πρώτο πιλότο λιανικής ψηφιακής ρουπίας σε 13 πόλεις της Ινδίας με 8 τράπεζες

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας, η Reserve Bank of India (RBI), εγκαινιάζει το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα λιανικής ψηφιακής ρουπίας την 1η Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή οκτώ τραπεζών. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει σε τέσσερις πόλεις και στη συνέχεια θα επεκταθεί για να καλύψει άλλες εννέα πόλεις σε όλη την Ινδία.

Η RBI επιλέγει 8 τράπεζες, 13 πόλεις για να δοκιμάσει το λιανικό ψηφιακό νόμισμα

Η Reserve Bank of India (RBI) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι «το πρώτο πιλοτικό για λιανική ψηφιακή ρουπία (e₹-R)» θα κυκλοφορήσει την 1η Δεκεμβρίου. Αυτή η ανακοίνωση ακολούθησε το πιλοτικό χονδρικής της RBI για το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) που ξεκίνησε την 1 Νοεμβρίου.

Οκτώ τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό λιανικό ψηφιακό νόμισμα σε δύο φάσεις. Η State Bank of India, η ICICI Bank, η Yes Bank και η IDFC First Bank σε τέσσερις πόλεις σε όλη την Ινδία θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση. Στη δεύτερη φάση θα συμμετάσχουν οι Bank of Baroda, Union Bank of India, HDFC Bank και Kotak Mahindra Bank.

Αναλυτικά η ινδική κεντρική τράπεζα:

Το πιλοτικό θα κάλυπτε αρχικά τέσσερις πόλεις, δηλαδή τη Βομβάη, το Νέο Δελχί, το Bengaluru και το Bhubaneswar, και αργότερα θα επεκταθεί σε Ahmedabad, Gangtok, Guwahati, Hyderabad, Indore, Kochi, Lucknow, Patna και Shimla.

«Το πεδίο εφαρμογής του [του] πιλότου μπορεί να επεκταθεί σταδιακά για να συμπεριλάβει περισσότερες τράπεζες, χρήστες και τοποθεσίες όπως απαιτείται», διευκρίνισε η RBI.

Σχετικά με την ψηφιακή ρουπία λιανικής της RBI

Η ινδική κεντρική τράπεζα εξήγησε:

Το e₹-R θα έχει τη μορφή ψηφιακού διακριτικού που αντιπροσωπεύει νόμιμο χρήμα.

Η ψηφιακή ρουπία θα εκδοθεί στις ίδιες ονομαστικές αξίες που εκδίδονται επί του παρόντος σε χαρτονομίσματα και κέρματα, σημείωσε η κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας ότι θα διανεμηθεί μέσω ενδιάμεσων, όπως οι τράπεζες.

«Οι χρήστες θα μπορούν να συναλλάσσονται με e₹-R μέσω ενός ψηφιακού πορτοφολιού που προσφέρεται από τις συμμετέχουσες τράπεζες και είναι αποθηκευμένο σε κινητά τηλέφωνα/συσκευές», διευκρίνισε η κεντρική τράπεζα, σημειώνοντας ότι οι συναλλαγές μπορεί να είναι από άτομο σε άτομο (P2P) ή άτομο. -προς έμπορο (P2M). Οι έμποροι θα εμφανίζουν κωδικούς QR που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση πληρωμών.

«Το e₹-R θα προσφέρει χαρακτηριστικά φυσικών μετρητών όπως εμπιστοσύνη, ασφάλεια και οριστικότητα διακανονισμού. Όπως και στην περίπτωση των μετρητών, δεν θα κερδίσει κανέναν τόκο και μπορεί να μετατραπεί σε άλλες μορφές χρημάτων, όπως καταθέσεις σε τράπεζες», συνέχισε η κεντρική τράπεζα, διευκρινίζοντας:

Ο πιλότος θα δοκιμάσει την ευρωστία ολόκληρης της διαδικασίας δημιουργίας, διανομής και λιανικής χρήσης ψηφιακής ρουπίας σε πραγματικό χρόνο. Διαφορετικά χαρακτηριστικά και εφαρμογές του διακριτικού και της αρχιτεκτονικής e₹-R θα δοκιμαστούν σε μελλοντικούς πιλότους, με βάση τις γνώσεις από αυτό το πιλότο.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://news.bitcoin.com/rbi-begins-first-retail-digital-rupee-pilot-in-13-indian-cities-with-8-banks/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X