Η Fed είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες τον Δεκέμβριο
FED

Η Fed είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες τον Δεκέμβριο

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι «είναι λογικό να μετριάζουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων μας».

Στην όγδοη και τελευταία συνεδρίασή της το 2022, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης ή 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ. Οι προηγούμενες τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων της Fed αφορούσαν 75 μονάδες βάσης ή 0,75 ποσοστιαίες μονάδες.

«Είναι λογικό να μετριάζουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων μας καθώς πλησιάζουμε στο επίπεδο περιορισμού που θα είναι αρκετό για να μειώσει τον πληθωρισμό», είπε ο Πάουελ σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον, «Ώρα για συγκράτηση του ρυθμού των αυξήσεων επιτοκίων, μπορεί να έρθει αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου». Μια αύξηση 50 μονάδων βάσης θα ανέβαζε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε ένα εύρος στόχου στο 4,25 έως 4,50%.

Το Bitcoin ( BTC ) εκτινάχθηκε περίπου 1% στις ειδήσεις στα 16.982 δολάρια.

Η κερδοσκοπία για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων ενισχύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες μετά από δύο διαδοχικές αναφορές για τον πληθωρισμό χαμηλότερο από το αναμενόμενο από το Υπουργείο Εργασίας έδωσαν στους κεντρικούς τραπεζίτες κάποια ανακούφιση ότι η πίεση των τιμών άρχισε να μειώνεται.

Ο πρόεδρος της Fed είπε επίσης ότι το τερματικό επιτόκιο θα είναι υψηλότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως στις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της FOMC τον Σεπτέμβριο, η οποία προέβλεπε τα επιτόκια να φτάσουν έως και 5%.

«Το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα πρέπει να είναι κάπως υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν τη στιγμή της συνάντησης του Σεπτεμβρίου στη σύνοψη των οικονομικών προβολών», είπε ο Πάουελ.

Τα σχόλια του Πάουελ έρχονται μετά από έκθεση της εταιρείας επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP την Τετάρτη έδειξε ότι οι ιδιωτικές προσλήψεις επιβραδύνθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021, αφού οι εταιρείες πρόσθεσαν μόλις 127.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, μια απότομη πτώση από τις 239.000 που αναφέρθηκαν τον Οκτώβριο.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Εργασίας θα δημοσιεύσει μια νέα έκθεση μισθοδοσίας εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η οποία, εκτός από τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) τον επόμενο μήνα, θα είναι τα τελευταία σημαντικά οικονομικά δεδομένα που βλέπει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) πριν από τη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο. 13-14.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.coindesk.com/markets/2022/11/30/fed-to-likely-raise-rates-by-50-basis-points-in-december-bitcoin-jumps/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X