Το νόμισμα της Βενεζουέλας βυθίζεται σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ,οι αναλυτές αναφέρουν τα κρύπτο ως μέρος του προβλήματος
cryptocurrency governments / banks

Το νόμισμα της Βενεζουέλας βυθίζεται σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ,οι αναλυτές αναφέρουν τα κρύπτο ως μέρος του προβλήματος

Το νόμισμα fiat της Βενεζουέλας, το μπολιβάρ, ​​έχει χάσει σχεδόν 40% στη συναλλαγματική του ισοτιμία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μέσα σε ένα μήνα. Σύμφωνα με αναφορές, οι εποχικές πληρωμές που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και η έλλειψη ρευστότητας της κυβέρνησης για παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος αποτελούν μέρος της εξίσωσης που οδηγεί σε αυτό, ωστόσο, ορισμένοι περιλαμβάνουν και τα κρύπτο ως μέρος του προβλήματος.

Το νόμισμα της Βενεζουέλας καταρρέει

Το νόμισμα της Βενεζουέλας, το μπολίβαρ, χάνει την αξία του με ανησυχητικό ρυθμό μετά από μια περίοδο σχετικής σταθερότητας πρόσφατα. Το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σε παράλληλες αγορές, με τους πολίτες να ανησυχούν με τον επιταχυνόμενο ρυθμό της υποτίμησης. Σύμφωνα με τον δημοφιλή δείκτη τιμών Monitordolar , κάθε δολάριο είχε τιμή 9,05 μπολίβαρ στις 25 Οκτωβρίου. Η συναλλαγματική ισοτιμία αυξήθηκε στα 12,63 μπολίβαρ ανά δολάριο στο Νο. 26.

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για αυτή την κατάδυση. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτή η ταραχή ήταν αναμενόμενη λόγω των αυξημένων δαπανών που συνηθίζεται την περίοδο των Χριστουγέννων, συνέπεια της αυξημένης ρευστότητας που διατίθεται στην αγορά λόγω των μπόνους και των πληρωμών που η κυβέρνηση και άλλες εταιρείες προσφέρουν στους εργαζόμενους.

Αυτό είναι το μέρος της θεωρίας που έχει διατυπώσει ο Βενεζουέλας οικονομολόγος Jose Guerra για αυτό το θέμα. Ο Guerra δήλωσε :

Η ζήτηση για μπολίβαρ έχει μειωθεί λόγω του υψηλού πληθωρισμού, οπότε όταν μπολίβαρ μπαίνουν σε κυκλοφορία, το κοινό στρέφεται να αγοράζει αγαθά και δολάρια για να αντισταθμιστεί από τον πληθωρισμό και την υποτίμηση.

Ο Asdrubal Oliveros, επικεφαλής της Ecoanallitica, μιας εταιρείας οικονομικών ερευνών, εξηγεί επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας δεν μπόρεσε να παρέμβει εισάγοντας ρευστότητα στην επίσημη αγορά συναλλάγματος. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη εισροών σε δολάρια για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων που δυσχεραίνουν την κίνηση αυτών των κεφαλαίων που συγκεντρώνονται κυρίως σε μετρητά για την πώληση πετρελαίου. Τον Αύγουστο, το νόμισμα της Βενεζουέλας έχασε επίσης το 35% της αξίας του έναντι του δολαρίου σε μόλις μία εβδομάδα.

Η επιρροή των Crypto

Ωστόσο, εκτός από τους συνήθεις υπόπτους, ο Oliveros πιστεύει επίσης ότι υπάρχει ένα κρυπτοστοιχείο που κάνει αυτή την κατάσταση πιο σοβαρή. Ο Oliveros δηλώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της παράλληλης αγοράς συναλλάγματος, η οποία δεν εξαρτάται από την κρατική παρέμβαση, τροφοδοτείται επί του παρόντος από διαπραγματευτές που χρησιμοποιούσαν ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων ως τρόπο διοχέτευσης αυτών των κεφαλαίων στη χώρα.

Ωστόσο, λόγω της συνεχιζόμενης πτωτικής τάσης που αντιμετωπίζει η αγορά κρυπτονομισμάτων και της έλλειψης εμπιστοσύνης σε κεντρικά ανταλλακτήρια που σχετίζονται με την πτώση του FTX, ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, αυτοί οι διαμορφωτές αγοράς έχουν περιορίσει την έκθεσή τους, αφήνοντας την αγορά μη ρευστοποιημένη και συμβάλλοντας στη σπανιότητα των δολαρίων.

Ο οικονομολόγος αναμένει ότι η συναλλαγματική ισοτιμία θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς αυτά τα προβλήματα θα μεγαλώνουν τις επόμενες ημέρες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «τέλεια καταιγίδα» για να συνεχίσει να αυξάνεται η υποτίμηση.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://news.bitcoin.com/venezuelan-currency-plunges-almost-40-against-the-us-dollar-analysts-cite-crypto-drought-as-part-of-the-problem/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X