Cryptonea

Uncategorized

Η πιο επείγουσα ερώτηση των Crypto: Πού θα γίνει αισθητός ο μετασεισμός του FTX;

Η χρεοκοπία του FTX.com του Sam Bankman-Fried έβαλε τέλος στα ερωτήματα σχετικά με την επιβίωσή του και άνοιξε μια πληθώρα νέων, το πιο επείγον: πόσο μακριά θα φτάσει η επιρροή της κατάρρευσής του;

Η υπερεκτίμηση του βάρους του FTX στην κρυπτόσφαιρα είναι δύσκολη. Από επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών σε blue-chip μέχρι εγκρίσεις διασημοτήτων, από τη Silicon Valley μέχρι την Ουάσιγκτον, από τους δανειστές μέχρι τους αγρότες και τους διαπραγματευτές της αγοράς, η τριετής εταιρεία διέκοψε ένα ευρύ φάσμα μέσω του διαδικτυακού εμπορίου. Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του χαμού του είναι πιθανό να διαρκέσει μήνες.

«Ο μεγάλος φόβος αυτή τη στιγμή, που πράγματι φαίνεται να υλοποιείται, είναι μια μεταδοτική επίδραση», δήλωσε ο Greg Magadini, διευθυντής παραγώγων στην Amberdata, έναν πάροχο δεδομένων blockchain.

Οδυνηρά, οι λιγότερο εξελιγμένες εκλογικές περιφέρειες του FTX — άνθρωποι που βάζουν χρήματα στο ανταλλακτήριο για να συναλλάσσονται ή ακόμα και απλώς για να αποταμιεύουν — μπορεί να καταλήξουν να φέρουν τις πιο βαθιές πληγές. Πτωχεύσεις όπως αυτή που κατέθεσε την Παρασκευή στο Ντέλαγουερ είναι διαβόητες αργές διαδικασίες στις οποίες οι αξιώσεις για τα λείψανα μιας εταιρείας κρίνονται έναντι πολλών ενδιαφερομένων.

Είναι πιθανό ένας δικαστής να αποφασίσει τι θα συμβεί με τους καθημερινούς traders που είχαν χρήματα στην πλατφόρμα, σύμφωνα με τον Owen Lau, αναλυτή της Oppenheimer & Co..

«Δεν έχουμε προηγούμενα», είπε ο Λάου. Σύμφωνα με τον Lau, ένα δικαστήριο θα μπορούσε να αποφανθεί ότι οι πελάτες λιανικής θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται ως γενικά μη εξασφαλισμένοι πιστωτές, πράγμα που σημαίνει ότι η προτεραιότητά τους για επιστροφή χρημάτων θα πέσει κάτω από τους πιστωτές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι θεσμικοί παίκτες. Σε αυτή την περίπτωση, οι μέσοι άνθρωποι που έκαναν συναλλαγές στην πλατφόρμα θα έχαναν απλώς τα χρήματά τους.

Το Bitcoin bellwether της αγοράς σημείωσε βουτιά περίπου 20% αυτή την εβδομάδα, φέρνοντας την πτώση του από το υψηλό ρεκόρ του περασμένου έτους, σχεδόν 69.000 $, σε περίπου 75%. Το ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο διακριτικό, και τα altcoins βυθίστηκαν μαζί του. Το διακριτικό FTT της FTX έχει υποχωρήσει περίπου 85% μόνο την περασμένη εβδομάδα.

Πέρα από αυτά, υπάρχουν αυτό που πολλοί φοβούνται ότι είναι μια γεμάτη κοιλιά εκτεθειμένων ιδρυμάτων, μεγάλων και μικρών, που μπορεί να έχουν δανείσει χρήματα, να συναλλάσσονται ή να έχουν συνδέσει με άλλο τρόπο την περιουσία τους με το ατιμωτικό συνάλλαγμα. Ήδη ο κατάλογος των θυμάτων αυξάνεται: το BlockFi, ο προβληματικός δανειστής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που η εταιρεία του Bankman-Fried διέσωζε εν μέρει, διέκοψε τις αναλήψεις πελατών.

Η Genesis Trading ανέφερε ότι η δραστηριότητα παραγώγων της είχε περίπου 175 εκατομμύρια δολάρια “σε κλειδωμένα κεφάλαια” σε έναν λογαριασμό συναλλαγών FTX. Ο δισεκατομμυριούχος Michael Novogratz είπε στο CNBC ότι η εταιρεία του, Galaxy Digital Holdings Ltd, πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να ανακτήσει την έκθεσή της στα 77 εκατομμύρια δολάρια στην FTX.

Εν τω μεταξύ, η FTX Ventures, ο επενδυτικός βραχίονας του ανταλλακτηρίου κρύπτο, έχει διοχετεύσει χρήματα σε σχεδόν 50 έργα, σύμφωνα με τα στοιχεία του PitchBook. Όπως και πολλά άλλα, δεν είναι σαφές ποιος θα είναι ο αντίκτυπος για αυτές τις εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Helium Inc., Aptos Labs, NEAR Protocol και Mysten Labs.

«Οι εταιρείες χαρτοφυλακίου μπορεί να είναι εντάξει, ανάλογα με το πού διατηρούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία», έγραψε ο Magadini. «Εάν οι εταιρείες χαρτοφυλακίου διατήρησαν ορισμένες επενδύσεις στην ίδια την FTX, αυτά τα κεφάλαια είναι πιθανό να είναι αχρησιμοποίητα στο μέλλον».

Η Alameda Research, μια εταιρεία διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων που ιδρύθηκε επίσης από τον Bankman-Fried, πρόσφερε δάνειο 485 εκατομμυρίων δολαρίων στη Voyager Digital Ltd. που απέτυχε να σώσει τη μεσιτεία κρύπτο από την πτώχευση. Η FTX.US κέρδισε αργότερα μια δημοπρασία για τα περιουσιακά στοιχεία της Voyager Digital.

Ένας όμιλος που μπορεί να υποτεθεί ότι έχει χάσει σχεδόν τα πάντα στην κατάρρευση είναι οι επενδυτές στο FTX, αξίας σχεδόν 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια χρηματοδότηση Ιανουαρίου. Αυτά περιλαμβάνουν ονόματα όπως το Vision Fund της SoftBank Group Corp., το Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα των Καθηγητών του Οντάριο, το επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης Temasek Holdings Pte, το hedge fund Tiger Global Management και το Lightspeed Venture Partners. Μετά την άντληση κεφαλαίων τον Ιανουάριο, ο Bankman-Fried είπε στο Bloomberg ότι τα κεφάλαια πιθανότατα θα διατεθούν για συγχωνεύσεις και εξαγορές, με πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων πληρωμών, των εταιρειών που επικεντρώνονται στα NFT και το metaverse.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.business-standard.com/article/international/crypto-s-most-urgent-question-where-will-ftx-s-aftershock-be-felt-122111200079_1.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X