Uncategorized

5 λόγοι που το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τις παγκόσμιες αγορές

Από τον πληθωρισμό μέχρι τις ελλείψεις ενέργειας και τη γενική αστάθεια, οι αγορές ετοιμάζονται για ένα ταραγμένο έτος.

Αυτοί που έρχονται με προειδοποιήσεις είναι σπάνια δημοφιλείς.Ωστόσο, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετωπίζουν πρωτοφανή αναταραχή, είναι σημαντικό να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στην οικονομική πραγματικότητα.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν σοβαρούς αντίθετους ανέμους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προβλέψει ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση το 2023. Η ενέργεια είναι σε υψηλή ζήτηση και έλλειψη προσφοράς, οι τιμές είναι υψηλές και ανεβαίνουν και οι αναδυόμενες οικονομίες βγαίνουν από την πανδημία σε ασταθείς συνθήκες.

Υπάρχουν πέντε θεμελιώδη και αλληλένδετα ζητήματα που προκαλούν προβλήματα στις αγορές περιουσιακών στοιχείων το 2023, με την κατανόηση ότι σε αβέβαια περιβάλλοντα, δεν υπάρχουν σαφείς επιλογές για τους επενδυτές. Κάθε απόφαση απαιτεί συμβιβασμούς.

1

Χωρίς δραματικές αλλαγές στο γεωπολιτικό και οικονομικό τοπίο, οι ελλείψεις ορυκτών καυσίμων φαίνεται πιθανό να συνεχιστούν και τον επόμενο χειμώνα.

Οι ρωσικές προμήθειες έχουν περικοπεί από κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ευρώπης υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά όταν μια έκρηξη κατέστρεψε μέρος του αγωγού Nord Stream 1. Είναι ανεπανόρθωτο γιατί η κατασκευή νέων υποδομών απαιτεί χρόνο και χρήμα και οι εντολές ESG καθιστούν δύσκολο για τις εταιρείες ενέργειας να δικαιολογήσουν έργα μεγάλης κλίμακας ορυκτών καυσίμων.

Εν τω μεταξύ, η ήδη ισχυρή ζήτηση θα αυξηθεί μόνο όταν η Κίνα βγει από την επιβράδυνση της COVID-19. Η ρεκόρ αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων βοήθησε. Υπάρχουν όμως όρια. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτούν δύσκολα στην πηγή στοιχεία όπως το λίθιο, το κοβάλτιο, το χρώμιο και το αλουμίνιο. Η πυρηνική ενέργεια θα μείωνε την πίεση, αλλά τα νέα εργοστάσια χρειάζονται χρόνια για να έρθουν στο διαδίκτυο και η συγκέντρωση δημόσιας υποστήριξης μπορεί να είναι δύσκολη.

2

Οι κραδασμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας από την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει την όρεξη στις μεγάλες οικονομίες να ανανεώσουν την παραγωγή. Αν και αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα μακροπρόθεσμο όφελος για την εγχώρια ανάπτυξη, η ανανέωση απαιτεί επενδύσεις, χρόνο και διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, η ανανέωση θέσεων εργασίας από τοποθεσίες χαμηλού κόστους offshore θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό σε χώρες υψηλού εισοδήματος, καθώς αυξάνει τους μισθούς των ειδικευμένων εργαζομένων και μειώνει τα εταιρικά περιθώρια κέρδους.

3

Οι ίδιες διαταραχές που προκάλεσαν την τάση ανάκαμψης οδήγησαν τις χώρες να αναζητήσουν ασφαλέστερες – και πιο πράσινες – αλυσίδες εφοδιασμού πρώτων υλών είτε εντός των συνόρων τους είτε σε εκείνα των συμμάχων.

Τα τελευταία χρόνια, η εξόρυξη ζωτικής σημασίας σπάνιων γαιών έχει ανατεθεί σε χώρες με άφθονο φθηνό εργατικό δυναμικό και χαλαρούς φορολογικούς κανονισμούς. Καθώς αυτές οι διαδικασίες μετακινούνται σε δικαιοδοσίες με υψηλούς φόρους και υψηλούς μισθούς, η προμήθεια πρώτων υλών θα πρέπει να επανεξεταστεί. Σε ορισμένες χώρες, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων στην εξερεύνηση. Σε όσους δεν μπορούν να προμηθευτούν εμπορεύματα από το σπίτι, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή εμπορικών συμμαχιών.

Μπορούμε να περιμένουμε ότι τέτοιες συμμαχίες θα αντικατοπτρίζουν τη γεωπολιτική μετατόπιση από μια μονοπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων σε μια πολυπολική (περισσότερα για αυτό παρακάτω). Πολλές χώρες στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, για παράδειγμα, θα είναι πιο πιθανό να δώσουν προτεραιότητα στην ατζέντα της Κίνας έναντι αυτής των Ηνωμένων Πολιτειών, με επιπτώσεις στην πρόσβαση των ΗΠΑ σε εμπορεύματα που προέρχονται τώρα από την Ασία.

4

Δεδομένων αυτών των πιέσεων, ο πληθωρισμός είναι απίθανο να επιβραδυνθεί σύντομα. Αυτό θέτει μια τεράστια πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες και το ευνοημένο τους εργαλείο για τον έλεγχο των τιμών: τα επιτόκια. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα έχει περιορισμένη ισχύ τώρα που έχουμε εισέλθει σε μια εποχή κοσμικού πληθωρισμού , με ανισορροπίες προσφοράς/ζήτησης που προκύπτουν από την κατάρρευση της παγκοσμιοποίησης.

Ποσοστιαία μεταβολή 12 μηνών στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), 2002-2022. Πηγή: Γραφείο Στατιστικών Εργασίας

Οι προηγούμενοι πληθωριστικοί κύκλοι έληξαν όταν οι τιμές ανέβηκαν σε σημείο μη προσιτές, προκαλώντας κατάρρευση της ζήτησης (καταστροφή ζήτησης). Αυτή η διαδικασία είναι απλή όταν πρόκειται για διακριτικές αγορές, αλλά προβληματική όταν εμπλέκονται ανάγκες όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα. Δεδομένου ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να πληρώσουν το υψηλότερο κόστος, υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια μείωσης της ανοδικής πίεσης, ιδίως με πολλές κυβερνήσεις να επιδοτούν τις αγορές των καταναλωτών αυτών των βασικών προϊόντων.

5

Αυτή η θεμελιώδης αλλαγή καθοδηγείται από δύο παράγοντες. Πρώτον, η αναδιάταξη της γεωπολιτικής παγκόσμιας τάξης επηρεάστηκε από σπασμένες αλυσίδες εφοδιασμού, αυστηρή νομισματική πολιτική και συγκρούσεις. Δεύτερον, μια παγκόσμια διάβρωση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς που προκαλείται από μια χαοτική απάντηση στον COVID-19, τα οικονομικά δεινά και την ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση.

Το πρώτο σημείο είναι βασικό: Οι χώρες που κάποτε έβλεπαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως ηγέτη της κοινής γνώμης και επιβολής της τάξης αμφισβητούν αυτή την ευθυγράμμιση και καλύπτουν το κενό με τις περιφερειακές σχέσεις.

Εν τω μεταξύ, η δυσπιστία στους θεσμούς αυξάνεται. Μια έρευνα του Pew Research Center διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί είναι ολοένα και πιο καχύποπτοι για τις τράπεζες, το Κογκρέσο, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης – ακόμη και ο ένας εναντίον του άλλου. Η κλιμάκωση των διαδηλώσεων στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τον Καναδά, μεταξύ άλλων, καθιστά σαφές ότι πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο.

Αυτή η δυσαρέσκεια προκάλεσε επίσης την άνοδο των ακροδεξιών λαϊκιστών υποψηφίων, πιο πρόσφατα στην Ιταλία με την εκλογή της Georgia Meloni.

Έχει επίσης προκαλέσει αυξανόμενο ενδιαφέρον για εναλλακτικούς τρόπους πρόσβασης σε υπηρεσίες. Η εκπαίδευση στο σπίτι αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έπειτα, υπάρχει το Web3, που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια εναλλακτική στα παραδοσιακά συστήματα . Πάρτε τη δουλειά στο Bitcoin κοινότητα για την Πρωτοβουλία Βόειου Κρέατος, η οποία επιδιώκει να συνδέσει τους καταναλωτές με τους τοπικούς κτηνοτρόφους.

Ιστορικά, περιόδους ακραίου συγκεντρωτισμού ακολουθούνται από κύματα αποκέντρωσης. Σκεφτείτε τη διάσπαση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε τοπικά φέουδα, τις αλλεπάλληλες επαναστάσεις τον 18ο και τις αρχές του 19ου αιώνα και την άνοδο των αντιμονοπωλιακών νόμων σε ολόκληρη τη Δύση τον 20ό. Όλοι είδαν τον κατακερματισμό των μονολιθικών δομών σε συστατικά μέρη. Τότε άρχισε εκ νέου η αργή διαδικασία συγκεντροποίησης.

Η σημερινή μετάβαση επιταχύνεται από επαναστατικές τεχνολογίες. Και παρόλο που η διαδικασία δεν είναι καινούργια, είναι ενοχλητική — τόσο για τις αγορές όσο και για την κοινωνία. Οι αγορές, τελικά, ευδοκιμούν με την ικανότητα υπολογισμού των αποτελεσμάτων. Όταν το ίδιο το θεμέλιο της συμπεριφοράς των καταναλωτών υφίσταται μια αλλαγή φάσης, αυτό είναι όλο και πιο δύσκολο να γίνει.

Συνολικά, όλες αυτές οι τάσεις δείχνουν μια περίοδο όπου μόνο ο προσεκτικός και ευκαιριακός επενδυτής θα βγει μπροστά.

Αυτό το άρθρο είναι για σκοπούς γενικής πληροφόρησης και δεν προορίζεται και δεν πρέπει να εκληφθεί ως νομική ή επενδυτική συμβουλή. Οι απόψεις, οι σκέψεις και οι απόψεις που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν ούτε αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις και τις απόψεις της Cointelegraph.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://cointelegraph.com/news/5-reasons-2023-will-be-a-tough-year-for-global-markets

Exit mobile version