Uncategorized

Από μια αποτίμηση 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε οικονομικά προβλήματα: Μια εις βάθος ματιά στην άνοδο και την πτώση του FTX

Τις τελευταίες δύο ημέρες, η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων αντιμετώπισε το φιάσκο του FTX αφού η Binance αποκάλυψε ότι υποχωρούσε από τη συμφωνία για να αποκτήσει το αντίπαλο χρηματιστήριο. Μεταξύ 8 και 9 Νοεμβρίου, η οικονομία των κρύπτο έχασε περισσότερα από 230 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία καθώς τα προβλήματα της FTX συγκλόνισαν τους επενδυτές. Ακολουθεί μια εις βάθος ματιά στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, την πλατφόρμα συναλλαγών που κατάφερε να ανέβει στην κορυφή και να γλιστρήσει προς τα κάτω σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Η FTX διολισθαίνει από την αποτίμηση των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ανάγκη μιας γραμμής ζωής έκτακτης ανάγκης

Στις 4:00 μ.μ. (ET) στις 9 Νοεμβρίου 2022, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο περιουσιακών στοιχείων κρύπτο στον κόσμο ανά όγκο συναλλαγών ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την αγορά FTX. Αυτό έγινε αφού ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao (CZ) είπε στο δημόσιο ότι η Binance θα εξαγόραζε το FTX και θα βοηθούσε το αντίπαλο ανταλλακτήριο με μια κρίση ρευστότητας.

Το FTX ήταν ένα κορυφαίο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων και η εταιρεία με έδρα τις Μπαχάμες συνιδρύθηκε το 2019 από τους Sam Bankman-Fried και Gary Wang. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η FTX κατάφερε να είναι ένα πρωτοποριακό χρηματιστήριο, τοποθετημένο στην πρώτη πεντάδα και μερικές φορές στις τρεις κορυφαίες πλατφόρμες συναλλαγών κρύπτο με βάση τον παγκόσμιο όγκο συναλλαγών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance Changpeng Zhao (CZ) (φωτογραφία αριστερά) και ο διευθύνων σύμβουλος της FTX Sam Bankman-Fried (φωτογραφία δεξιά)

Στις 7 Νοεμβρίου 2022, η FTX κατείχε τον δεύτερο μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών με 1,45 δισεκατομμύρια δολάρια σε 24ωρες συναλλαγές, σημειώνοντας αύξηση 41,56% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Ο Bankman-Fried αναφέρεται συχνά ως “SBF” και για αρκετό καιρό, ήταν ένας φωνητικός παίκτης στη βιομηχανία κρύπτο.

Ο SBF είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και εργάστηκε στην εταιρεία Jane Street Capital μετά την αποφοίτησή του. Αφού εργάστηκε για την Jane Street, ο SBF δημιούργησε την ποσοτική εταιρεία συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Alameda Research το 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες , ο SBF και η Alameda βρήκαν συστήματα αρμπιτράζ που διαπραγματεύονται έως και 25 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Όταν ιδρύθηκε η FTX το 2019, η εταιρεία είδε δύο κύκλους εκκίνησης από επτά διαφορετικούς επενδυτές. Στη συνέχεια, η FTX είδε έναν κύκλο εταιρικής χρηματοδότησης στις 20 Δεκεμβρίου 2019 και έλαβε χρηματοδότηση από το ανταλλακτήριο κρύπτο Binance.

Η πλατφόρμα συναλλαγών κρύπτο κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια από επτά γύρους χρηματοδότησης μετά την ίδρυση της εταιρείας. Άλλοι υποστηρικτές του FTX ήταν η Sequoia Capital, το Ontario Teachers’ Pension Plan, το Softbank Vision Fund και η Temasek Holdings .

Η FTX είχε έναν άγνωστο γύρο χρηματοδότησης από τη Naomi Osaka στις 21 Μαρτίου 2022, αφού συγκέντρωσε 400 εκατομμύρια δολάρια. Όταν η FTX συγκέντρωσε 400 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, η εταιρεία έφτασε σε αποτίμηση περίπου 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αρένα των Miami Heat στη Φλόριντα ονομάζεται “FTX Arena”.

Ενώ η FTX συγκέντρωσε πολλά χρήματα, ξόδεψε επίσης πολλά. Τον Ιούνιο του 2021, η FTX έκλεισε συμφωνία ονομασίας με τον κολοσσό των esports TSM και πλήρωσε 210 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία συνεργάστηκε με τον επαγγελματικό οργανισμό του μπέιζμπολ Major League Baseball (MLB) δύο εβδομάδες αργότερα.

Λίγο καιρό μετά τη συνεργασία με την MLB, η FTX υπέγραψε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με τον πρωταθλητή του Super Bowl Tom Brady και τη Βραζιλιάνα μοντέλο Gisele Bündchen. Τον Αύγουστο, το FTX έκανε συμφωνίες με τον σταρ του Shark Tank, Kevin O’Leary , γνωστό και ως Mr. Wonderful, και τον γίγαντα της ψυχαγωγίας Dolphin .

Η FTX απέκτησε την πλατφόρμα κρύπτο Ledgerx τον Σεπτέμβριο του 2021 και η εταιρεία κέρδισε επίσης μια συμφωνία για τα δικαιώματα ονομασίας για την αρένα των Miami Heat του NBA. Οι Green Bay Packers που τρέχουν πίσω ο Aaron Jones συνεργάστηκε με το FTX μαζί με τον θρύλο του MLB Shohei Ohtani .

Το FTX αρχίζει να παραπαίει

Τον Φεβρουάριο του 2022, επετράπη στην FTX να λειτουργεί στην Ιαπωνία και τον Μάρτιο, η FTX και η Binance αδειοδοτήθηκαν στο Ντουμπάι. Η καθαρή περιουσία του Bankman-Fried ξεπέρασε περίπου τα 97 δισεκατομμύρια δολάρια τον πρώτο μήνα του 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.

Η ίδια εκτίμηση του Bloomberg λέει ότι ο SBF έχασε το 94% της καθαρής του αξίας σε 24 ώρες, στα 991,5 εκατομμύρια δολάρια, κατά το πρόσφατο φιάσκο. Στα τέλη Ιουνίου, ο δανειστής κρύπτο Blockfi εξασφάλισε μια πιστωτική γραμμή 250 εκατομμυρίων δολαρίων από την FTX και όχι πολύ καιρό μετά από αυτό, ο SBF είπε στο κοινό ότι ορισμένα ανταλλακτήρια ήταν κρυφά αφερέγγυες.

Η FTX είπε επίσης ότι θα βοηθούσε τους πελάτες της Voyager Digital και στη συνέχεια τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν νότια για την FTX. Στα τέλη Αυγούστου, η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) έστειλε επιστολή παύσης και διακοπής στο θυγατρικό χρηματιστήριο της FTX FTX US.

O SBF ανακρίνεται από το Κογκρέσο.

Το Κογκρέσο αμφισβήτησε την επίβλεψη της FTX τον Σεπτέμβριο και η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA), εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με τη λειτουργία της FTX στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς εξουσιοδότηση δύο εβδομάδες αργότερα. Στα μέσα Οκτωβρίου, οι ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών του Τέξας και ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας αντιτάχθηκαν στην αγορά της Voyager Digital από την FTX.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου 2022, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao , είπε στο κοινό ότι το χρηματιστήριο απορρίπτει όλα τα διακριτικά του FTT (το κέρμα ανταλλακτηρίου FTX). Ακολούθησαν πολλές εικασίες και στις 8 Νοεμβρίου 2022, o CZ είπε ότι η Binance θα αγόραζε FTX ενόψει μιας κρίσης ρευστότητας.

Ο CZ είπε στους υπαλλήλους του ότι η εταιρεία «δεν το είχε σχεδιάσει αυτό» και στις 9 Νοεμβρίου, η εταιρεία υπαναχώρησε επίσημα από τη συμφωνία. Μια αναφορά από το Bloomberg αναφέρει ότι ο Sam Bankman-Fried εξήγησε στους επενδυτές ότι η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί να υποβάλει αίτηση πτώχευσης εάν δεν αποκτήσει άμεση ρευστότητα σε μετρητά, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Σύμφωνα με μια συνομιλία που διέρρευσε στο Slack που γράφτηκε από τον SBF σε μέλη του προσωπικού της FTX, η εταιρεία επιδιώκει αύξηση κεφαλαίου αυτή την εβδομάδα. «Για την επόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιήσουμε αύξηση των μισθών. Ο στόχος αυτής της αύξησης θα είναι πρώτα να γίνει σωστά από τους πελάτες. δεύτερο από τους τρέχοντες και πιθανούς νέους επενδυτές. τρίτον όλοι εσείς», φέρεται να εξήγησε ο SBF.

Καταθέσεις πελατών που φέρεται να χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν την Alameda, τη δημοκρατική πίστη του SBF, ο Justin Sun του Tron προσφέρει βοήθεια

Σε αποκλειστικό του Reuters , το ειδησεογραφικό δημοσίευμα αναφέρει ότι άτομα που γνωρίζουν το θέμα αναφέρουν ότι ο SBF μετέφερε 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων πελατών, για να βοηθήσει την Alameda Research. Στις 9 Νοεμβρίου 2022, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν κατέρριψε την κατάρρευση του FTX και είπε ότι «μεγάλο μέρος της βιομηχανίας φαίνεται να είναι καπνός και καθρέφτες».

Μετά το tweet του Warren, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Messari, Ryan Selkis, γνωστός και ως «two bit idiot», έγραψε στο Twitter και είπε: «Αποκαλύψτε τις σχέσεις σας στην οικογένεια του Sam, γερουσιαστή». Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο SBF υπερασπίστηκε το bitcoin όταν ο γερουσιαστής Warren επέκρινε τη χρήση ενέργειας από το bitcoin.

Ο Sam Bankman-Fried ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής στο Δημοκρατικό κόμμα στα ενδιάμεσα του 2022, υπό τον Τζορτζ Σόρος.

Ωστόσο, ο SBF είναι ένθερμος Δημοκρατικός και ο Διευθύνων Σύμβουλος της FTX δώρισε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε δημοκρατικές οργανώσεις πριν από τις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 2020, ο SBF δώρισε 5,2 εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν μέσω δύο σούπερ PAC.

Αναφέρθηκε φέτος ότι ο SBF δώρισε εκατομμύρια σε Δημοκρατικούς PAC και το μόνο άτομο που ξεπέρασε τον SBF ήταν ο Τζορτζ Σόρος. Περαιτέρω αναφέρθηκε φέτος ότι ο SBF δώρισε 10 εκατομμύρια δολάρια στο Protect Our Future PAC.

Στις 10 Νοεμβρίου 2022, ο ιδρυτής τoυ Tron, Τζάστιν Σαν , είπε ότι η ομάδα του «εργαζόταν όλο το εικοσιτετράωρο για να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση». Ο Sun σημείωσε περαιτέρω ότι σχεδίαζε να βοηθήσει την FTX. «Αυτό είναι μόνο το αρχικό βήμα που έγινε προς μια ολοκληρωμένη λύση που δημιουργείται για να αναζωογονηθεί και να επιστρέψει στην κανονικότητα για όλους τους χρήστες FTX. Εκτιμώ πολύ τη συνεργασία μεταξύ των ομάδων [FTX]», έγραψε στο Twitter o Sun.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Tron, τα tokens tron ​​( TRX ) έχουν λάβει το πράσινο φως για τις συναλλαγές TRX στο FTX. «Η διαπραγμάτευση Tron στο [FTX] ξεκίνησε ξανά. Εργασία στη λειτουργία απόσυρσης. Μείνετε συντονισμένοι», παρατήρησε ο Sun.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://news.bitcoin.com/from-a-32-billion-valuation-to-financial-troubles-an-in-depth-look-at-the-rise-and-fall-of-ftx/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X