Uncategorized

Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στην τελευταία έκθεση CPI

Αναλυτές που αναφέρουν στο FactSet εκτιμούν ότι το CPI θα πέσει στο 8%, αλλά το αν η πτώση είναι αρκετή για να ενθαρρύνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να ανακόψει τη νομισματική της επιθετικότητα παραμένει ασαφές.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας περίμενε τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ την Τρίτη, οι παρατηρητές της οικονομίας κοιτούσαν ήδη τη νέα έκθεση για τον πληθωρισμό της Πέμπτης.

Σύμφωνα με αναλυτές που αναφέρουν στο FactSet, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Υπουργείου Εργασίας των Η.Π.Α. εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 8% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, από το 8,2% που αναφέρθηκε τον Σεπτέμβριο . Ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, προβλέπεται να είναι 0,5% έναντι 0,6% τον προηγούμενο μήνα.

Οι πτώσεις έρχονται καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει την πολύμηνη προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να ρίξει την οικονομία σε απότομη ύφεση. Οι πρόσφατοι οικονομικοί δείκτες έδωσαν αμυδρή ελπίδα ότι η Fed θα μπορούσε ακόμα να περιορίσει την πρόσφατη νομισματική επιθετικότητα της.

Τα στοιχεία της Πέμπτης θα είναι τα πρώτα από δύο εκθέσεις για τον πληθωρισμό πριν από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για τελευταία φορά φέτος στις 14-15 Δεκεμβρίου.

«Αυτό σημαίνει ότι ο αντίκτυπος στην αγορά μπορεί να είναι πιο σιωπηλός εκτός και αν υπάρξει σημαντική απόκλιση από τις εκτιμήσεις», δήλωσε ο Jamie Dutta, αναλυτής αγοράς στη Vantage.

Την περασμένη εβδομάδα, η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτη συνεχή φορά στη συνεχιζόμενη προσπάθειά της να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος ήταν πεισματικά ανθεκτικός. Ωστόσο, η άνοδος των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων ομολόγων και η δυσχερής χρηματιστηριακή αγορά έχουν ωθήσει τους αξιωματούχους της Fed να ανησυχούν για τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την υπερβολική σύσφιξη .

Ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq 100 και ο S&P 500, ο οποίος έχει ισχυρό τεχνολογικό στοιχείο, υποχωρούν κατά 34% και 20%, αντίστοιχα φέτος. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενώ «τα εισερχόμενα στοιχεία από την τελευταία μας συνάντηση υποδηλώνουν ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», θα ήταν σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων «μόλις την επόμενη συνεδρίαση. ”

Στην έκθεση του ΔΤΚ αυτής της εβδομάδας, η εστίαση θα επικεντρωθεί σε πιο «κολλώδεις» κατηγορίες όπως οι κατοικίες και τα ενοίκια που δεν αναμένεται να μειωθούν μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους, αλλά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 30% του καλαθιού ΔΤΚ, είπε ο Ντούτα.

Επιπλέον, η Fed θα ελέγχει επίσης εξονυχιστικά τις υπηρεσίες καθώς ανταποκρίνονται περισσότερο στα επιτόκια, δήλωσε ο Brian Coulton, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Ratings. «Αν αυτό επιδεινωθεί, η Fed θα ανησυχήσει», είπε.

Η δημοσιοποίηση του CPI του περασμένου μήνα έδειξε τεράστια αύξηση στη σχέση αντίστροφης συσχέτισης του bitcoin με το δολάριο ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Arcane Research.

Το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε πρόσφατα από τα πρόσφατα υψηλά, καθώς οι ιθύνοντες της αγοράς βλέπουν μια πιθανή παύση της Fed στο εγγύς μέλλον, η οποία θα μείωνε τα κέρδη για το δολάριο. Το Bitcoin ( BTC ) ανέβηκε σε πάνω από 21.000 δολάρια την Παρασκευή μετά τις δηλώσεις του Πάουελ την περασμένη εβδομάδα, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει απότομα εν μέσω αγώνων του γίγαντα κρύπτο FTX και της πρότασης πώλησης στην ανταγωνιστική Binance.

Λόγω της ανεστραμμένης σχέσης του bitcoin με το δολάριο, μια έκπληξη στην έκθεση CPI αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να ωθήσει το δολάριο αποφασιστικά προς τα κάτω, κάτι που θα μπορούσε να δώσει το bitcoin λίγο ανοδικά, ανέφερε η Arcane Research.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.coindesk.com/markets/2022/11/09/inflation-expected-to-tick-down-in-latest-cpi-report/

2 Comments

  • Theodoros November 10, 2022

    Μάλλον θα εννοείς να ανακόψει και όχι να ανακτήσει την επιθετική της δραστηριότητα.

    • Dimitrios Alexandridis November 10, 2022

      Ναι,σωστος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X