Cryptonea

Uncategorized

Η ιστορία της παρασκηνιακής συμφωνίας του Sam Bankman-Fried με τον CZ της Binance

Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ πόσο κοντά έφτασε να καταρρεύσει η αυτοκρατορία κρύπτο του Sam Bankman-Fried (SBF) ή την παράπλευρη ζημιά που θα προκαλούσε στον κλάδο, αλλά γνωρίζουμε τους κύριους κινδύνους που διατρέχουν. Και δυστυχώς, είναι τα ίδια ζητήματα που δημιουργήθηκε το Bitcoin πριν από μια δεκαετία για να λύσει: οικονομική αυτοεξυπηρέτηση, ανθρώπινη ύβρις και αδιαφανείς αγορές.

Τι συνέβη μόλις: Η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρύπτο στον κόσμο σε όγκο, συμφώνησε να αγοράσει έναν ανταγωνιστή που αρχικά είχε καλλιεργήσει και στη συνέχεια σχεδόν διέλυσε, τον FTX. Ο διευθύνων σύμβουλος της Binance, Changpeng “CZ” Zhao επιβεβαίωσε τη συμφωνία στο Twitter, λέγοντας ότι τα δύο ανταλλακτήρια υπέγραψαν μια μη δεσμευτική επιστολή προθέσεων.

Η συμφωνία, η οποία εξακολουθεί να υπόκειται σε διαδικασίες δέουσας επιμέλειας και δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι ένα μέτρο διακοπής για να σωθεί το ανταλλακτήριο κρύπτο της SBF από την αφερεγγυότητα. Πιθανότατα θα ηρεμήσει τις αγορές που είχαν κλονιστεί από μια δημόσια ρήξη μεταξύ δύο κρυπτοτιτάνων τόσο γνωστών που μιλούν απλά με τα αρχικά τους.

Αυτή είναι μια μετέωρη πτώση για τον SBF – τον ​​άλλοτε αγαπημένο poster boy των κρύπτο που σόβωσε το όνομα του ανταλλακτηρίου του στα γήπεδα και πόζαρε για γυαλιστερά περιοδικά – ο οποίος μόλις πριν από μήνες διαφημιζόταν ως η «JP Morgan» των κρύπτο για τις προσπάθειές του να σταματήσει τη χρεοκοπία επιχειρήσεις blockchain όπως το BlockFi .

«Τα πράγματα έχουν κάνει τον κύκλο τους και οι πρώτοι και τελευταίοι επενδυτές του FTX.com είναι το ίδιο: έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για μια στρατηγική συναλλαγή με την Binance για το FTX.com (σε εκκρεμότητα DD κ.λπ.)», έγραψε στο Twitter ο Bankman-Fried την Τρίτη . , χρησιμοποιώντας συντομογραφία για τη “δέουσα επιμέλεια”.

Διατηρώντας το μοτίβο του πλήρους κύκλου, αξίζει να σημειωθεί ότι η SBF πάντα έβλεπε το blockchain περισσότερο ως μέσο για έναν σκοπό. Εισήγαγε τα κρυπτονομίσματα μετά από μερικά χρόνια ως quant της Jane Street, με τον δηλωμένο στόχο να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερη επιρροή. Αυτή θα ήταν μια ωραία νοοτροπία στα κρυπτονομίσματα αν ο SBF είχε φανερή αγάπη για τα εργαλεία και τα πρωτόκολλα που τον έκαναν πλούσιο.

Αντίθετα, η SBF, ένας πολιτικός μέγα δωρητής που έχει ξοδέψει 50 εκατομμύρια δολάρια κατά τον προηγούμενο εκλογικό κύκλο των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε την επιρροή του για να πιέσει για κανονισμούς που αναστατώνουν τους πελάτες και τους ανταγωνιστές του. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής του νομοσχεδίου DCCPA που θα δημιουργούσε ένα σύστημα αδειοδότησης παρόμοιο με τη μεσιτεία για την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση και υποστήριξε κατά του χρηματοοικονομικού απορρήτου.

Αυτό είπε δημόσια. Για την CZ, η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν αυτό που ειπώθηκε κεκλεισμένων των θυρών, «[Εμείς] δεν θα υποστηρίξουμε ανθρώπους που ασκούν πίεση εναντίον άλλων παραγόντων του κλάδου πίσω από την πλάτη τους», έγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance αυτό το Σαββατοκύριακο. Αυτή ήταν η προσπάθεια του CZ να είναι «διαφανής» , είπε, εξηγώντας μια μεγάλη συναλλαγή άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων FTT tokens στην Binance που έγινε την προηγούμενη μέρα.

Ανήγγειλε ότι η Binance θα πουλούσε αυτά τα tokens στην ανοιχτή αγορά και έκανε μια ανησυχητική σύγκριση με το LUNA, ένα άλλο έργο που η Binance υποστήριξε νωρίς το οποίο αργότερα κατέρρευσε μετά από μια τράπεζα . Ο CZ εκμεταλλευόταν τη στιγμή που προκλήθηκε από την αβεβαιότητα της αγοράς, μετά τη διαρροή των οικονομικών στοιχείων της Alameda Research στο CoinDesk.

Οι δεσμοί μεταξύ της FTX και της αδελφής της εταιρείας, του hedge fund Alameda, ήταν ιστορικά ασαφείς, πέρα ​​από το ότι και οι δύο ιδρύθηκαν από την SBF. Η οικονομική κατάσταση που διέρρευσε έδειξε ότι η πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων της Alameda ήταν μη ρευστοποιήσιμα ή κλειδωμένα altcoins – πολλά από τα οποία η SBF είχε μερίδιο συμπεριλαμβανομένων των FTT, SOL και SRM ( το κουπόνι από το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο Serum που συνίδρυσε η Bankman-Fried).

«Η Alameda δεν θα μπορέσει ποτέ να εξαργυρώσει ένα σημαντικό μέρος του FTT για να αποπληρώσει τα χρέη της», δήλωσε ο Mike Burgersburg, ανεξάρτητος αναλυτής αγοράς για την Dirty Bubble Media, η οποία ήταν νωρίς για να αποκαλέσει την κατάρρευση της Terra/LUNA .

Τα τραπεζικά τρεξίματα μπορεί να είναι αυτο-γεμιστικές προφητείες . Αν και αρκετοί αναλυτές είπαν ότι ήταν απίθανο είτε η FTX είτε η Alameda να υποστούν περιθώριο κέρδους, οι επενδυτές άρχισαν να αντλούν κεφάλαια , ανησυχώντας ότι τα κεφάλαιά τους θα εγκλωβίζονταν σε διαδικασίες πτώχευσης, όπως με τις νεοτράπεζες Celsius και Voyager Digital .

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Bankman-Fried και της Alameda, Caroline Ellison, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ηρεμήσουν τα νεύρα των επενδυτών, προσφέροντας να μετριάσουν την απότομη πώληση του FTT προσφέροντας 22 $ CZ ανά διακριτικό . Ο Έλισον είπε ότι το χρηματοοικονομικό έγγραφο που διέρρευσε δεν αντιπροσώπευε άλλα 10 δισεκατομμύρια δολάρια που φέρεται να είχε η Alameda, ενώ η SBF είπε ότι τα κεφάλαια των πελατών ήταν «ασφαλή» και δεν επαναπροσδιορίστηκαν ποτέ σε άλλες συμφωνίες κρύπτο.

Οι αναλύσεις στην αλυσίδα έδειξαν μια πιο ανησυχητική ιστορία. Τα stablecoins και άλλα περιουσιακά στοιχεία αποστραγγίζονταν από το FTX. Πριν ανακοινωθεί η εξαγορά του Binance σήμερα, οι έμποροι είχαν αποσύρει όλο το bitcoin που είχε το FTX από την πλατφόρμα, σύμφωνα με την Coinglass. Η Alameda ξεκλείδωσε κεφάλαια από διάφορες πλατφόρμες DeFi για να στείλει ETH στο FTX, φαινομενικά αδιαφορώντας για τις υψηλές χρεώσεις ανάληψης.

Οι χρήστες FTX άρχισαν να κάνουν tweet σχετικά με καθυστερήσεις στη μεταφορά κεφαλαίων από την πλατφόρμα, ενώ η BitDAO ζήτησε από την Alameda να αποδείξει ότι κρατούσε ακόμα τα 100 εκατομμύρια BIT token που απέκτησε η εταιρεία εμπορίας τον περασμένο Νοέμβριο και άρχισαν να ψηφίζουν εάν θα εκφορτώνουν τα 3,36 εκατομμύρια μάρκες FTT που κέρδισε το BitDAO αυτή η συμφωνία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι σχολιαστές του κλάδου επέπληξαν την SBF για την έλλειψη διαφάνειας του ανταλλακτηρίου και τον ζήτησαν να αποδείξει τα αποθεματικά τόσο για την FTX όσο και για την Alameda. «Δεν είναι πολύ να ρωτάς, σημειώνουν οι κριτικοί, δεδομένης της πρόσφατης υπεροχής της SBF για την ανάγκη για περισσότερη ρύθμιση και καλύτερη διακυβέρνηση στα κρυπτονομίσματα», έγραψε ο Τζεφ Τζον Ρόμπερτς του Fortune .

Χθες, έγινε σαφές ότι η Binance θα απέρριπτε τις προσφορές της SBF να πουλήσει τα διακριτικά της FTT εξωχρηματιστηριακά για να ελαχιστοποιήσει το sell-off. Αντίθετα, θα κρατούσε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία – τον ​​καρπό αυτού που ο CZ αποκάλεσε «διαζύγιο» – σαν ένα Δαμόκλειο ξίφος. Τα κρυπτονομίσματα Bellwether, όπως το BTC και το ETH , που διαπραγματεύονται λοξά χθες, άρχισαν να διολισθαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ήταν σαφές ότι η μετάδοση θα ήταν σοβαρή αν έπεφτε η αυτοκρατορία της SBF. Το Crypto είναι δεμένο σε περίπλοκους κόμπους και μόλις ξεφτίσει ολόκληρο το οικοσύστημα μπορεί να ξεδιαλύνει – όπως μετά την κατάρρευση του hedge fund Three Arrows Capital . Ένα σταθερό νόμισμα που ονομάζεται magic internet money (MIM), κεφαλαιοποιημένο κυρίως με FTT, έχασε την πρόσδεσή του στο δολάριο .

Τουλάχιστον με ανοιχτά χρηματοοικονομικά συστήματα όπως η MIM, οι επενδυτές γνώριζαν σε ποια τιμή θα ρευστοποιούνταν. Το FTX είναι ένα μαύρο κουτί και οι άνθρωποι έχουν μόνο τις πληροφορίες που επέλεξε να αποκαλύψει η SBF. Πολλοί άρχισαν να διαβάζουν τα retweet του Bankman-Fried για μη επιβεβαιωμένες airdrops για χρήστες FTX που κράτησαν τα κεφάλαιά τους στο ανταλλακτήριο ως σημάδια απόγνωσης.

«[R]ανεξάρτητα από το πώς τελειώνει, είναι άλλο ένα χτύπημα κατά της βιομηχανίας (και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων γενικά) απλώς λόγω έλλειψης εθελοντικής διαφάνειας, αλλά είναι άλλο ένα τεράστιο σημάδι επιλογής για τη διαφάνεια των δεδομένων blockchain και τους ειδικευμένους ερευνητές που έχουν εκπαιδευτεί να αποκαλύπτουν , διαβάστε και ερμηνεύστε αυτά τα δεδομένα», δήλωσε ο Jeff Dorman, επικεφαλής επενδύσεων στο crypto hedge fund Arca.

Και έτσι, είμαστε πίσω στην αρχή. Δεν θα έπρεπε να είναι ανακούφιση το γεγονός ότι η SBF και ο CZ κατάφεραν προφανώς να συμβιβαστούν. Είναι απλώς άλλη μια παρασκηνιακή συμφωνία.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.nasdaq.com/articles/the-story-of-sam-bankman-frieds-backroom-deal-with-binances-cz

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X