Mining

Πώς να καταλάβετε εάν το smartphone σας χρησιμοποιείται για την εξόρυξη κρύπτο

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνό σας για κακόβουλους σκοπούς και τελικά να βλάψουν το υλικό σας. Πώς μπορείτε λοιπόν να εντοπίσετε αυτή τη φαινομενικά σιωπηλή επίθεση;

Η συνολική αξία όλων των περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων στον κόσμο μετράται σε τρισεκατομμύρια. Με τα νέα κρυπτονομίσματα να εμφανίζονται αριστερά και δεξιά, αναμένεται μόνο να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, οι επιχορηγήσεις κρύπτο ανωνυμίας το έχουν κάνει πολύ ελκυστικό για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, οι οποίοι πάντα βρίσκουν νέους τρόπους για να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία στις καταναλωτικές συσκευές και να δημιουργήσουν χρήματα. Δεν αποτελεί έκπληξη, αυτό περιλαμβάνει smartphones.

Τι είναι το Cryptojacking; Πώς λειτουργεί σε smartphone;

Το Cryptojacking είναι ένας τύπος κυβερνοεπίθεσης που περιλαμβάνει έναν παράγοντα απειλής που κλέβει τη συσκευή ενός στόχου με στόχο να τη χρησιμοποιήσει για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων . Σε μια τέτοια επίθεση, η υπολογιστική ισχύς της συσκευής σας χρησιμοποιείται χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή σας για την επίλυση κρυπτογραφικών εξισώσεων, δημιουργώντας έτσι κρύπτο για κάποιον άλλο.

Τα σημερινά smartphone είναι πιο ισχυρά από ό,τι οι υπερυπολογιστές πριν από μόλις 10 χρόνια, επομένως μπορούν σίγουρα να χρησιμοποιηθούν για την εξόρυξη κρύπτο. Φυσικά, αυτό τους έχει καταστήσει πρωταρχικό στόχο επιθέσεων cryptojacking.

Τόσο τα smartphone Android όσο και τα iOS μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξόρυξη κρύπτο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συσκευές Android είναι πολύ πιο ευάλωτες σε όλους τους τύπους κυβερνοεπιθέσεων από τα iPhone, ειδικά τα iPhone που δεν έχουν υποστεί jailbroken.

Πώς όμως εξαπλώνονται οι cryptojackers σε κινητές συσκευές, οι οποίες είναι συνήθως πιο ανθεκτικές σε κακόβουλο λογισμικό από τους επιτραπέζιους υπολογιστές;

Το smartphone σας μπορεί να μολυνθεί με ένα cryptojacker με διάφορους τρόπους, αλλά τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει όταν κάνετε λήψη αρχείων από μη επαληθευμένες πηγές. Για παράδειγμα, όταν κάνετε λήψη ενός αρχείου από έναν τυχαίο ιστότοπο, σε αντίθεση με τη χρήση ενός κατάλληλου καταστήματος εφαρμογών.

Με αυτό, ακόμη και οι νόμιμες εφαρμογές μπορούν να γίνουν αντικείμενο κατάχρησης από εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Εάν είναι σε θέση να διεισδύσουν σε μια εφαρμογή, μπορούν να εισαγάγουν κακόβουλο κώδικα σε αυτήν και να τον χρησιμοποιήσουν για να αναπτύξουν όλα τα είδη κακόβουλου λογισμικού, συμπεριλαμβανομένου του κακόβουλου λογισμικού cryptojacking. Φυσικά, ο κακόβουλος κώδικας εξόρυξης μπορεί επίσης να εισαχθεί σε έναν ιστότοπο ή σε μια διαδικτυακή διαφήμιση, να κρυφτεί πίσω από συνδέσμους phishing και άλλα τέτοια.

Μόλις ένα cryptojacker είναι στο smartphone σας, θα χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στο παρασκήνιο. Και πιθανότατα θα εξόρυζε το Monero, ένα κρυπτονόμισμα που είναι γνωστό για το απόρρητό του που διαθέτει απίστευτα δύσκολο να εντοπιστεί. Για παράδειγμα, όταν κυκλοφόρησε η ταινία με υπερήρωες Spider-Man: No Way Home το 2021, ένας ηθοποιός απειλών ανέπτυξε αυτό που φαινόταν να είναι ένα αρχείο torrent της ταινίας, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένας miner Monero .

5 σημάδια που δείχνουν ότι το smartphone σας έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό κρυπτογράφησης

Το κακόβουλο λογισμικό κρύπτο θα επηρεάσει το smartphone σας με διάφορους τρόπους, θα καταστρέψει το υλικό του και πιθανώς θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη βλάβη της συσκευής. Τα καλά νέα είναι ότι είναι πολύ εύκολο να καταλάβετε εάν το smartphone σας χρησιμοποιείται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Ακολουθούν πέντε κόκκινες σημαίες και προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

1. Θερμαίνεται

Το τηλέφωνό σας θερμαίνεται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο; Αισθάνεστε ασυνήθιστα ζεστό στο χέρι σας, ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιείτε εφαρμογές που καταναλώνουν πολλή ενέργεια; Παραμένει ζεστό ακόμα κι αν το αφήσετε κάτω για λίγο; Εάν η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ναι, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συσκευή σας να χρησιμοποιείται για την εξόρυξηκρύπτο.

2. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι μικρότερη

Αν διαπιστώσετε ότι φορτίζετε το smartphone σας πιο συχνά από ό,τι συνήθως επειδή η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι πολύ μικρότερη από ό,τι ήταν παλιά, σίγουρα υπάρχει πρόβλημα με αυτό. Και ναι, το πρόβλημα μπορεί να είναι κακόβουλο λογισμικό κρύπτο.

3. Η διεπαφή τραυλίζει

Τραυλίζει και καθυστερεί η διεπαφή του smartphone σας, ακόμα και όταν προσπαθείτε να κάνετε απλές εργασίες όπως να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι ή να αλλάξετε τις ρυθμίσεις; Αυτή είναι μια άλλη κόκκινη σημαία και πιθανώς ένα σημάδι ότι υπάρχει ένα cryptojacker στο τηλέφωνό σας.

4. Οι εφαρμογές καθυστερούν και κολλάνε

Ένα άλλο σημάδι ότι το smartphone σας έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό κρύπτο είναι ότι οι εφαρμογές δεν αποκρίνονται, παγώνουν, καθυστερούν ή κολλάνε συχνά — αυτό συμβαίνει επειδή οι εξορύκτες κρύπτο καταναλώνουν όλη την ισχύ της CPU.

5. Το πληκτρολόγιο ενεργεί επάνω

Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά τα προβλήματα πληκτρολογίου είναι συχνά σημάδι κάποιας μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό. Επομένως, εάν το πληκτρολόγιό σας αργεί να εμφανιστεί ή παρατηρήσετε περίεργες καθυστερήσεις στην πληκτρολόγηση, μπορεί να έχετε έναν εξορύκτη κρύπτο στο τηλέφωνό σας.

Γενικά, τυχόν ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά του smartphone σας είναι ένα αξιόπιστο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Ένας συνδυασμός υπερθέρμανσης, καθυστερήσεων, συντριβών και παρόμοιων δυσλειτουργιών είναι συχνά αποτέλεσμα κρύπτο. Υπάρχουν όμως βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο.

Πώς να αποτρέψετε το Mobile Cryptojacking

Για αρχή, θα πρέπει να κατεβάζετε εφαρμογές μόνο από ελεγχόμενες αγορές όπως το Google Play και το App Store. Και ακόμα κι αν το κάνετε, πρέπει να είστε προσεκτικοί και να κάνετε λίγη έρευνα πριν κατεβάσετε μια εφαρμογή. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη βασικών προφυλάξεων, όπως η ανάγνωση των κριτικών και η αναζήτηση της εταιρείας πίσω από το προϊόν.

Δεύτερον, μην κάνετε ποτέ κλικ σε έναν σύνδεσμο που προέρχεται από μια άγνωστη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμα κι αν φαίνεται νόμιμος. Και όποτε δεν είστε απόλυτα σίγουροι, δοκιμάστε το με ένα εργαλείο ελέγχου συνδέσμων — υπάρχουν πολλά για να διαλέξετε.

Είναι προφανώς σημαντικό να ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό σας σύστημα και τις ευπάθειες ενημερώσεων κώδικα, αλλά μπορείτε να βελτιώσετε περαιτέρω την προστασία από κακόβουλο λογισμικό με εφαρμογές ασφαλείας και να εγκαταλείψετε το κύριο πρόγραμμα περιήγησής σας για μια πιο ασφαλή και ιδιωτική εναλλακτική λύση.

Και αν τύχει να κατεβάσετε ένα cryptojacker, φροντίστε να αντιδράσετε το συντομότερο δυνατό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κακόβουλο λογισμικό με μη αυτόματο τρόπο ή με το λογισμικό ασφαλείας σας. Εάν αυτό αποτύχει, σκεφτείτε να κάνετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων . Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια πλήρη επαναφορά λογισμικού και θα χάσετε την πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα στο τηλέφωνό σας, εκτός εάν υπάρχει κάπου αντίγραφο ασφαλείας τους. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να είναι η τελευταία σας λύση.

Ενισχύστε την ασφάλεια του smartphone σας για να αποκρούσετε τις επιθέσεις

Το κακόβουλο λογισμικό Cryptojacking θα παραμείνει απειλή για πολύ καιρό ακόμα. Και αυτό είναι απολύτως λογικό, γιατί όσο πιο ισχυρά είναι τα smartphone, τόσο περισσότερα κρυπτονομίσματα μπορούν να εξορύξουν και τόσο πιο κοινές θα είναι αυτές οι επιθέσεις.

Προφανώς, η ασφάλεια του smartphone σας δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό ακριβώς και υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές που μπορούν να κάνουν την όλη διαδικασία ανώδυνη.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://www.makeuseof.com/how-to-tell-smartphone-used-mine-crypto/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X