Cryptonea

Uncategorized

Οι Λιβανέζοι αγκαλιάζουν το Bitcoin και το Tether εν μέσω συνολικού οικονομικού κραχ

Το Bitcoin (BTC), το Tether (USDT) και η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ευδοκιμούν στον Λίβανο, όπου τα οικονομικά ζητήματα έχουν κλείσει τη χώρα.

Ο υπερπληθωρισμός, η κατάρρευση του τοπικού τραπεζικού συστήματος και η σημαντική υποτίμηση του νομίσματος ώθησαν πολλούς Λιβανέζους κατοίκους να αγκαλιάσουν τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των stablecoins.

Μερικοί ντόπιοι έχουν επίσης επικεντρωθεί στην εξόρυξη bitcoin, καθώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν φθηνή υδροηλεκτρική ενέργεια από ποτάμια και να δημιουργήσουν «φρέσκα δολάρια».

Τι πυροδότησε την κατάρρευση;

Ο Λίβανος, που θεωρούνταν μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Μέσης Ανατολής πριν από τη δεκαετία του 1970, αντιμετωπίζει επί του παρόντος πολλά οικονομικά ζητήματα. Το ΑΕΠ της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 40% από το 2018, ο πληθωρισμός βρίσκεται περίπου στο 160% και η αξία του τοπικού νομίσματος έχει υποχωρήσει περισσότερο από 90%.

Η πτώση της οικονομίας του Λιβάνου ξεκίνησε προς τα τέλη του περασμένου αιώνα όταν ένας τεράστιος εμφύλιος πόλεμος πήρε χιλιάδες θύματα και δίχασε την κοινωνία. Εκτός από τις εσωτερικές συγκρούσεις, η χώρα συγκρούστηκε πολλές φορές με τον στρατό του Ισραήλ.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι δολοφονήθηκε σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το 2005 και πολιτικά πρόσωπα κατηγόρησαν τη Συρία. Αυτό προκάλεσε έναν άλλο πόλεμο, βία στην περιοχή και ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, έως και 14 εκατομμύρια Λιβανέζοι κατοικούν εκτός της πατρίδας τους (διπλάσιοι από τον πληθυσμό του ίδιου του Λιβάνου).

Έχοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, δεν είναι περίεργο γιατί η εξουθενωμένη από τον πόλεμο χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τόσο σοβαρά νομισματικά προβλήματα.

Γυρίζοντας στο Crypto

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όσοι Λιβανέζοι δεν έχουν εγκαταλείψει το έθνος τους λόγω της οικονομικής κρίσης αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να διατηρήσουν τον πλούτο τους.

Ο 27χρονος Georgio Abou Gebrael είπε ότι άκουσε για πρώτη φορά για το bitcoin το 2016 και το θεώρησε απάτη. Καθώς η οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου εντάθηκε, όμως, άλλαξε γνώμη και άρχισε να βλέπει το κύριο κρυπτονόμισμα ως σωτηρία.

Ο Gebrael, ο οποίος εργαζόταν ως αρχιτέκτονας, έχασε τη δουλειά του το 2020 και δεν μπορούσε να αποσύρει τις τραπεζικές του αποταμιεύσεις καθώς όλα τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απαγόρευαν τέτοιες συναλλαγές.

Ευτυχώς για αυτόν, συνδέθηκε με εργοδότες πρόθυμους να τον πληρώσουν σε bitcoin. Η πρώτη του δουλειά ήταν να γυρίσει μια διαφήμιση για ελαστικά αυτοκινήτου και πληρώθηκε BTC αξίας 5 $. Παρά το ασήμαντο ποσό, ο Gebrael ήθελε να έχει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που οι τράπεζες δεν μπορούσαν να κατασχέσουν ή να εμποδίσουν την πρόσβαση στα οποία. Σήμερα, παίρνει bitcoin σχεδόν για κάθε δουλειά που κάνει, ισχυριζόμενος ότι το περιουσιακό στοιχείο έχει γίνει η τράπεζά του:

«Το Bitcoin μας έχει δώσει πραγματικά ελπίδα. Γεννήθηκα στο χωριό μου, έζησα εδώ όλη μου τη ζωή και το bitcoin με βοήθησε να μείνω εδώ».

Μίλησε για το θέμα και ο Ray Hindi – ο Διευθύνων Σύμβουλος της L1 Digital AG – που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Λίβανο αλλά έφυγε σε ηλικία 19 ετών:

«Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει πραγματικά από το 2019. Οι τράπεζες περιόρισαν τις αναλήψεις και αυτές οι καταθέσεις έγιναν IOU. Θα μπορούσατε να βγάλετε τα χρήματά σας με κούρεμα 15%, μετά 35%, και σήμερα, είμαστε στο 85%. Ωστόσο, οι άνθρωποι κοιτάζουν τις τραπεζικές τους καταστάσεις και πιστεύουν ότι κάποια στιγμή θα ολοκληρωθούν».

Μπείτε στο Crypto Mining

Η εξόρυξη ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έχει γίνει επίσης μια ελκυστική θέση για νέους Λιβανέζους επιχειρηματίες. Ο Ahmad Abu Daher και ο φίλος του άρχισαν να εξορύσσουν ether χρησιμοποιώντας υδροηλεκτρική ενέργεια σε μια μικρή ορεινή πόλη που βρίσκεται 30 μίλια νότια της Βηρυτού. Μετά τη συγχώνευση , όμως, άλλαξαν τις λειτουργίες τους και επί του παρόντος παράγουν bitcoin.

Ο Abu Daher είπε ότι είναι σε θέση να αξιοποιήσει ενέργεια από τον ποταμό Litani και λαμβάνει 20 ώρες την ημέρα ηλεκτρική ενέργεια σε παλιές τιμές πριν από τον πληθωρισμό.

«Έτσι, βασικά, πληρώνουμε πολύ φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα και παίρνουμε φρέσκα δολάρια μέσω της εξόρυξης», δήλωσε.

Η κατοχή bitcoin φαίνεται να είναι καλύτερη ιδέα από τις λιβανέζικες λίρες και ο Abu Daher επέκτεινε την επιχείρησή του τα τελευταία χρόνια. Τώρα έχει χιλιάδες μηχανήματα διασκορπισμένα σε όλη τη χώρα της Μέσης Ανατολής και πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Η κυβέρνηση προσπάθησε πρόσφατα να σταματήσει την εξόρυξη κρύπτο κάνοντας επιδρομές σε μη εξουσιοδοτημένες οντότητες και αυξάνοντας τις τιμές της ενέργειας. Ο Abu Daher δεν ανησυχεί για αυτό, καθώς η οργάνωσή του συνεργάζεται με πράκτορες επιβολής του νόμου και είναι απολύτως νόμιμος:

«Είχαμε κάποιες συναντήσεις με την αστυνομία και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μαζί τους γιατί παίρνουμε νόμιμο ρεύμα και δεν επηρεάζουμε τις υποδομές».

Το Tether επίσης στο επίκεντρο

Ένα άλλο ψηφιακό στοιχείο που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στον Λίβανο είναι το κορυφαίο stablecoin στον κόσμο – Tether (USDT). Συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ και με υποστήριξη 100% από τα αποθεματικά της Tether, η ζήτηση για το διακριτικό είναι τόσο υψηλή που πολλές τοπικές επιχειρήσεις άρχισαν να δέχονται πληρωμές με αυτό (παρόλο που απαγορεύεται από τη νομοθεσία του Λιβάνου).

«Η χρήση του USDT είναι ευρέως διαδεδομένη. Υπάρχουν πολλά καφέ, εστιατόρια και καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών που δέχονται USDT ως πληρωμή, οπότε αυτό είναι βολικό εάν χρειάζεται να ξοδέψω όχι σε fiat αλλά από τις οικονομίες μου σε bitcoin. Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή από το να ανησυχεί για ορισμένα καταστήματα που δέχονται κρυπτονομίσματα», εξήγησε ο Gebrael.

Ο Abu Daher χρησιμοποιεί επίσης USDT για να πληρώσει για εισαγόμενα μηχανήματα. Ωστόσο, πρέπει να πραγματοποιήσει πολλές συναλλαγές σε λίρες Λιβάνου, όπως λογαριασμούς ρεύματος, τέλη Διαδικτύου και ενοίκιο.

Author: Dimitrios Alexandridis

Article: https://cryptopotato.com/lebanese-embrace-bitcoin-and-tether-amid-total-economic-crash/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X