Uncategorized

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για σοβαρή ύφεση καθώς η Fed συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων έχει προειδοποιήσει για σοβαρή ύφεση στις ΗΠΑ, εάν η Federal Reserve συνεχίσει τον αγώνα της ενάντια στον πληθωρισμό. «Κάθε δυσμενής εξέλιξη στον έξω κόσμο υποδηλώνει ότι η Fed θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο», είπε ένας οικονομολόγος.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για βαθιά ύφεση που προκύπτει από την αντίδραση της Fed στον πληθωρισμό

Ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων προειδοποίησε ότι η μάχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ενάντια στον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή ύφεση στις ΗΠΑ.Αρκετοί οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η απάντηση των πολιτικών στον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο σοβαρή ύφεση για την οικονομία των ΗΠΑ, ανέφεραν την Τρίτη οι Financial Times.

«Κάθε δυσμενής αναφορά [πληθωρισμού] και κάθε δυσμενής εξέλιξη στον έξω κόσμο υποδηλώνει ότι η Fed θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να φέρει την κατάσταση υπό έλεγχο», ανέφερε ο David Wilcox, ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics. όπως λέει. Αυτός πρόσθεσε:

Κάνοντας περισσότερα σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα ύφεσης, και αν συμβεί,είναι κατά πάσα πιθανότητα μια βαθύτερη ύφεση.

Ο επικεφαλής επενδύσεων της Franklin Templeton Fixed Income Group, Sonal Desai, δήλωσε: «Η πραγματικότητα είναι ότι θα χρειαστεί να δούμε κάποια επιβράδυνση στην οικονομία για να απαλλαγούμε από αυτήν την πίεση από την πλευρά της ζήτησης».

Ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING, James Knightley, προειδοποίησε: «Με το να κινείσαι σκληρά και γρήγορα, έχεις φυσικά λιγότερο έλεγχο». Ο ίδιος διευκρίνισε:

Όσο υψηλότερο είναι το τερματικό επιτόκιο, τόσο μεγαλύτερο είναι το παράθυρο για να συνεχίσει να αυξάνεται όλο το κόστος δανεισμού, που υποδηλώνει τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας αρκετά σοβαρής ύφεσης.

Η παγκόσμια επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της TD Securities, Priya Misra, σημείωσε: «Αν κοιτάξετε τα δεδομένα των ΗΠΑ, είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξετε γιατί πρέπει να υποχωρήσουν. Αλλά τη στιγμή που κοιτάτε την παγκόσμια εικόνα, η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τους δώσει προσοχή να κατεβούν χωρίς περιστροφή».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της TS Lombard, Steve Blitz, εξήγησε:

Αυτό που διακυβεύεται εάν κάνουν τη λάθος κλήση είναι ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερος και αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερα για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ύφεσης μετά την τελευταία συνεδρίαση της FOMC τον Σεπτέμβριο. «Κανείς δεν ξέρει αν αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε ύφεση ή αν ναι, πόσο σημαντική θα ήταν αυτή η ύφεση», είπε στον Τύπο. Ο Πάουελ αντιμετωπίζει επίσης πολιτική πίεση σχετικά με τις αποφάσεις της Fed για αύξηση των επιτοκίων.

Την περασμένη εβδομάδα, μια έρευνα σε 257 οικονομολόγους έδειξε ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η παγκόσμια ύφεση είναι κοντά. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι το 98% των διευθυντικών στελεχών προετοιμάζεται για ύφεση στις ΗΠΑ. Πρόσφατα, ο συγγραφέας του Rich Dad Poor Dad Robert Kiyosaki τόνισε ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα καταστρέψουν την οικονομία των ΗΠΑ, οδηγώντας σε κραχ της αγοράς. Ο οικονομολόγος Peter Schiff προειδοποίησε με παρόμοιο τρόπο ότι η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα μπορούσε να οδηγήσει σε κραχ της αγοράς, μια τεράστια οικονομική κρίση και μια σοβαρή ύφεση .

Author: Giannis Andreou

Article: https://news.bitcoin.com/economists-warn-of-severe-recession-as-fed-continues-raising-interest-rates-to-fight-inflation/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X