Cryptonea

Uncategorized

Οι οικονομολόγοι συζητούν για την Ρωσία και την Κίνα για την ανάπτυξη νομίσματος που υποστηρίζεται από χρυσό που θα μπορούσε να υπονομεύσει το δολάριο ΗΠΑ

Οι οικονομολόγοι έχουν σταθμίσει τις αναφορές ότι η Κίνα και η Ρωσία ενδέχεται να αναπτύσσουν ένα νέο νόμισμα με υποστήριξη χρυσού που θα μπορούσε να υπονομεύσει την κατάσταση του δολαρίου ΗΠΑ ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο.

Η Ρωσία και η Κίνα ενδέχεται να αναπτύσσουν νόμισμα με χρυσό

Αρκετοί εμπειρογνώμονες έχουν μοιραστεί τις απόψεις τους για τη Ρωσία και την Κίνα που ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα με χρυσό, ανέφερε το Fox Business το Σάββατο, τονίζοντας ότι η Κίνα αγόραζε τεράστιες ποσότητες χρυσού ενώ η Ρωσία αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το δολάριο ΗΠΑ λόγω κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημείωσε ότι ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αυτές οι κινήσεις, μαζί με τη στενότερη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, υποδηλώνουν την πιθανότητα η Κίνα να επιχειρήσει να λανσάρει ένα νόμισμα με χρυσό. Ωστόσο, ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα έχουν επιβεβαιώσει επίσημα σχέδια για ένα τέτοιο νόμισμα.

Ο Κρεγκ Σίνγκλετον, ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών και πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ, εξήγησε ότι οι Κινέζοι ηγέτες έχουν μιλήσει για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη μείωση της κυριαρχίας του δολαρίου ΗΠΑ εδώ και δύο δεκαετίες.

«Δύο στοιχεία αυτής της στρατηγικής επικεντρώνονται γύρω από την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου συστήματος εμπορίας εμπορευμάτων βασισμένο στο γιουάν και τις προσπάθειες της Κίνας, σε συνεργασία με τη Ρωσία και άλλες ομοϊδεάτες χώρες, να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου δημιουργώντας ένα νέο αποθεματικό νόμισμα», είπε στο Fox. News Digital, αναλύοντας:

Ουσιαστικά, το Πεκίνο και η Μόσχα επιδιώκουν να οικοδομήσουν τη δική τους σφαίρα επιρροής και μια νομισματική μονάδα εντός αυτής της σφαίρας, εμβολιάζοντας ουσιαστικά τον εαυτό τους από την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων.

Οι ελβετικές εξαγωγές χρυσού στην Κίνα τον Ιούλιο αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016. Σύμφωνα με στοιχεία των ελβετικών τελωνείων, η Ελβετία απέστειλε 80,1 τόνους χρυσού αξίας 4,4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (4,4 δισεκατομμύρια δολάρια) στην ηπειρωτική Κίνα κατά τη διάρκεια του μήνα.

Ένας ερευνητής και οικονομολόγος στο Κέντρο Ασιατικών Μελετών του Heritage Foundation, Min-Hua Chiang, πιστεύει ότι η έκκληση για το νέο νόμισμα Ρωσίας-Κίνας «θα περιοριστεί» λόγω του μικρού όγκου εμπορίου, δηλώνοντας:

Ακόμη και αν και οι δύο χώρες χρησιμοποιήσουν ένα νέο νόμισμα για διμερείς εμπορικές συναλλαγές, ο σχετικά μικρός όγκος εμπορίου θα περιορίσει τον αντίκτυπο στο δολάριο ΗΠΑ.

Στοιχεία από την Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (SWIFT), μια παγκόσμια εταιρεία χρηματοοικονομικών μηνυμάτων, έδειξαν ότι το 42,6% των παγκόσμιων πληρωμών τον Αύγουστο ήταν σε δολάρια ΗΠΑ, το 34% σε ευρώ και το 2,3% σε κινεζικό γουάν.

Ο οικονομολόγος του Heritage Foundation τόνισε ότι το γιουάν «είναι ακόμα πολλά πίσω από το USD και το ευρώ», προσθέτοντας ότι ένα πολυεθνικό νόμισμα, όπως το ευρώ, απαιτεί «ένα επίπεδο πολιτικού και οικονομικού συντονισμού και ολοκλήρωσης που δεν υπάρχει σήμερα στην Ασία». Εκείνη γνωμοδότησε:

Το USD παραμένει το ασφαλέστερο, πιο βολικό και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα στην Ασία και στον κόσμο σήμερα. Κανένα άλλο νόμισμα (υποστηριζόμενο από χρυσό ή άλλο) δεν είναι συγκρίσιμο και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει στο εγγύς μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των BRICS τον Ιούλιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι οικονομίες των BRICS σχεδιάζουν να εκδώσουν ένα « νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα ». Τα κράτη BRICS είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η κίνηση των BRICS για τη δημιουργία αποθεματικού νομίσματος είναι μια προσπάθεια υπονόμευσης του δολαρίου ΗΠΑ και των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Author: Giannis Andreou

Article: https://news.bitcoin.com/economists-discuss-russia-china-potentially-developing-gold-backed-currency-that-could-undermine-us-dollar/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X