Γιατί είναι πτωτική η αγορά κρυπτονομισμάτων σήμερα;

Οι τιμές κρυπτονομισμάτων συνεχίζουν να καταρρέουν και φαίνεται ότι δεν υπάρχει πάτος. Ακολουθούν τρεις λόγοι για τους οποίους οι τιμές των κρυπτονομισμάτων συνεχίζουν να πέφτουν.

Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων συνεχίζουν να πέφτουν, αλλά γιατί; Το φετινό κραχ της αγοράς έχει μετατρέψει τα περισσότερα χαρτοφυλάκια που κερδίζουν σε καθαρά χαμένους και οι νέοι επενδυτές μάλλον χάνουν την ελπίδα τους στο Bitcoin (BTC).

Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τα κρυπτονομίσματα παρουσιάζουν αστάθεια υψηλότερη από το μέσο όρο, αλλά η φετινή μείωση ήταν ακραία. Αφού έφτασε στο στρατοσφαιρικό υψηλό όλων των εποχών στα 69.400 δολάρια, η τιμή του Bitcoin κατέρρευσε τους επόμενους 11 μήνες σε μία απροσδόκητη ετήσια πτώση στα 17.600 δολάρια.

Αυτό είναι σχεδόν 75% μείωση της αξίας.

Το Ether (ETH), το μεγαλύτερο altcoin με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, σημείωσε επίσης διόρθωση 82% καθώς η τιμή του μειώθηκε από 4.800 $ σε 900 $ σε επτά μήνες.

Ιστορικά δεδομένα ετών δείχνουν ότι οι αναλήψεις στο εύρος 55%-85% είναι ο κανόνας μετά τα παραβολικά ράλι της αγοράς, αλλά οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των κρυπτονομισμάτων σήμερα διαφέρουν από εκείνους που προκάλεσαν πωλήσεις στο παρελθόν.

Προς το παρόν, το επενδυτικό κλίμα παραμένει ήπιο, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν τον κίνδυνο και περιμένουν να δουν εάν η τρέχουσα νομισματική πολιτική της Federal Reserve θα μετριάσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% και άφησε να εννοηθεί ότι θα σημειωθούν αυξήσεις παρόμοιου μεγέθους έως ότου ο πληθωρισμός πέσει πιο κοντά στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Ας ρίξουμε μια πιο βαθιά ματιά σε τρεις λόγους για τους οποίους οι τιμές των κρυπτονομισμάτων συνεχίζουν να πέφτουν το 2022.

Αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας

Η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει το κόστος δανεισμού χρημάτων για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Αυτό έχει το αρνητικό αποτέλεσμα της αύξησης του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης, του κόστους των αγαθών και των υπηρεσιών, του κόστους παραγωγής, των μισθών και, τελικά, του κόστους σχεδόν των πάντων.

Ο υψηλός, μη καταπιεστικός πληθωρισμός είναι ο κύριος λόγος που η Federal Reserve των Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνει τα επιτόκια. Και από τότε που ξεκίνησαν οι αυξήσεις επιτοκίων τον Μάρτιο του 2022, το Bitcoin και η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων βρίσκονται σε διόρθωση.

Όταν η νομισματική πολιτική ή οι μετρήσεις που μετρούν την ισχύ της οικονομίας αλλάζουν, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου τείνουν να σηματοδοτούν ή να κινούνται νωρίτερα από τις μετοχές. Το 2021, η Fed άρχισε να σηματοδοτεί τα σχέδιά της να αυξήσει τελικά τα επιτόκια και τα στοιχεία δείχνουν ότι η τιμή του Bitcoin θα διορθωθεί απότομα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Κατά κάποιο τρόπο, το Bitcoin και το Ethereum ήταν τα ”καναρίνια” στο ανθρακωρυχείο που σηματοδοτούσαν τι θα ακολουθούσε για τις αγορές μετοχών.

Εάν ο πληθωρισμός αρχίσει να μειώνεται, η υγεία της οικονομίας βελτιωθεί ή η Fed αρχίσει να σηματοδοτεί μια στροφή στην τρέχουσα νομισματική πολιτική της, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όπως το Bitcoin και τα altcoins θα μπορούσαν και πάλι να είναι τα «καναρίνια στο ανθρακωρυχείο» αντανακλώντας την επιστροφή του κινδύνου – για το συναίσθημα των επενδυτών.

Η επίμονη απειλή της ρύθμισης

Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν μακρά ιστορία να μην τα καταφέρνουν είτε λόγω διαφόρων παρανοήσεων είτε λόγω δυσπιστίας για την πραγματική περίπτωση χρήσης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Χωρίς ένα πλαίσιο εργασίας για τη ρύθμιση του τομέα κρυπτονομισμάτων, διαφορετικές χώρες και κράτη έχουν μια πληθώρα αντικρουόμενων πολιτικών σχετικά με τον τρόπο ταξινόμησης των κρυπτονομισμάτων ως περιουσιακών στοιχείων και ακριβώς τι συνιστά ένα νόμιμο σύστημα πληρωμών.

Η έλλειψη σαφήνειας σε αυτό το θέμα επιβαρύνει την ανάπτυξη και την καινοτομία στον τομέα και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η ενσωμάτωση των κρυπτονομισμάτων δεν μπορεί να συμβεί έως ότου θεσπιστεί ένα πιο καθολικά συμφωνημένο και κατανοητό σύνολο νόμων.

Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το συναίσθημα των επενδυτών και αυτή η τάση επεκτείνεται στο Bitcoin και στα altcoins. Μέχρι σήμερα, η απειλή των μη φιλικών κανονισμών για τα κρυπτονομίσματα ή, στη χειρότερη περίπτωση, μιας οριστικής απαγόρευσης συνεχίζει να επηρεάζει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων σε σχεδόν μηνιαία βάση.

Απάτες και Ponzis προκάλεσαν ρευστοποιήσεις και επαναλαμβανόμενα πλήγματα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών

Οι απάτες, τα σχέδια Ponzi και η έντονη αστάθεια της αγοράς έχουν επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση των τιμών των κρυπτονομισμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Τα κακά νέα και τα γεγονότα που θέτουν σε κίνδυνο τη ρευστότητα της αγοράς τείνουν να προκαλούν καταστροφικά αποτελέσματα λόγω της έλλειψης κανονισμών, της νεολαίας της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων και της αγοράς είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με τις αγορές μετοχών.

Η έκρηξη του Δικτύου LUNA και του Celsius της Terra, καθώς και η κατάχρηση μόχλευσης και κεφαλαίων πελατών από την Three Arrows Capital (3AC) ήταν η καθεμία υπεύθυνη για διαδοχικά χτυπήματα στις τιμές περιουσιακών στοιχείων στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin είναι επί του παρόντος το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς στον τομέα και ιστορικά, οι τιμές altcoin τείνουν να ακολουθούν οποιαδήποτε κατεύθυνση πηγαίνει η τιμή του BTC.

Καθώς το οικοσύστημα Terra και LUNA κατέρρευσε από μόνο του, η τιμή του Bitcoin διορθώθηκε απότομα λόγω των πολλαπλών ρευστοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν εντός της Terra — και το επενδυτικό κλίμα μειώθηκε.

Το ίδιο συνέβη με ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος όταν κατέρρευσαν το Voyager, 3AC και Celsius, διαγράφοντας δεκάδες δισεκατομμύρια από επενδυτές και κεφάλαια πρωτοκόλλου.

Τι να περιμένουμε για το υπόλοιπο του 2022 έως το 2023

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την πτώση των τιμών στην αγορά κρυπτονομισμάτων καθοδηγούνται από την πολιτική της Federal Reserve, πράγμα που σημαίνει ότι η δύναμη της Fed να αυξάνει, να παύει ή να μειώνει τα επιτόκια θα συνεχίσει να έχει άμεσο αντίκτυπο στην τιμή του Bitcoin, στην τιμή του ETH και στις τιμές altcoin.

Εν τω μεταξύ, η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο είναι πιθανό να παραμείνει σιωπηλή και οι πιθανοί έμποροι κρυπτονομισμάτων μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιμένουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει κορυφωθεί και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αρχίσει να χρησιμοποιεί γλώσσα που είναι ενδεικτική της στροφής της πολιτικής.

 

 

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: COINTELEGRAPH

Article: https://cointelegraph.com/news/why-is-the-crypto-market-down-today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)