Ο αντίκτυπος του hack Wintermute θα μπορούσε να ήταν χειρότερος από 3AC, Voyager και Celsius- Να γιατί

Οι market makers είναι η ραχοκοκαλιά κάθε ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, ICO, DApp και πολλών καταχωρίσεων tokens, γι’ αυτό ακριβώς οι επενδυτές δεν πρέπει να αποφεύγουν το hack του Wintermute.

Οι περισσότεροι επενδυτές κρυπτονομισμάτων πιθανότατα δεν άκουσαν ποτέ για το Wintermute Trading πριν από την εισβολή 160 εκατομμυρίων δολαρίων στις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά αυτό δεν μειώνει τη σημασία τους στο οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων. Η εταιρεία αλγοριθμικών συναλλαγών και δανεισμού κρυπτονομισμάτων με έδρα το Λονδίνο παρέχει επίσης ρευστότητα σε μερικά από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια και έργα blockchain.

Ως εγγενής εμπορική εταιρεία κρυπτονομισμάτων, που σημαίνει ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αποτελούν τον πυρήνα της από την έναρξή της τον Ιούλιο του 2017, η τεχνογνωσία της Wintermute στον τομέα πιστοποιείται με χρηματοδότηση 25 εκατομμυρίων δολαρίων από παγκόσμιους επενδυτές επιχειρηματικού κεφαλαίου όπως η Fidelity Investments, η Pantera Capital και η Blockchain.com Ventures .

Οι εταιρείες δανεισμού και επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις καθημερινές λειτουργίες

Μια σημαντική διάκριση ξεχωρίζει έναν διαπραγματευτή αγοράς από τις χρεοκοπημένες εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου κρυπτονομισμάτων, όπως η 3 Arrows Capital ή από πλατφόρμες αφερεγγυότητας δανεισμού και απόδοσης, όπως το Voyager Digital και το Celsius Network. Η εισβολή 160 εκατομμυρίων δολαρίων της Wintermute θα μπορούσε να έχει πολύ πιο βαθύ αντίκτυπο στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, λαμβάνοντας υπόψη πόσο σημαντική είναι η ρευστότητα.

Η ίδια η φύση αυτών των επιχειρήσεων είναι πολύ διαφορετική. Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας επιχειρηματικού κεφαλαίου συνήθως επενδύει σε κεφάλαια εκκίνησης χρηματοδοτώντας τα έργα πριν από την έναρξή τους. Υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση πρώιμου σταδίου για tokens, έργα nonfungible token (NFT), αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps) και υποδομές, αλλά τα χρήματα θα βρεθούν τελικά όταν συγκεντρωθεί μια καλή ομάδα, ιδέα και κοινότητα.

Επιπλέον, η αποτυχία ενός συγκεκριμένου επενδυτή επιχειρηματικού κεφαλαίου, είτε είναι σχετική είτε όχι με τον κλάδο, δεν βλάπτει τη φήμη των ανταγωνιστών του. Στην πραγματικότητα, αναδύεται το αντίθετο συναίσθημα, επειδή αποδεικνύει ότι η επιλογή των σωστών έργων αποδίδει, εάν η επιχείρηση έχει διαχειριστεί σωστά την έκθεσή της στον κίνδυνο. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις πλατφόρμες απόδοσης και δανεισμού, οι οποίες βασικά ανταγωνίζονται για καταθέσεις πελατών και αγωνίζονται για να προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις.

Όταν οι δείκτες της αγοράς αποτυγχάνουν, η ρευστότητα στερεύει και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία από το να μεγαλώνουν τα spreads. Οι περισσότεροι χρήστες και ανταλλακτήρια DApps δεν γνωρίζουν αυτούς τους διαμεσολαβητές, επειδή η εργασία τους είναι κρυμμένη στα βιβλία παραγγελιών και στον καθορισμό τιμών μεταξύ των διαμεσολαβητών είτε είναι κεντρικοί είτε όχι. Το πραγματικό μυστικό βρίσκεται στις αλγοριθμικές συναλλαγές.

Εφαρμόζοντας εξελιγμένο λογισμικό μοντελοποίησης και συναλλαγών, αλγοριθμικές εταιρείες όπως η Wintermute καταφεύγουν σε διαφορετικές στρατηγικές για να βρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των κανονικών εμπόρων, συμπεριλαμβανομένων διακομιστών arbitrage, παραγώγων και servers για πρόσβαση στην αγορά υψηλής συχνότητας.

Εκτός από τις παραδοσιακές ιδιόκτητες συναλλαγές γραφείου, η Wintermute παρέχει υπηρεσίες διαπραγμάτευσης αγοράς διευκολύνοντας τις συναλλαγές σε μεσάζοντες χρησιμοποιώντας δικούς τους πόρους. Αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να προσληφθούν από χρηματιστήρια, μεσίτες, εκδότες tokens ή τρίτες οντότητες, όπως ιδρύματα και εταιρείες υποστήριξης.

Οι εξειδικευμένες εμπορικές εταιρείες συνήθως χειρίζονται αυτή τη διαδικασία, αλλά η δραστηριότητα μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα. Επί του παρόντος, η Wintermute, η Alameda Research, η DRW, η Jump Trading και η Cumberland είναι μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες εμπορικών συναλλαγών που παρέχουν ρευστότητα για κεντρικά χρηματιστήρια και πλατφόρμες αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi).

Το hack αυτής της εβδομάδας δεν ήταν το πρώτο λάθος εκατομμυρίων δολαρίων της Wintermute

Η Wintermute προσλήφθηκε από το Optimism Foundation για να παράσχει ρευστότητα για την καταχώρισή του με tokens τον Ιούνιο του 2022, αλλά χάλασε εντελώς χάνοντας 20 εκατομμύρια μάρκες OP. Η ομάδα της Wintermute αποκάλυψε το περιστατικό στην κοινότητα του Optimism και δημοσίευσε 50 εκατομμύρια USD Coin (USDC) ως εγγύηση για να διασφαλίσει ότι το πρωτόκολλο αποζημιώθηκε πλήρως.

Σκεφτείτε το για μια στιγμή. Τα χρηματιστήρια, τα έργα blockchain, οι επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών και τα DApps χρειάζονται όλα κάποια μορφή ρευστότητας για να διασφαλιστεί ότι η δευτερογενής αγορά λειτουργεί απρόσκοπτα για τους τελικούς χρήστες. Χωρίς λεπτά spread και κάποιο βάθος στο βιβλίο παραγγελιών, υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα επιτυχίας οποιουδήποτε έργου.

Είτε θεωρεί κανείς τους παρόχους ρευστότητας κακούς ή ήρωες, η σημασία τους για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Το τρέχον hack θα μπορούσε να οφείλεται σε λάθη αποκλειστικά για το Wintermute, και για αυτόν τον λόγο, δεν έχουν μετατραπεί ως πρόσθετος κίνδυνος για άλλους ειδικούς της αγοράς.

Οι έμποροι δεν θα πρέπει να συγκρίνουν την αποτυχία των 3AC, Voyager και Celsus με την απειλή ενός κενού ρευστότητας που προκαλείται από την έξοδο των υπόλοιπων γραφείων arbitrage. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει εμφανιστεί εκτεταμένος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, αλλά έως ότου εκδοθεί λεπτομερής μεταθανάτια εξέταση και εξαλειφθούν παρόμοιοι κίνδυνοι, οι έμποροι θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις αγορές.

 

 

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: MARCEL PECHMAN

Article: https://cointelegraph.com/news/the-impact-of-the-wintermute-hack-could-have-been-worse-than-3ac-voyager-and-celsius-here-is-why

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)