Το Bitcoin βρίσκεται σε bear market, αλλά υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να συνεχίσετε να επενδύετε

Η υψηλότερη αστάθεια, οι προσφορές μετοχών και η αντίσταση στις ρυθμιστικές κυρώσεις είναι μερικοί μόνο λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθούν το BTC.

Ας γυρίσουμε την ταινία προς τα πίσω στο τέλος του 2021, όταν το Bitcoin (BTC) διαπραγματευόταν κοντά στα 47.000 $, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν 32% χαμηλότερο από το ύψος όλων των εποχών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq χρηματιστηριακής αγοράς διατηρούσε 15.650 μονάδες, μόλις 3% κάτω από το υψηλότερο όριο που είχε ποτέ.

Συγκρίνοντας το κέρδος 75% του Nasdaq μεταξύ 2021 και 2022 με τη θετική κίνηση 544% του Bitcoin, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι μια ενδεχόμενη διόρθωση που θα προκληθεί από μακροοικονομικές εντάσεις ή μια μεγάλη κρίση, θα οδηγούσε σε δυσανάλογη επίδραση στην τιμή του Bitcoin από τις μετοχές.

Τελικά, αυτές οι «μακροοικονομικές εντάσεις και κρίσεις» συνέβησαν και η τιμή του Bitcoin έπεσε κατά 57% στα 20.250 δολάρια. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι ο Nasdaq υποχώρησε 24,4% στις 2 Σεπτεμβρίου. Οι επενδυτές πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη ότι η ιστορική αστάθεια 120 ημερών του δείκτη είναι 40% σε ετήσια βάση, έναντι 72% του Bitcoin, που είναι περίπου 80% υψηλότερη .

Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι επενδυτές θα πρέπει να επαναξιολογήσουν την επένδυση στο Bitcoin. Η δυνατότητα κινδύνου προς ανταμοιβή μετά την καθοδική προσαρμογή των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου αφήνει πιθανώς περισσότερα ανοδικά για το κρυπτονόμισμα λαμβάνοντας υπόψη τρεις παράγοντες: υψηλότερη μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια μιας μέτριας ανάκαμψης, προσφορές μετοχών και αντίσταση στις ρυθμιστικές κυρώσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι η αγορά βρίσκεται τώρα σε μια πτωτική τάση και δεν υπάρχουν ενδείξεις που να δείχνουν γρήγορη ανάκαμψη, επειδή ο διψήφιος πληθωρισμός σε πολλές χώρες εξακολουθεί να πιέζει τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν μια πιο αυστηρή στάση. Παρατηρήστε παρακάτω πώς τόσο το Bitcoin όσο και ο Nasdaq έχουν δυσκολευτεί κατά τη διάρκεια του 2022.

Η συνέπεια της αύξησης των επιτοκίων και της κατάργησης των προγραμμάτων σταθεροποίησης των περιουσιακών στοιχείων του χρέους είναι ένα περιβάλλον που μοιάζει με ύφεση. Το αν θα επιτευχθεί ή όχι μια ομαλή προσγείωση είναι άσχετο επειδή κανένας λογικός επενδυτής δεν θα επιλέξει τομείς που εκτίθενται σε πιστώσεις και ανάπτυξη όταν το κόστος του κεφαλαίου αυξάνεται και η κατανάλωση συρρικνώνεται.

Το Bitcoin μπορεί να συντρίψει τις μετοχές της τεχνολογίας ακόμη και κατά τη διάρκεια μέτριων ανακτήσεων

Η μεταβλητότητα συνήθως ερμηνεύεται ως αρνητική, δεδομένου ότι οι κινήσεις της τιμής —είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω— επιταχύνονται. Ωστόσο, εάν ο επενδυτής αναμένει κάποια μορφή ανάκαμψης κατά τους επόμενους 12 έως 36 μήνες, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει ότι το Bitcoin θα παραμείνει υπό πίεση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ας υποθέσουμε μια ουδέτερη περίπτωση, όπως το Bitcoin που ανακτά το 25% της πτώσης των 48.700 δολαρίων από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, ενώ ο τεχνολογικά βαρύς δείκτης Nasdaq όχι μόνο ανακτά το σύνολο των απωλειών 24,4% από έτος σε έτος το 2022, αλλά προσθέτει άλλο 40% κέρδη κατά την περίοδο 1 έως 3 ετών.

Αυτό το σενάριο θα έφερνε το Bitcoin στα 32.425 $, ακόμα 53% κάτω από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών του Νοεμβρίου 2021. Έτσι, για όσους αγοράζουν BTC στις 2 Σεπτεμβρίου στα 20.250 $, αυτός ο αριθμός θα αντιπροσώπευε ένα κέρδος 60%.

Από την άλλη πλευρά, κάτω από αυτήν την ουδέτερη αγορά, ο Nasdaq θα ανατρέψει τις απώλειές του και θα προσθέσει 40%, φτάνοντας τις 19.563 μονάδες και συνολικά κέρδος 64,4%. Για να είμαστε σαφείς: αυτό θα ήταν 21,6% υψηλότερο από το τρέχον ύψος όλων των εποχών.

Οι αγορές bulls μπορούν να δημιουργήσουν ανώτατα όρια τιμών για τις μετοχές

Οι 7 κορυφαίες εταιρείες στο Nasdaq είναι η Apple, η Microsoft, η Amazon, η Tesla, η Google, η Meta και η Nvidia, γνωστοί τεχνολογικοί γίγαντες. Στις χρηματιστηριακές αγορές, τα στοιχεία για τα κέρδη είναι η πιο κρίσιμη μέτρηση που υποστηρίζει την αισιοδοξία των επενδυτών, πράγμα που σημαίνει ότι τα υψηλότερα κέρδη μπορούν είτε να αναδιανεμηθούν στους μετόχους, είτε να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά μετοχών ή να επανεπενδυθούν στην ίδια την επιχείρηση.

Το πρόβλημα έγκειται όταν τα κέρδη αυξάνονται, οι εταιρείες έχουν τεράστια κίνητρα για την έκδοση περισσότερων μετοχών, γνωστές αλλιώς ως προσφορές παρακολούθησης. Επιπλέον, μια εταιρεία τεχνολογίας πρέπει συνεχώς να αποκτά αναδυόμενους εξειδικευμένους ανταγωνιστές για να εξασφαλίσει την ηγετική της θέση. Έτσι, οι ανοδικές αγορές δημιουργούν τα δικά τους ζητήματα, καθώς οι αποτιμήσεις γίνονται πολύ πλούσιες και οι εξαγορές δεν έχουν νόημα.

Για το Bitcoin, η ύπαρξη περισσότερων ανθρακωρύχων, επενδυτών ή υποδομής δεν μεταφράζεται σε υψηλότερη προσφορά, επειδή το χρονοδιάγραμμα παραγωγής έχει οριστεί από την Ημέρα 1. Η προσφορά είναι σταθερή ανεξάρτητα από το πώς κυμαίνεται η τιμή.

Το Bitcoin σχεδιάστηκε για να επιβιώνει από τη ρύθμιση και τη συγκέντρωση

Η Nvidia, ένας σημαντικός κατασκευαστής τσιπ υπολογιστών και καρτών γραφικών, έφτασε σε πτώση 68 εβδομάδων στις 2 Σεπτεμβρίου, αφού οι αμερικανοί αξιωματούχοι επέβαλαν νέα απαίτηση άδειας για τις εξαγωγές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας στην Κίνα και τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, στα μέσα του 2021, η Κίνα κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις εξόρυξης στην περιοχή, προκαλώντας πτώση του hash rate του Bitcoin κατά 50% σε 2 μήνες.

Η κύρια διαφορά και στις δύο περιπτώσεις είναι η αυτοματοποιημένη προσαρμογή δυσκολίας του Bitcoin, η οποία μειώνει την πίεση στους εξορύκτες όταν υπάρχει λιγότερη δραστηριότητα. Ενώ ο κανονισμός των ΗΠΑ πιθανότατα θα επηρεάσει τις εξαγωγές της Nvidia, τίποτα δεν εμποδίζει την ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής chip TSMC, τη νοτιοκορεατική Samsung ή την κινεζική Huawei από την ανάπτυξη και την εξαγωγή προϊόντων.

Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό σύστημα ηλεκτρονικών μετρητών peer-to-peer, επομένως δεν χρειάζεται κεντρικές ανταλλαγές για να επιβιώσει. Εάν οι κυβερνήσεις επιλέξουν να απαγορεύσουν πλήρως τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, αυτό θα τονίσει μόνο τη σημασία και τη δύναμη αυτού του αποκεντρωμένου δικτύου. Πολλές χώρες προσπάθησαν να αποτρέψουν την κυκλοφορία ξένου νομίσματος, μόνο για να δημιουργήσουν μια σκιώδη αγορά, με τους διευκολυντές να ενεργούν ως παράνομοι μεσάζοντες.

Σύμφωνα με τα 3 διαφορετικά σενάρια, που ποικίλλουν από το συνολικό μπλοκάρισμα έως μια γενικευμένη ανοδική αγορά, οι πιθανότητες ευνοούν το Bitcoin έναντι των μετοχών τεχνολογίας στις τρέχουσες τιμές. Κατά συνέπεια, προσαρμοσμένη για τη μεταβλητότητά του, η ανταμοιβή κινδύνου ευνοεί έντονα το κρυπτονόμισμα.

 

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: MARCEL PECHMAN

Article: https://cointelegraph.com/news/bitcoin-s-in-a-bear-market-but-there-are-plenty-of-good-reasons-to-keep-investing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)