Το DeFi πρέπει να αρχίσει να δημιουργεί πραγματική αξία εάν θέλει να επιβιώσει

Η υιοθέτηση κρυπτονομίσματος θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από κερδοσκοπικές συναλλαγές εκτός του κανονικού τραπεζικού σας λογαριασμού.

Η συνολική αξία που είναι κλειδωμένη σε έργα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) κυμαίνεται γύρω στα 62 δισεκατομμύρια δολάρια στα μέσα Αυγούστου, από το ανώτατο όριο άνω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2021. Το κεφάλαιο φεύγει από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων εν μέσω πολέμου, εκτοξευόμενου πληθωρισμού και όποιων άλλων εκπλήξεων το 2022 μπορεί να μας επιφυλάσσει ακόμα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες σειρές κρυπτονομισματικών bulls, δεν ήταν μόνο το ενδιαφέρον λιανικής που τράβηξε αυτό το κεφάλαιο αρχικά. Αντίθετα, σημαντικοί θεσμικοί παίκτες, που άνοιξαν πρόσφατα στο κρυπτονόμισμα, ανέπτυξαν γρήγορα μια όρεξη για τις αποδόσεις για τις οποίες είναι γνωστό το DeFi. Αλλά τώρα που ο χειμώνας πλησιάζει, οι παγίδες των πλατφορμών υψηλής απόδοσης έχουν γίνει πιο εμφανείς.

Η αξία δεν μπορεί να βγει από τον αέρα

Κατά κάποιο τρόπο, η αξία είναι πάντα κάπως υποκειμενική, καθορίζεται από τις προσωπικές εκτιμήσεις και τους στόχους κάποιου. Μια φωτογραφία από μια οικογενειακή συλλογή σημαίνει περισσότερα για ένα μέλος αυτής της οικογένειας παρά για έναν τυχαίο ξένο. Κατά συνέπεια, ένας αγρότης θα ήταν αρκετά πρόθυμος να πληρώσει για μια αποστολή σπόρων, καθώς αυτοί είναι ζωτικής σημασίας για την επιχείρησή του, αλλά ένας κάτοικος της πόλης πιθανότατα θα προτιμούσε να πληρώσει για το τελικό προϊόν.

Ωστόσο, ακόμη και τα απλά παραδείγματα παραπάνω δείχνουν πόσο συχνά η αξία βασίζεται σε πραγματικές συνθήκες και διαδικασίες. Στην περίπτωση του αγρότη, είναι επίσης αρκετά ποσοτικοποιήσιμο, χάρη στην ελεύθερη αγορά που φέρνει μαζί ολόκληρες βιομηχανίες, κυβερνήσεις και καταναλωτές σε ένα εξελιγμένο και – λίγο πολύ – λειτουργικό σύστημα. Η αξία που ορίζεται σε χρήμα δημιουργεί αξία που ορίζεται στην απόδοση, είτε πρόκειται για καλλιέργειες είτε για φρούτα, και ο μεγάλος οικονομικός κύκλος ζωής συνεχίζεται καθώς αυτά τα προϊόντα παίρνουν το δρόμο τους στην αγορά.

Η «απόδοση» είναι μια λέξη αγαπητή στη βιομηχανία του blockchain, ειδικά στον τομέα του DeFi, το οποίος έχει δει τη συνολική του αξία να μειώνεται σε αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Μάιο, εν μέσω της συνεχιζόμενης ανοδικής πορείας. Ακόμα ένας σε μεγάλο βαθμό αναδυόμενος κλάδος, τα κρυπτονομίσματα στο σύνολό τους δεν έχουν σχεδόν τόση έκθεση στην οικονομία του πραγματικού κόσμου, ειδικά όταν πρόκειται για οτιδήποτε πέρα ​​από τις κερδοσκοπικές συναλλαγές. Και όσο επικερδείς και αν φαίνονται οι αποδόσεις του DeFi, το ερώτημα είναι πάντα από πού προέρχονται.

Η θλιβερή ιστορία του θανάτου του Anchor είναι ένα τέλειο παράδειγμα του πόσο μη βιώσιμα μπορεί να είναι τα επιχειρηματικά μοντέλα πίσω από τα πρωτόκολλα DeFi. Οι αποδόσεις του σχεδόν 20% προέρχονταν επίσημα από δανεισμό εντός της αλυσίδας, αλλά έλαβε μια έγχυση μετρητών για να συνεχίσει να λειτουργεί – ένα σαφές σημάδι ότι ο δανεισμός δεν ήταν αρκετός για να διατηρήσει τις αποδόσεις. Δεδομένης της εξέχουσας θέσης του Anchor ως παράγοντα έλξης για ολόκληρο το blockchain Terra, μπορείτε να πιστώσετε τις αμφισβητούμενες αποδόσεις του με την πτώση ολόκληρου του οικοσυστήματος.

 

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα δάνεια on-chain τείνουν να παραμένουν on-chain μέσα στο σε μεγάλο βαθμό αποσιωπημένο οικοσύστημα blockchain. Ένα πρωτόκολλο on-chain μπορεί να σας δανείσει μόνο ένα token on-chain και, όπως γνωρίζουμε, τα περιουσιακά στοιχεία on-chain δεν είναι πολύ ενσωματωμένα στην οικονομία του πραγματικού κόσμου. Έτσι, είτε επιδιώκετε μια ευκαιρία αρμπιτράζ είτε ποντάρετε το δάνειό σας σε άλλο πρωτόκολλο απόδοσης, το δάνειό σας – σε αντίθεση με τον παραδοσιακό χρηματοοικονομικό δανεισμό – δημιουργεί λίγα από την άποψη της πραγματικής αξίας. Και οι υγιείς αποδόσεις δεν βγαίνουν ποτέ από τον αέρα.

Υπάρχει ζωή εκτός αλυσίδας

Αυτή η έλλειψη πραγματικής αξίας για τη στήριξη των αποδόσεων και ολόκληρης της προσφοράς είναι μια σημαντική αχίλλειος πτέρνα για τη σκηνή των κρυπτονομισμάτων. Πολλοί έχουν συγκρίνει το Bitcoin (BTC) με τον ψηφιακό χρυσό, αλλά ο χρυσός έχει και θήκες χρήσης εκτός από το να κάθεται σε τραπεζικό χρηματοκιβώτιο, από τη βιομηχανία κοσμημάτων μέχρι τα ηλεκτρονικά. Και ενώ δεν μπορεί ποτέ να επαναλάβει την άγρια ​​βολή του Bitcoin για το φεγγάρι, οι θήκες χρήσης του θα διατηρήσουν τον χρυσό στην επιφάνεια ακόμα και όταν ο καπλαμάς του, ως αντιστάθμιση πληθωρισμού, εξασθενίσει.

Ο χώρος κρυπτονομισμάτων πρέπει να επιδιώξει να εγκαταλείψει τη νοοτροπία του στο εσωτερικό του μπέιζμπολ και να κοιτάξει πέρα ​​από τις δραστηριότητες εντός της αλυσίδας για να επιδιώξει να δημιουργήσει ένα ευρύτερο έδαφος στην οικονομία και τις διαδικασίες του πραγματικού κόσμου. Ο κλάδος του blockchain πρέπει να πειραματιστεί με περιπτώσεις χρήσης που προσανατολίζονται στον ανταγωνισμό με χρηματοοικονομικές και άλλες υπηρεσίες σε παραδοσιακές αγορές, εκτός από την προώθηση του χώρου του blockchain ως τέτοιου.

 

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο του DeFi έχουν ήδη δει τη γραφή στον τοίχο. Οι τιτάνες της DeFi αναζητούν ήδη έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία του πραγματικού κόσμου, μεταβαίνοντας σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο με πιο σαφή αναλογία κινδύνου-ανταμοιβής και υγιέστερες αποδόσεις που παράγονται από τον δανεισμό από επιχείρηση σε επιχείρηση. Όλη η βιομηχανία blockchain θα πρέπει να ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή η αναζήτηση για περιπτώσεις χρήσης πραγματικού κόσμου θα πρέπει να υπερβαίνει το βασικό σύνολο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Θα πρέπει να τροφοδοτεί μια τεράστια γκάμα υπηρεσιών, από αποκεντρωμένη αποθήκευση δεδομένων και λύσεις ταυτότητας μέχρι το Διαδίκτυο των πραγμάτων και τις εφαρμογές κινητικότητας. Ο κόσμος των μηχανών είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση χρήσης, καθώς τα μηχανήματα που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, παρουσιάζουν μια μεγάλη πηγή ρευστότητας που προκύπτει από την πραγματική αξία. Αυτή η ρευστότητα θα μπορούσε να ξεκλειδώσει μια ολόκληρη σειρά από νέα επιχειρηματικά μοντέλα DeFi και να προσφέρει την ευκαιρία σε ορισμένα από τα υπάρχοντα πρωτόκολλα να στραφούν σε πιο υγιείς αποδόσεις.

 

Μπορεί να έχει τελειώσει ο καιρός των απρόσκοπτων γυρισμάτων για το φεγγάρι, αλλά υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που δημιουργούν ενδιαφέρον στον πραγματικό κόσμο που περιμένουν να τεθούν σε λειτουργία. Όλα προσφέρουν πιο οικεία επιχειρηματικά μοντέλα, επιτρέποντας στα έργα να αυξήσουν το κέρδος διαχείρισης κινδύνων, ενώ παράλληλα προσφέρουν στους επενδυτές αποδόσεις με βάση τα πραγματικά απτά αποτελέσματα. Η υιοθέτηση του blockchain θα πρέπει να αφορά κάτι περισσότερο από την απλή εμπορία Bitcoin από τον τραπεζικό σας λογαριασμό – είναι μια διαδικασία που μπορεί και πρέπει να μεταμορφώσει ολόκληρες βιομηχανίες και επιχειρηματικά μοντέλα.

Με την παρουσία του σε πολλούς κλάδους και κλάδους πραγματικής οικονομίας, ο χώρος του blockchain δεν έχει απλώς πιο υγιείς αποδόσεις να κερδίσει. Μακροπρόθεσμα, και με αρκετή προσπάθεια και στίλβωση, πρόκειται τελικά για τη μετατροπή του ονείρου του Web3 σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ένα Διαδίκτυο που βασίζεται σε blockchain πρέπει να ξεκινήσει με μια σειρά αποκεντρωμένων εφαρμογών και υπηρεσιών να καταλαμβάνουν αργά αλλά σταθερά τους συγκεντρωμένους ανταγωνιστές τους και η υπάρχουσα bear market είναι ακριβώς η στιγμή για να ξεκινήσετε τη δημιουργία τους.

Ο Till Wendler είναι συνιδρυτής του Peaq. Εργάστηκε στο παρελθόν ως επικεφαλής των εργασιών στην Advanced Blockchain AG μεταξύ 2017 και 2020 και επίσης διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στην Axiomity AG, μια εταιρεία υπηρεσιών blockchain.

 

 

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: TILL WENDLER

Article: https://cointelegraph.com/news/defi-needs-to-start-creating-real-world-value-if-it-wants-to-survive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)