Τι σημαίνει να χρησιμοποιείτε το Bitcoin ως legal tender;

1. Τι σημαίνει να χρησιμοποιείτε το Bitcoin ως legal tender;

Εκτός εάν οι πολίτες μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη τεχνολογία, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Bitcoin ως τρόπο πληρωμής εάν το BTC αντιμετωπίζεται ως νόμιμο χρήμα στην αντίστοιχη δικαιοδοσία τους.

Οι κεντρικές τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές ενός έθνους γενικά αποφασίζουν τι είναι νόμιμο χρήμα στην οικονομία τους. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μορφή αξίας κρίνουν κατάλληλη ως νόμιμο χρήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή αγαθών στα καταστήματα. Για παράδειγμα, τα χαρτονομίσματα των 10 δολαρίων και τα κέρματα των 50 δολαρίων είναι νόμιμο χρήμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δημιουργία νομίμου χρήματος Bitcoin (BTC) σημαίνει ότι όταν κάποιος θέλει να πληρώσει για ένα φλιτζάνι καφέ, μπορεί να χρησιμοποιήσει το BTC για να το πληρώσει. Χωρίς μια κεντρική τράπεζα να ανακηρύξει το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα, ο κίνδυνος αποδοχής του BTC για τα αγαθά που πωλούνται θα ήταν με τους καταστηματάρχες. Εάν η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ρητά το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα, τότε γίνεται επίσημη μορφή ανταλλαγής αξίας εντός της οικονομίας.

Η άνοδος του Bitcoin και μερικών άλλων αποκεντρωμένων κρυπτονομισμάτων έχει επίσης καταλύσει πολλές κεντρικές τράπεζες να εξετάσουν τα ψηφιακά νομίσματα ως μια πιο ισχυρή εναλλακτική λύση στα νομίσματα fiat. Ως αποτέλεσμα, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ινδίας, εργάζονται όλες στα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC).

Με αυτές τις χώρες, το σκεπτικό για την υιοθέτηση των ψηφιακών νομισμάτων είναι να επιτευχθεί καλύτερη ιχνηλασιμότητα και έλεγχος κάθε μονάδας χρήματος στην οικονομία. Αυτή η ιχνηλασιμότητα θα τους βοηθήσει με τον ακριβέστερο υπολογισμό των φόρων και τον εντοπισμό των φορέων που ξεπλένουν χρήματα, αλλά το πιο σημαντικό, θα εντοπίσουν οποιαδήποτε συσσώρευση πλούτου και θα αναπτύξουν πολιτικές για να τον διατηρήσουν στις οικονομίες τους.

2. Ποιοι παράγοντες γενικά καταλύουν την υιοθέτηση του Bitcoin από μια χώρα ως legal tender;

Συνήθως υπάρχουν μακροοικονομικοί παράγοντες τους οποίους μια χώρα προσπαθεί να διαχειριστεί μέσω της υιοθέτησης ενός νομίσματος ως νομίμου χρήματος. Προκειμένου να καταστεί το Bitcoin νόμιμο χρήμα, αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να συμπίπτουν με την οραματική ηγεσία.

Παρόλα αυτά, οι κεντρικές τράπεζες εισχωρούν σε ψηφιακά νομίσματα. Υπάρχουν χώρες με πιο θεμελιώδη προβλήματα, που από μόνη της μια ψηφιακή έκδοση ενός νομίσματος fiat μπορεί να μην λύσει. Για παράδειγμα, χώρες όπως η Αργεντινή και η Βενεζουέλα έχουν υποφέρει από υπερπληθωρισμό για χρόνια και μπορούν να κάνουν με μια μορφή νομίσματος που αντλεί αξία από πολύ πέρα ​​από τις δικές τους οικονομίες. Υπάρχουν επίσης χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ, ο Παναμάς, η Γουατεμάλα και η Ονδούρα, όπου μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ συνεισφέρει τα εμβάσματα. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια μορφή ανταλλαγής αξίας που δεν περιορίζεται από τα εθνικά σύνορα. Για παράδειγμα, το 24,07% του ΑΕΠ του Ελ Σαλβαδόρ το 2020 προήλθε από εμβάσματα.

Ένα ακόμη ζήτημα για τις χώρες είναι η έκταση της χρηματοοικονομικής ένταξης στις οικονομίες τους. Αν και το ταξίδι των πελατών γύρω από τα κρυπτονομίσματα δεν είναι καθόλου φιλικό προς τον χρήστη, πρέπει να ειπωθεί ότι τα υπερτοπικά πειράματα για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος στο bitcoin σε χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ έχουν σημειώσει κάποια επιτυχία. Με τα εμβάσματα να συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία, τα ψηφιακά νομίσματα όχι μόνο μπορούν να βοηθήσουν στην οικονομική ένταξη αλλά και να επιτύχουν εξοικονόμηση κόστους στα τέλη εμβασμάτων.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα καθεστώτα που παρουσιάζουν το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα έχουν ισχυριστεί ότι φέρνουν οικονομική ένταξη στον πληθυσμό του. Ωστόσο, η οικονομική ένταξη συχνά πρέπει να προηγείται από τη διείσδυση των κινητών και του διαδικτύου. Χωρίς την ψηφιακή υποδομή, ένα ψηφιακό νόμισμα δεν θα είναι σε θέση να λύσει από μόνο του το πρόβλημα της χρηματοοικονομικής ένταξης.

Λοιπόν, ποιες χώρες έχουν υιοθετήσει το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα και πώς το έχουν κάνει; Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα. Εκτός από τους μακροοικονομικούς παράγοντες που περιγράφηκαν παραπάνω, η χώρα είχε έναν ηγέτη που ήταν πρόθυμος να πειραματιστεί με το bitcoin. Από τότε είναι πιστός πρεσβευτής του κρυπτονομίσματος.

Η δεύτερη χώρα που υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα είναι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR). Το CAR είναι πλούσιο σε φυσικούς πόρους όπως ο χρυσός και το διαμάντι και έχει οικονομία μεγέθους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η οικονομική ένταξη είναι αρκετά χαμηλή και βασίζεται στα εμβάσματα. Εκτός από το ότι αγκαλιάζει το Bitcoin, η χώρα αποκάλυψε επίσης ότι το 20% του ταμείου της θα κατέχει το Sango Coin (SANGO), ένα ψηφιακό νόμισμα που θα αντικατοπτρίζει την υγεία των φυσικών πόρων στη χώρα.

3. Τι σκοπεύουν να επιτύχουν οι χώρες αποδεχόμενοι το BTC ως legal tender;

Οι χώρες βασίζονται στην αποτελεσματική νομισματική πολιτική ως βασικό μοχλό διαχείρισης των οικονομιών τους. Ως εκ τούτου, χρειάζονται ένα αξιόπιστο νόμισμα και την ικανότητα να χειρίζονται τις πολιτικές γύρω από το νόμισμα σε περιόδους κρίσης.

Τόσο το Ελ Σαλβαδόρ όσο και η CAR έχουν εντοπίσει ότι θέλουν να κάνουν τις μεταφορές χρημάτων στη χώρα φθηνότερα. Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele προέβλεψε εξοικονόμηση 400 εκατομμυρίων δολαρίων με εμβάσματα καθώς η χώρα μετακινείται στην υποδομή Bitcoin. Χρησιμοποιώντας το δίκτυο Bitcoin lightning, οι πληρωμές θα μπορούσαν να είναι φθηνότερες από τις υπάρχουσες μεθόδους.

Σε μακροοικονομική βάση, τα νομίσματα αυτών των χωρών έχουν γενικά δυσκολευτεί να διατηρήσουν την αξία τους έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Το Ελ Σαλβαδόρ μεταπήδησε στη χρήση του USD ως νόμισμά του, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι οι περισσότερες από τις εξαγωγές του αφορούσαν τις ΗΠΑ και η αποδυνάμωση του δολαρίου έκανε περισσότερο κακό παρά καλό στους κατοίκους του. Σε αντίθεση με άλλες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, το Ελ Σαλβαδόρ δεν είχε πολύ υψηλό πληθωρισμό πριν αγκαλιάσει το δολάριο.

Για να προσθέσουμε σε αυτό, δεν είχαν κανέναν έλεγχο στη νομισματική πολιτική γύρω από το USD, το οποίο ελέγχεται από μια κεντρική οντότητα σε άλλη χώρα. Ως εκ τούτου, η χώρα αναζητούσε το BTC για να λύσει τα βασικά ζητήματά της σχετικά με τα εμβάσματα, χωρίς να επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις του δολαρίου ΗΠΑ.

4. Ποιες είναι οι προκλήσεις της υιοθέτησης του Bitcoin ως legal tender;

Υπάρχουν κίνδυνοι ρευστότητας και ρυθμιστικοί κίνδυνοι γύρω από την αγορά κρυπτογράφησης που μια χώρα θα αναλάβει όταν τη χρησιμοποιήσει ως νόμιμο χρήμα. Καθώς η αγορά κρυπτονομισμάτων συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις αγορές μετοχών των ΗΠΑ, οι αλλαγές πολιτικής της Federal Reserve θα έχουν αντίκτυπο στις τιμές των κρυπτονομισμάτων.

Η αφήγηση που έχουν οι περισσότερες από αυτές τις χώρες για την υιοθέτηση του bitcoin είναι το χαμηλότερο κόστος των εμβασμάτων σε έναν πληθυσμό που δεν έχει τραπεζικές συναλλαγές. Αυτός μπορεί να είναι ένας ρηχός λόγος, καθώς οι περισσότερες από αυτές τις χώρες έχουν πολύ χαμηλή ψηφιακή και κινητή διείσδυση. Επομένως, εάν δεν μπορούν να δημιουργήσουν ΑΤΜ Bitcoin σε όλη τη χώρα, δεν θα ήταν πρακτικό για αυτούς να κλιμακώσουν το BTC ως προεπιλεγμένο νόμισμα.

Η άλλη πρόκληση είναι η ασταθής φύση της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Καθώς το BTC έπεσε πάνω από 70% από το ύψος όλων των εποχών τον Νοέμβριο του 2021, το Ελ Σαλβαδόρ πραγματοποίησε αρκετές αγορές του κρυπτονομίσματος. Ωστόσο, η πτώση των τιμών του Bitcoin ήταν αμείλικτη και οι περισσότερες από αυτές τις θέσεις διατηρούνται επί του παρόντος με ζημία. Για να έχει εξαντλήσει το ταμείο μιας χώρας τα χρήματα των πολιτών σε ένα ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να χάσει το 70-80% της αξίας του σε έξι μήνες, δεν μπορεί να είναι γνωστό για την υγιή οικονομική του πολιτική. Λόγω των αδύναμων ταμειακών θέσεων, η ικανότητα της χώρας να δανείζεται περισσότερο από τις διεθνείς αγορές επηρεάζεται επίσης άσχημα.

Σε μια άλλη σημείωση, οι κανονισμοί για το Bitcoin καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές. Λόγω της αποκεντρωμένης φύσης του κρυπτονομίσματος, η απαγόρευση του BTC σε μια εθνική δικαιοδοσία δεν επηρεάζει άμεσα το νομικό καθεστώς του σε άλλη δικαιοδοσία. Ωστόσο, όταν μια χώρα όπως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζει σκληρά τα κρυπτονομίσματα μέσω κανονισμών, η αγορά αντιδρά σε αυτό. Η ενέργεια τιμής που προκύπτει μπορεί να επηρεάσει όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα ή ως αποθεματικό νόμισμα.

5. Ποιες χώρες απαγορεύουν το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα;

Η απαγόρευση ενός παγκόσμιου τεχνολογικού και οικονομικού παραδείγματος όπως το BTC δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση για τις κυβερνήσεις για να προστατεύσουν τους πολίτες τους από τους κινδύνους αυτής της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων. Η προστασία των πελατών λιανικής μπορεί να επιτευχθεί με το χέρι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εκπαιδεύοντας και θέτοντας τους σωστούς ελέγχους.

Έχουν υπάρξει αρκετές απαγορεύσεις στο BTC, σε άλλα κρυπτονομίσματα και στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων σε όλο τον κόσμο. Η Κίνα απαγόρευσε τα κρυπτονομίσματα το 2021 υπό το πρίσμα του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας και επηρέασε επίσης την εξόρυξη Bitcoin. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό κατακερματισμού BTC μειώθηκε το 2021. Ωστόσο, ο κλάδος στάθηκε ξανά στα πόδια του από την άνοδο των εξορύξεων Bitcoin στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2022, η Ινδία κράτησε σκληρή στάση απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Αν η ιστορία είναι κάτι που πρέπει να περάσει, κάθε φορά που υπάρχει απαγόρευση αυτής της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων σε ένα μέρος του κόσμου, μια άλλη περιοχή αξιοποιεί την ευκαιρία. Επομένως, μέχρι να υπάρξει συντονισμένη απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων σε όλο τον κόσμο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί η ανάπτυξη του BTC και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων γενικότερα.

Οι χώρες που θέλουν να απαγορεύσουν τα κρυπτονομίσματα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους που είναι μικροεπενδυτές είναι πιθανό να μην πετύχουν. Μια πιο συνεργατική και δημοκρατική προσέγγιση θα τους βοηθήσει να επιτύχουν τον στόχο τους να προστατεύσουν τους ιδιώτες επενδυτές.

 

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: Cointelegraph

Article: https://cointelegraph.com/explained/countries-where-bitcoin-btc-is-legal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)